Κυριακή 5 Μαΐου 2024

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ( 5 ΜΑ’Ι’ΟΥ )

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  ( 5 ΜΑ’Ι’ΟΥ )
311 – Πέθανε ο Γαλέριος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
553 - Αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η 5η Οικουμενική Σύνοδος, με θέμα την αίρεση του μονοφυσιτισμού.
1215 – Επαναστάτες βαρώνοι αποκηρύσσουν την υποταγή τους στο βασιλιά Ιωάννη της Αγγλίας – μέρος μιας αλυσίδας γεγονότων που θα οδηγήσουν στην υπογραφή της Μάγκνα Κάρτα.
1640 - Ο βασιλιάς Κάρολος Α της Αγγλίας διαλύει το Βραχύ Κοινοβούλιο, το οποίο διήρκησε μόλις τρεις εβδομάδες.
1646 - Ο βασιλιάς της Αγγλίας Κάρολος Α παραδίδεται στο στρατό των Σκοτσέζων Πρεσβυτεριανών στο Νιούαρκ.
1789- Συνέρχεται στις Βερσαλίες το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση.
1813 - Γεννήθηκε ο Σόρεν Κίρκεγκαρντ, δανός φιλόσοφος, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού. (Θαν. 11/11/1855)
1816 - Ο 20χρονος Τζον Κιτς βλέπει να εκδίδεται το πρώτο του ποίημα στην εφημερίδα "The Examiner".
1818 - Γεννήθηκε ο Καρλ Μαρξ, γερμανός ιδρυτής του επιστημονικού σοσιαλισμού. Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο, που έγραψε μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς, αποτελεί τη βίβλο του κομουνιστικού κινήματος. (Θαν. 14/3/1883)
1821 – Ο πλοίαρχος Ευάγγελος Ματζαράκης σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης στην Σαντορίνη.
1821 - Πέθανε ο Ναπολέων Βοναπάρτης, αυτοκράτορας της Γαλλίας, εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης . (Γεν. 15/8/1769)
1846 – Γεννήθηκε ο Χένρικ Σιενκιέβιτς, Πολωνός συγγραφέας
1865 - Καταγράφεται η πρώτη ληστεία τραίνου στο Οχάιο των ΗΠΑ.
1877 - Ο Καθιστός Ταύρος οδηγεί την ομάδα των Λακότα στον Καναδά για να αποφύγει τον αμερικανικό στρατό με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Νέλσον Μάιλς.
1893 - Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, που οφείλεται στην κρίση του χρυσού. (Πανικός του 1893)
1897 - Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των Ι και ΙΙ Μεραρχιών στον Δομοκό και τις αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς την Όθρυ. (Ο Ελληνοτουρκικός Πόλεμος του 1897) Σκοτώθηκε στην τελευταία μάχη του Δομοκού ο Ανθυπίλαρχος Γεώργιος Μαυρομιχάλης του Πέτρου που είχε γεννηθεί στην Καλαμάτα το 1870.  
Ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης του Πέτρου ήταν εγγονός του υποστράτηγου Αντώνιου Μαυρομιχάλη της μεγάλης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.
Κατατάχθηκε εθελοντής στον ελληνικό στρατό και προάχθηκε το 1894 στο βαθμό του Ανθυπίλαρχου. Μετείχε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 όπου και έπεσε ηρωικά μαχόμενος στη τελευταία μάχη στο Δομοκό στις 5 Μαΐου 1897. 
1905 – Γεννήθηκε ο Φλόιντ Γκόντφρεντσον, Αμερικανός σχεδιαστής κόμικς.Ο Φλόιντ Γκόντφρεντσον (Floyd Gottfredson) ήταν Αμερικανός σχεδιαστής κόμικς των ιστοριών του Walt Disney, τις οποίες ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου (σενάριο και σχέδιο) από το Μάϊο του 1930, έως και τη συνταξιοδότησή του, το 1975.
Γεννήθηκε στο Κέϊσβιλ της Γιούτα, στις 5 Μαΐου του 1905 και πέθανε στη Νότια Καλιφόρνια, στις 22 Ιουλίου του 1986.Ήταν ο καλλιτέχνης της κλασσικής σειράς του Mickey Mouse στα μεγάλα εβδομαδιαία έντυπα των ΗΠΑ, ωστόσο το ξεκίνημά του χαρακτηρίσθηκε από δημοσίευση εικονογραφημένων ιστοριών για τοπικές εφημερίδες του Σώλτ Λέικ Σίτι και της Γιούτα.Ως συνεργάτης του Γουώλτ Ντίσνεϋ, εισήγαγε νέους χαρακτήρες στη σειρά, σαν το «Μαύρο Φάντασμα» (Phantom Blot) ή τον «Ήττα-Βήττα» (Eega-Beeva) και η ποιοτική δουλειά του επηρέασε νεώτερους καλλιτέχνες του είδους, όπως ο Ιταλός Ρομάνο Σκάρπα.
1912 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας "Πράβντα", που υπήρξε το επίσημο όργανο του σοβιετικού κομμουνιστικού κόμματος για περίπου 80 χρόνια. Πρώτος εκδότης της ο Ιωσήφ Στάλιν.
1913 - Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τάιρον Πάουερ.
1916 - Αμερικανοί πεζοναύτες εισβάλλουν στη Δομινικανή Δημοκρατία.
1919 – Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.
1921 - Κυκλοφορεί το διάσημο άρωμα της Κοκό Σανέλ, "Νο 5".
1921 - Εκδίδεται στην Αγγλία η μικρότερη εφημερίδα στον κόσμο, η Μπράινον Γκαζέτ, με διαστάσεις 10x13 εκατοστών.
1923 - Η Κοινωνία των Εθνών εγκρίνει αρχικά τη χορήγηση στην Ελλάδα προσφυγικού δανείου.
1925 – Τα Αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.
1936 – Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
1941 – Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στη χώρα.
1944 – Αποφυλακίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι.
1945Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Απελευθερώνεται το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν.
1945Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πράγα επαναστατεί κατά των ναζί.
1948 – Πέθανε ο Αλέξανδρος Γκιάλας, Έλληνας ποιητής
1949 – Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1954 – Ο Αλφρέδο Στρέσνερ καταλαμβάνει μέσω στρατιωτικής χούντας την εξουσία στην Παραγουάη.
1961 - Ο Άλαν Σέπαρντ, είναι ο πρώτος Αμερικανός, που ταξιδεύει στο διάστημα.
1963 - Μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος κάνει η ΑΕΚ, συντρίβοντας μετά από εκπληκτική εμφάνιση τον ΠΑΟΚ με 5-1. Νίκη που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία από τη στιγμή που ο βασικός συνδιεκδικητής της Παναθηναϊκός μένει στο 1-1 απέναντι στο Αιγάλεω.
1965 - Πέθανε ο Νίκος Γούναρης, τροβαδούρος του ελαφρού τραγουδιού. (Γεν. 1915) Ο Νίκος Γούναρης (1915 - 5 Μαΐου 1965) ήταν Έλληνας τραγουδιστής που έκανε καριέρα την δεκαετία του 1950. Είναι επίσης γνωστός από την συμμετοχή του στο Τρίο Μπελκάντο.
O τραγουδιστής με τη βελούδινη φωνή, Νίκος Γούναρης, γεννήθηκε στη Ζαγορά του Πηλίου το 1915 και μεσουράνησε τη δεκαετία του 1950 στο ελληνικό πεντάγραμμο, είτε σόλο, είτε σε συνεργασία με το Τρίο Μπελκάντο. Υπηρέτησε με συνέπεια το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι, αυτό που πολλοί Έλληνες αποκαλούν «Ευρωπαϊκό».
Η δεκαετία του ’50 χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη κόντρα του λαϊκού και ελαφρού τραγουδιού, το οποίο ταίριαζε απόλυτα με την προσπάθεια της Ελλάδας να γίνει επιτέλους Ευρώπη, μετά τον συμμοριτοπόλεμο. Ο Γούναρης ήταν ο κύριος εκφραστής αυτού του είδους. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Τσιτσάνη: «Όσο υπάρχει Γούναρης δεν μπορεί το λαϊκό να σηκώσει κεφάλι». Το λαϊκό τραγούδι θα πάρει, βεβαίως, τη ρεβάνς πολύ σύντομα, τη δεκαετία του ’60 και θα κυριαρχήσει ολοκληρωτικά τα επόμενα χρόνια.
Ο Νίκος Γούναρης πρωτοεμφανίστηκε το 1936 και αναδείχθηκε στην Κατοχή, παράλληλα με τη συμμετοχή του στην Αντίσταση. Προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα της απελευθέρωσης και για τις πράξεις του τιμήθηκε με το Αριστείο της Εθνικής Αντίστασης.
Μεγάλες επιτυχίες του υπήρξαν τα τραγούδια: «Αυτός ο άλλος», «Ένα βράδυ που ’βρεχε», «Σκαλί σκαλί θα κατεβώ» και «Άρχισαν τα όργανα».
Πέθανε από καρκίνο στις 5 Μαΐου του 1965.
Αλλάχ, Αν ήμουνα Θεός, Άρχισαν τα όργανα, Αυτός ο άλλος, Για μας κελαηδούν τα πουλιά, Για τις γυναίκες ζούμε, Για την απονιά σου, Γλυκά μου μάτια αγαπημένα, Ένα βράδυ που ΄βρεχε, Έρωτά μου, Εσύ με κάνεις να γράφω τραγούδια, Η Σουσουράδα, Θυμήσου, Και ρωτάω τα κύματα, Λίγα λουλούδι, Μαντινάδες, Μαρί, Μαχαραγιάς αν ήμουνα, Μ΄ έκαψες, μ΄ έκαψες, Μη μου παραπονιέσαι, Μη σε τρομάζουν τα γκρίζα μαλλιά μου, Μια κότα στρουμπουλή, Μπέμπα, Να το πάρεις το κορίτσι,, Να ΄χα δυο ζωές να σ΄ αγαπούσα, Ο Καπετάνιος, Ο Κουμπάρος κι η Κουμπάρα, Ο μήνας έχει εννιά, Ο παλιατζής, Όλα τα τραγούδια μου τα ΄γραψα για σένα, Όμορφη Αθήνα, Πάμε στα μπουζούκια, Ποιά να ΄σαι εσύ, Που να ΄σαι τώρα αγαπημένη, Σε είδα να κλαδεύεις, Σκαλί, καλέ μου, σκαλί, Το τραγούδι της Αθήνας, Τα γαλανά ματάκια σου, Τράβα σωφέρ μη σταματάς

1977 - Οι Έλληνες μισθωτοί εμφανίζονται στις δηλώσεις εισοδήματος πιο πλούσιοι από τους βιομηχάνους.
1977 – Πέθανε ο Λούντβιγκ Έρχαρντ, Γερμανός πολιτικός
1980 – Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά.
1986 - Το «Πλοίο της Αγάπης» θα κάνει την τελευταία του τηλεοπτική κρουαζιέρα. Η δημοφιλέστατη αμερικάνικη σειρά άρχισε τα... ταξίδια της το 1977.
1995 - Πεθαίνει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού Ρώσος Μιχαίλ Μπότβινικ στη Μόσχα σε ηλικία 83 ετών. Πέρα από το γεγονός ότι υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών διατελώντας παγκόσμιος πρωταθλητής μεταπολεμικά, ως μηχανολόγος ηλεκτρολόγος κατηύθυνε την έρευνα για τη μελέτη της τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσοντας προγράμματα σε Η/Υ, που παίζουν σκάκι.
1999 - Πέθανε ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ηθοποιός. (Γεν. 15/11/1920) Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος (15 Νοεμβρίου 1920 – 5 Μαΐου 1999) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Νέου Θεάτρου. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση, στο μονόπρακτο Αυτός και το παντελόνι του του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το 1966. Από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν αυτός του αυστηρού καθηγητή στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη Νόμος 4000 και αργότερα, σε σειρές, όπως "Εκμέκ παγωτό", στην ιδιωτική τηλεόραση.
2001 – Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται την Ελλάδα. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μετά το σχίσμα.
2002 – O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ για τρίτη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στην Μπολόνια της Ιταλίας επικράτησε της Κίντερ Μπολόνια με 89-83.
2004: Ο πίνακας «Αγόρι με πίπα» του Πάμπλο Πικάσο πωλείται προς 104.168.000 δολάρια και γίνεται το ακριβότερο έργο που έχει ποτέ κατακυρωθεί σε δημοπρασία.
2004 – Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επιχείρησε τριπλή βομβιστική επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας.
2005 – Στις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τόνι Μπλερ εκλέγεται για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός.
2010 - Κατά τη διάρκεια της μαζικότερης συγκέντρωσης κατά του Μνημονίου υποκατάστημα της Marfin πυρπολείται απο αριστερούς αναρχικούς  με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα εκ τον οποίων μια έγκυος κοπέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου