Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Ένα μοναχικό Jagdpanther στην Αν. Πρωσία… κατέστρεψε 16 σοβιετικά άρματα σε 90 λεπτά


Ένα μοναχικό Jagdpanther στην Αν. Πρωσία… κατέστρεψε  16 σοβιετικά άρματα σε 90 λεπτά
    Ο Χέρμαν Μπιξ υπηρετούσε στην 4η Μεραρχία Πάντσερ (ΜΠα). Υπήρξε ένας από τους επιτυχείς αρχηγούς πληρωμάτων αρμάτων του γερμανικού στρατού. Η καλύτερη στιγμή του όμως ήταν στις 22 Μαρτίου 1945, όταν ο πόλεμος είχε ουσιαστικά κριθεί. Ο Μπιξ γεννήθηκε στην Σιλεσία το 1914. Κατατάχθηκε στον στρατό το 1935. Το 1941 βρέθηκε με την 4η ΜΠα στην ΕΣΣΔ. Διακρίθηκε ιδιαιτέρα τον Οκτωβρίο του 1941 όταν με το άρμα του (Pz III) εξόντωσε ένα ολόκληρο σοβιετικό μηχανοκίνητο τάγμα. Τραυματίστηκε δύο φορές όταν καταστράφηκε το άρμα του και τελείωσε τον πόλεμο ως δόκιμος αξιωματικός.
    Τον Μάρτιο του 1945 η 4η ΜΠα βρισκόταν ανεπτυγμένη στην Ανατολική Πρωσία, εγκλωβισμένη στον θύλακα που είχε δημιουργηθεί μετά την μεγάλη σοβιετική επίθεση του Ιανουαρίου 1945. Η μεραρχία του αντιμετώπιζε μεγάλη έλλειψη αρμάτων και έτσι τις διατέθηκαν και έξι οχήματα κυνηγοί αρμάτων Jagdpanther (κυνηγός πάνθηρας). Τα εξαιρετικά αυτά οχήματα βασιζόταν στο άρμα Pz V Panther αλλά διέθεταν μακρύκαννο πυροβόλο των 88χλστ. αντί πυροβόλου των 75 χλστ. του άρματος.
    Το πρωινό της 22ας Μαρτίου ο λοχίας Μπιξ μαζί άλλα δύο οχήματα βρισκόταν στο Preusisch Stargard (σημερινό Starogard Gdański της Πολωνίας) περί τα 40 χλμ. νότια του Ντάτσιχ (Γκτανσκ). Αποστολή των τριών Jagdpanther ήταν να καθυστερήσουν του Σοβιετικούς αρκετά δίνοντας χρόνο στο ταλαίπωρο γερμανικό πεζικό να υποχωρήσει.
    Ωστόσο ο ουλαμός του Μπιξ αντιμετώπιζε έλλειψη πυρομαχικών. Το δικό του όχημα, το καλύτερα εφοδιασμένο, διέθετε λίγα βλήματα το περίφημο 88άρι πυροβόλο του. Έτσι τα άλλα δύο οχήματα όταν εξάντλησαν τα πυρομαχικά τους αποχώρησαν. Το όχημα του Μπιξ έμεινε μόνο, καλυμμένο πίσω από έναν σωρό σκουπιδιών.
    «Καθώς η ομίχλη άρχισε να σηκώνεται διέκρινα δύο ρωσικά άρματα που προσέγγιζαν πολύ προσεκτικά σε έναν λόφο εμπρός μας. Έφτασαν σε απόσταση 1.200 μ. Δεν ήταν ούτε Τ-34, ούτε KV-1. Ήταν αμερικανικά (Sherman). Γνώριζα από την εμπειρία μου ότι μπορούσαν να εξουδετερωθούν από αυτή την απόσταση εύκολα. Τα κάψαμε και τα δύο και οι Ιβάν (οι Σοβιετικοί) δεν τόλμησαν για λίγη ώρα να κινηθούν», ανέφερε ο ίδιος.
Η ώρα της κρίσης
    Πληρώματα γερμανικών αρμάτων που δεν διέθεταν πλέον άρματα δρούσαν ως πεζικό πλαγιοφυλάσσοντας τον «κυνηγό πάνθηρα» του Μπιξ. Μισή ώρα μετά την καταστροφή των δύο πρώτων σοβιετικών αρμάτων άλλα δύο εμφανίστηκαν αλλά και αυτά σύντομα είχαν καταντήσει φλεγόμενα συντρίμμια. Τα πράγματα όμως δυσκόλευαν. Ο πυροβολητής του Μπιξ τον ενημέρωσε ότι διέθεταν μόλις 20 διατρητικά και 5 εκρηκτικά βλήματα. Τη ίδια ώρα οι πεζομάχοι συνάδελφοι τους υποχώρησαν. Το όχημα του Μπιξ ήταν μόνο.
    «Ξαφνικά τους είδα να μεταφέρουν δύο αντιαρματικά πυροβόλα. Με εκρηκτικά βλήματα ανοίξαμε πυρ. Κομμάτια ξύλου τινάχθηκαν στον αέρα. Είχαν φέρει ψεύτικα πυροβόλα για να μας υποχρεώσουν να βάλλουμε και να εντοπίσουν τη θέση μας… Κινήσαμε το όχημα λίγο πιο πίσω. Από εκεί όμως δεν μπορούσα να δω παρά μόνο βγάζοντας το κεφάλι μου έξω από τη θυρίδα. Όταν όμως κοίταξα δεν πίστευα στα μάτια μου… Είδα μια φάλαγγα να κινείται ταχύτατα προς τη θέση μας. Το επικεφαλής άρμα ήταν στα 1.200 μ.  Άρματα κινούντο μπροστά και οχήματα εφοδιασμού πίσω…», περιέγραψε ο Μπιξ την σκηνή.
    Ο Μπιξ με την εμπειρία του μελέτησε γρήγορα το έδαφος και υπολόγισε τις αποστάσεις. Κατόπιν το Jagdpanther έβαλλε. Όμως ο πυροβολητής του αστόχησε. Έπληξε ένα μεγάλο δέντρο που κόπηκε στη μέση και έπεσε πάνω στο προπορευόμενο σοβιετικό άρμα με τα κλαδιά. Προφανώς ο οδηγός του δεν μπορούσε να δει, εμποδιζόμενος από τα κλαδιά και το άρμα κατέληξε σε ένα χαντάκι ακινητοποιημένο.
    Το επόμενο σοβιετικό άρμα προχώρησε προς το πρώτο και σταμάτησε. Όμως δεν είχε εντοπίσει το Jagdpanther. Τα σοβιετικά άρματα έστρεψαν όλα τους πύργους και έβαλλαν στα τυφλά. «Έπρεπε να σημαδέψουμε σωστά καθώς είχαμε λίγα βλήματα και αν κάποιο άρμα τους δεν καταστρεφόταν τα πράγματα θα ήταν πολύ άσχημα για μας», ανέφερε ο Μπιξ.
    «Διέταξε πυρ στο άρμα που ήταν στο μέσο της φάλαγγας και αμέσως τυλίχθηκε στις φλόγες με τη πρώτη βολή. Κατόπιν πλήξαμε το τελευταίο άρμα της φάλαγγας. Στις φλόγες κι αυτό. Αμέσως μετά αρχίσαμε να βάλλουμε κατά των υπολοίπων σαν να κάναμε άσκηση βολής», ανέφερε.
    Μέσα σε 10 λεπτά καταστράφηκαν 11 σοβιετικά άρματα. Κάποια σοβιετικά οχήματα που δεν
καταστράφηκαν έπεσαν επίσης σε χαντάκια στην προσπάθειά τους να στρίψουν και να διαφύγουν καθώς η ορατότητα είχε μειωθεί από τις φωτιές και τον καπνό των φλεγόμενων αρμάτων.
Ο τελευταίος αντίπαλος και η διαφυγή
    «Όταν έδωσα εντολή στον πυροβολητή μου να πλήξει και τα οχήματα εφοδιασμού μου είπε πως μας είχαν απομείνει μόνο δύο βλήματα», ανέφερε ο Μπιξ που μετά τη δήλωση αυτή έδωσε τη διαταγή υποχώρησης καθώς και άλλα σοβιετικά άρματα πλησίαζαν.
    «Ένα ρωσικό άρμα βρισκόταν στα 300 μ. από μας δεξιά του χωριού». Το σοβιετικό άρμα τους εντόπισε καθώς έβγαινα από το χωριό οπισθοπορώντας. Ο Μπιξ το αντελήφθη και αμέσως διέταξε στροφή. Όμως το έδαφος ήταν λασπωμένο και το βαρύ Jagdpanther στρέφονταν πολύ αργά.
    Ο Σοβιετικός οδηγός προσπάθησε επίσης να φέρει το άρμα του σε καλύτερη θέση αλλά επίσης είχε πρόβλημα με τη λάσπη και το πίσω μέρος του άρματός του άρχισε να βυθίζεται. Έτσι το πυροβόλο του σκόπευε ψηλά. Έτσι το Jagdpanther πρόλαβε και έστριψε έχοντας πλέον ενώπιον του φονικού του πυροβόλου το σοβιετικό άρμα.
    Οι Σοβιετικοί αρματιστές κατάλαβαν ότι δεν είχαν ελπίδα και πήδηξαν έξω εγκαταλείποντας το άρμα τους την ώρα που η γερμανική οβίδα το έπληττε και το κατέστρεφε. Ο Μπιξ αμέσως διέταξε τον οδηγό του να κινήσει το Jagdpanther με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Μετά από περιπέτειες ο Μπιξ και οι άνδρες τους σώθηκαν. Επέζησαν του πολέμου.  Ο ίδιος κατατάχθηκε στον δυτικογερμανικό στρατό το 1956 στον οποίο υπηρέτησε ως το 1970. Άλλωστε είχε καταστρέψει 16 σοβιετικά άρματα σε περίπου δύο ώρες. Πέθανε το 1986.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου