Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Ναυμαχία Λαττάκειας 1973… Το ναυτικό του Ισραήλ συντρίβει τους Σύρους


    Τον Οκτώβριο του 1973 οι αραβικές χώρες επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά του Ισραήλ την ημέρα της εορτής του Γιομ Κιπούρ. Το Ισραήλ πιέστηκε ιδιαίτερα και προσπάθησε να αντιδράσει και κατά θάλασσα.
    Οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να «καθαρίσουν» τη Μεσόγειο από την απειλή του συριακού ναυτικού. Υπό την ηγεσία του μετέπειτα αρχηγού του ισραηλινού ναυτικού Γιόμι Μπαρκάι πέντε ισραηλινές πυραυλάκατοι (τέσσερις κλάσης Sa’ar 3 και μια κλάσης Sa’ar 4) έπλευσαν προς το συριακό λιμάνι της Λαττάκειας.
    Στις 22.28 της 7ης Οκτωβρίου 1973, πλησιάζοντας προς τη Λαττάκεια οι Ισραηλινοί εντόπισαν την συριακή τορπιλάκατο Κ-123. Το συριακό πλοίο βυθίστηκε τάχιστα από τα πυρά των πυροβόλων των 76 χλστ. δύο ισραηλινών πυραυλακάτων.
    Κατόπιν εντόπισαν το συριακό ναρκοθετικό Τ-43 το οποίο επίσης βύθισαν με δύο πυραύλους Gabriel τους οποίους έφεραν τα ισραηλινά σκάφη. Περί τις 23.30 οι Ισραηλινοί εντόπισαν δύο συριακές πυραυλακάτους κλάσης Komar και μια κλάσης Osa, σοβιετικής κατασκευής, εξοπλισμένες με πυραύλους Ρ-15 (κωδικός ΝΑΤΟ SS-N-2 Styx).
    Οι εν λόγω πύραυλοι είχαν διπλάσιο βεληνεκές από τους ισραηλινούς Gabriel. Τα συριακά σκάφη που επίσης είχαν εντοπίσει τα ισραηλινά έβαλλαν εναντίον τους πυραύλους Styx. Οι Ισραηλινοί όμως με την χρήση φωτοβολίδων και κυρίως ηλεκτρονικών αντιμέτρων τους εξέτρεψαν.
    Οι Ισραηλινοί κατόπιν πλησίασαν εντός του βεληνεκούς των πυραύλων Gabriel και εκτόξευσαν πέντε από αυτούς. Οι πύραυλοι έπληξαν και βύθισαν αμέσως τις δύο συριακές πυραυλακάτους και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην τρίτη. Η πληγωμένη πυραυλάκατος επιχείρησε να διαφύγει αλλά προσάραξε στα αβαθή και καταστράφηκε από τα ισραηλινά πυροβόλα.
    Την ώρα της σύγκρουσης άλλα συριακά σκάφη που βρίσκονταν στο λιμάνι εκτόξευσαν πυραύλους κατά των ισραηλινών όμως αντί για τις εχθρικές πυραυλακάτους έπληξαν ένα ελληνικό και ένα ιαπωνικό φορτηγό πλοίο που βρίσκονταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι.
    Ύστερα από το πλήγμα αυτό το συριακό ναυτικό δεν αποτόλμησε να κινήσει κανένα πλοίο του. Η ναυμαχία της Λατάκκειας ήταν η πρώτη ναυτική σύγκρουση στην ιστορία μεταξύ πλοίων εξοπλισμένων, αμφοτέρων των πλευρών, με κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας και η πρώτη που κρίθηκε από την χρήση ηλεκτρονικών αντιμέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου