Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Προκλητικός ο Φαγιέζ αλ Σαράτζ
    Προκλητικός απέναντι στην Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπογός του κυβερνητικού μορφώματος της Τρίπολης Φαγιέζ αλ Σαράτζ σε συνέντευξη που έδωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
    Ο αλ Σαράτζ ουσιαστικά προκάλεσε την Ελλάδα αναρωτώμενος:
    «Μα καλά πιστεύουν οι Έλληνες ότι η  Λιβύη είναι τόσο αδύναμο κράτος; Τους προειδοποιούμε: Δεν θα ανεχθούμε κανενός είδους πίεση ή προσπάθεια χειραγώγησης».
    Παράλληλα ο αλ Σαράτζ χαρακτήρισε τις αντιδράσεις της Ελλάδας, για τις συμφωνίες με την Τουρκία, εκτός τόπου και χρόνου και υπερβολικές.
    Σε ερώτηση για την άρνηση της Ιταλίας να δώσει όπλα στην Λιβύη ο αλ Σαράτζ δήλωσε:
    «Έχουμε ζητήσει όπλα από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, η οποία έχει επίσης το δικαίωμα να επιλέγει σε ποιους θα δίνει όπλα. Στην πραγματικότητα δεν λάβαμε ποτέ επίσημη απάντηση από την Ρώμη στο αίτημά μας. Είχαμε μια πλούσια ανταλλαγή απόψεων με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Di Maio.
    Από την άλλη πλευρά οι αντίπαλοί μας στην Βεγγάζη δεν λένε κάτι το ουσιαστικό, εκτός από γενικευμένες θέσεις περί ειρήνης και φιλίας οι οποίες όμως την επόμενη ώρα δείχνουν να ξεχνιούνται. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν χώρες που θέλουν να εξοπλίσουν τους εχθρούς μας. Υπάρχουν όμως και οι χώρες, όπως η Ιταλία, οι οποίες πιστεύουν στην πολιτική διευθέτηση του ζητήματος και στο διάλογο.
    Σημειώστε όμως ότι είμαστε κάτω από στρατιωτική επίθεση και ο πληθυσμό μας υποφέρει, από θανάτους, τραυματισμούς και εκτοπισμένους».
Ερώτηση: Ο Χ.Χαφτάρ προελαύνει χάρη στους Ρώσους στρατιώτες. Οι πολιτοφυλακές της Τρίπολης εφοδιάζονται με τουρκικά όπλα. Τελικά είναι ο Πούτιν και ο Ερντογάν που θα υπαγορεύσουν τους νόμους του παιχνιδιού;
Σαράτζ: «Πρόκειται για ένα δύσκολο σενάριο, το οποίο έχει γίνει πολύπλοκο από την επέμβαση των ξένων δυνάμεων. Παρ΄όλα αυτά πιστεύω ότι το θέμα δεν μπορεί να λυθεί μέσω των όπλων σε μια αναμέτρηση Ερντογάν και τ Πούτιν. Πιστεύουμε σε  μια διαδικασία με συνεχείς διμερείς συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Υπάρχουν τέτοιες φωνές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τον ΟΗΕ που είναι αφοσιωμένες στην διάσκεψη του Βερολίνου. Ο εχθρός μας έχει ήδη αποτύχει.
    Όταν εξαπέλυσε τις πρώτες επιθέσεις εναντίον μας στις 4 Απριλίου, είπε: “Σε 48 ώρες θα είμαι στην Τρίπολη”. Τώρα 9 μήνες μετά ο πόλεμος συνεχίζεται. Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα επικρατήσουμε και σύντομα θα αποφασιστεί ποιος θα είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί το μέλλον της Λιβύης και ποιος θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου από το διεθνές δικαστήριο»
Ερώτηση: Η Ρώμη και άλλες χώρες έχουν ασκήσει κριτική  στη συμφωνία με την Τουρκία. Το ίδιο και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών
Σαράτζ: «Καταρχάς η Λιβύη και η Τουρκία είναι χώρες μέλη του ΟΗΕ με κυρίαρχες και ανεξάρτητες κυβερνήσεις.
    Αυτές οι συμφωνίες ήταν απόλυτα δικαίωμά μας. Ειλικρινά εκτιμώ την ειλικρινή συνεργασία που έχουμε με την Ιταλία και ελπίζω ότι αυτή θα ενταθεί και άλλο στο μέλλον.
    Αλλά δεν έχουμε καμιά υποχρέωση προς την Ιταλία. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία διεξάγονται από το 2004. Οποιοσδήποτε με αντιρρήσεις σε αυτό μπορεί να απευθυνθεί στα διεθνή δικαστήρια.
    Αυτό έχει γίνει τόσο με την Κύπρο όσο και με την Μάλτα και τη Λιβύη και το θέμα έχει λυθεί ειρηνικά.
    Θεωρώ τις ελληνικές αντιδράσεις υπερβολικές και εκτός τόπου και χρόνου. Πραγματικά πιστεύουν ότι είμαστε τόσο αδύναμοι, ώστε να δεχτούμε πιέσεις και χειραγώγηση; Δεν πρόκειται να δεχτούμε τίποτα από αυτά».
Ερώτηση: Γίνεται η Λιβύη μέρα με τη μέρα σαν τη Συρία όπως ήταν πριν από λίγα χρόνια;
Σαράτζ: «Έχουμε σημειώσει τον κίνδυνο για τις ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις εδώ και χρόνια.
Μιλάω για τον κίνδυνο του πολέμου δια αντιπροσώπων πολύ πριν τις 4 Απριλίου του 2019 και δεν έχει σημασία εάν αυτοί είναι Αιγύπτιοι, Ρώσοι ή άλλοι.
    Τώρα μας κατηγορούν γιατί δεχόμαστε τουρκικά άρματα μάχης. Συγνώμη, αλλά τι περιμένετε από την κυβέρνηση αυτή; Να κάνει τίποτα την ώρα που βομβαρδίζεται η πρωτεύουσα και χύνεται αίμα;
    Κανένας υπεύθυνος αξιωματούχος δεν μπορεί να μείνει απαθής την ώρα που ο πληθυσμό μας υποφέρει.
Όποιος μας επικρίνει για αυτό, καλύτερα είναι να σκεφτεί τι θα έκανε στη θέση μας και θα ανακαλύψει ότι δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή.»
ΠΗΓΗ: PRONEWS
Αραβικά ΜΜΕ: Ο Χαφτάρ στην Αθήνα
    Σύμφωνα με το έγκυρο Al Arabiya ο Χαλίφα Χαφτάρ θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες την Αθήνα, για να συζητήσει τους τρόπους αντίδρασης στην στρατιωτική συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
    Χθές έγινε γνωστό πως Ελλάδα-Αίγυπος και Λιβύη ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης για να εμποδίσουν τα τουρκικά πλοία από το να ανεφοδιάσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά την επέλαση των στρατευμάτων του LNA.
    Επίσης δεν αποκλείεται να υπάρξει κι επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησής του Χαλίφα Χαφτάρ από την Αθήνα.
    Υπενθυμίζεται ότι χθες, στην πρώτη ουσιαστική ελληνική κίνηση για την ακύρωση της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης, ο Νίκος Δένδιας επισκέφτηκε την Βεγγάζη και είχε συνάντηση με τον στρατηγό. 
ΠΗΓΗ: PRONEWS
Οι δυνάμεις του Χάφταρ μεταφέρουν τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Scud-B στα περίχωρα της Τρίπολης
    Οι δυνάμεις του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ μεταφέρουν τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Scud-B στα περίχωρα της Τρίπολης ετοιμάζοντας την τελική έφοδο κατά του καθεστώτος του GNA (το οποίο είναι φίλα προσκείμενο στην Μουσουλμανική Αδελφότητα που αποτελεί και το πολιτικό σκέλος του ISIS).
    Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις της εποχής Συνταγματάρχη Καντάφι, διέθεταν μεγάλο αριθμό των πυραύλων αυτών οι οποίοι πιστεύεται πως στην πλειοψηφία τους πωλήθηκαν στο Ιράν κατά την διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ την δεκαετία του '80. Κάποιοι τελευταίοι που είχαν απομείνει είχαν χρησιμοποιηθεί κατά την εξέγερση εναντίον του μακαρίτη Συνταγματάρχη Καντάφι από τις πιστές προς αυτόν στρατιωτικές δυνάμεις.
    Οι συγκεκριμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι φέρεται πως προήλθαν από το απόθεμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Επρόκειτο για 25 Hwasong-5 που είχαν αποκτηθεί από την Βόρεια Κορέα το 1989 αλλά δεν ικανοποίησαν ποτέ τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και τέθηκαν σε καθεστώς αποθήκευσης.
    Τα ΗΑΕ στηρίζουν τον Χ.Χάφταρ και όπως όλα δείχνουν του έδωσαν ότι είχαν σε αποθήκευση και σε αυτά δεν είναι καμίας χρησιμότητας.
    Η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια με τον Χ.Χάφταρ που έγινε προχθές στην Λιβύη (Βεγγάζη)  αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς αναμένεται να ξεκινήσει το τελικό στάδιο της κατάληψης της πρωτεύουσας.
    Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, «η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης» και ο Ν. Δένδιας «εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».
    Αναφέρει επίσης ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ «τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του ειδικού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο».
    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «στη συνέχεια της επίσκεψης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ, στην Αθήνα στις 12/12, καθώς και επακόλουθης σχετικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών με τον τελευταίο», αναφέρει το ΥΠΕΞ.
    Έστω και καθυστερημένα η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε να δίνει αναγνώριση στον Χ.Χάφταρ έναντι του καθεστώτος της Λιβύης.
ΠΗΓΗ: PRONEWS
Λιβύη: Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν συνεργασία για ταχεία διευθέτηση…
    Ρωσία και Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ταχεία διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Νωρίτερα, οι δύο πλευρές διεξήγαγαν συνομιλίες στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για το ζήτημα. «Η ρωσική αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ενώ η τουρκική τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Μετά τις διαβουλεύσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές για το ζήτημα της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής συνεργασίας για την ταχεία διευθέτηση της κρίσης στη χώρα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
    Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική διπλωματική αποστολή έφτασε στη Μόσχα τη Δευτέρα για συζητήσεις σχετικά με την Ιντλίμπ στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ προηγήθηκε συνομιλία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Συρίας και οι προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη.
    Προ ημερών η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης αιτήθηκε της στρατιωτικής βοήθειας της Άγκυρας, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί το είδος και το μέγεθος αυτής της βοήθειας. Σημειώνεται ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου, καθώς η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις.
    Τα ανατολικά τμήματα ελέγχονται από τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, ενώ η Τρίπολη και ορισμένες περιοχές στα δυτικά από τις δυνάμεις της – αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ – Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ.
ΠΗΓΗ: DEFENCE POINT
Το Ισραήλ κατά της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, αντίπαλος είναι ο Ερντογάν
    Η ισραηλινή κυβέρνηση εναντιώνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, πάντως η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.
    Η συμφωνία της κυβέρνησης της Άγκυρας με αυτή της Τρίπολης έχει σκοπό τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου και πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου. Η Ελλάδα, σύμμαχος του Ισραήλ, που έχει άλυτες διαφωνίες με την Τουρκία για μια σειρά ζητήματα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία παράλογη και άκυρη, καθώς — μεταξύ άλλων — αψηφά την παρουσία του νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.
    Το σχόλιο του Κατς ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης του Ισραήλ για το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας. Καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.
    Η κυβέρνηση της Κύπρου γνωστοποίησε ότι ο Νετανιάχου είπε στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πρέπει να καταδικαστεί, διότι είναι «παράνομη». Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς την επιβεβαίωσε. «Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα στείλουμε πολεμικά πλοία για να αναμετρηθούμε με την Τουρκία», σημείωσε σε συνέντευξή του σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο.
    Ο Κατς επισήμανε πως μολονότι θεωρεί τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίπαλο, δεν νομίζει πως επιδιώκει σύγκρουση με το Ισραήλ, διαβεβαιώνοντας ότι το ίδιο ισχύει στην ισραηλινή πλευρά. «Δεν έχουμε καμία [τέτοια] επιθυμία, ούτε η Τουρκία έχει επιθυμία να αναμετρηθεί με το Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι Δυνάμεις του Άσσαντ, περικύκλωσαν τουρκικό φυλάκιο
    Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος περικύκλωσαν χθες τουρκικό φυλάκιο στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, αφού ανέκτησαν εδάφη από τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, οι δυνάμεις του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ “περικύκλωσαν το τουρκικό φυλάκιο του Αλ Σουρμάν, αφού ανακατέλαβαν πολλές πόλεις και χωριά” κοντά στην πόλη-κλειδί Μααρέτ αλ Νουμάν, στη νοτιοανατολική Ιντλίμπ.
    Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτύξει δώδεκα παρατηρητήρια στην επαρχία Ιντλίμπ με βάση τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας για να αποφευχθεί μια επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Η Ρωσία είναι σύμμαχος της Δαμασκού ενώ η Τουρκία στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Η συμφωνία προέβλεπε επίσης την εφαρμογή μιας “αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης” πλάτους 15-20 χιλιομέτρων, που θα χώριζε τις ζώνες του καθεστώτος από τα εδάφη των ανταρτών και των τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ και τους τομείς που ελέγχουν οι τελευταίοι στις γειτονικές επαρχίες του Χαλεπιού, της Χάμας και της Λαττάκειας. Το Ιντλίμπ, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία και ελέγχεται κυρίως από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα.
    Παρά τη συμφωνία, ο συριακός στρατός, υποστηριζόμενος από τη ρωσική πολεμική αεροπορία, εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.000 άνθρωποι και να εκτοπιστούν 400.000, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τον Αύγουστο ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως τις τελευταίες ημέρες οι βομβαρδισμοί έχουν ενταθεί. Από την Πέμπτη, οι καθεστωτικές δυνάμεις προελαύνουν και ανακατέλαβαν πολλές πόλεις και χωριά. Χθες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις κοινότητες Τζαρτζανάζ και Αλ Σουρμάν.
    Το τουρκικό φυλάκιο στην Αλ Σουρμάν είναι το δεύτερο που περικυκλώνεται από τον συριακό στρατό. Από τον Αύγουστο, το ίδιο συμβαίνει και σε εκείνο στην κοινότητα Μόρεκ, στη βόρεια Χάμα όπου παραμένουν οι Τούρκοι στρατιώτες.
ΠΗΓΗ: Militaire News
Σφίγγει ο Κλοιός στην Συρία
    Η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία σε μια προσπάθεια να εφαρμοστεί νέα κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, είπε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας.
    «Παρακολουθούμε από κοντά τη διαδικασία με στόχο τον τερματισμό των βομβαρδισμών. Αυτοί οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως για χάρη μιας νέας κατάπαυσης του πυρός. Αυτή είναι η κυρία προσδοκία μας από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα.
    «Αναμένουμε η Ρωσία να καταβάλει προσπάθειες προς το (συριακό) καθεστώς τις επόμενες 24 ώρες προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις στην Ιντλίμπ», συμπλήρωσε ο Καλίν.
    Μια τουρκική αντιπροσωπεία υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών είχε χθες στη Μόσχα συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, την ώρα που χιλιάδες άμαχοι φεύγουν προς την Τουρκία εξαιτίας των ρωσικών και συριακών επιθέσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ετοιμάζει τα «φύλλα πορείας» για την εκστρατεία στη Λιβύη
     Η Τουρκία ενδέχεται να χρειαστεί να συντάξει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη και η Εθνοσυνέλευσή της εργάζεται επί του θέματος, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.
    «Ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη μιας εξουσιοδότησης σύμφωνα με τις εξελίξεις εκεί. Το κοινοβούλιο εργάζεται επί του θέματος», σημείωσε ο Τούρκος αξιωματούχος σε δηλώσεις του από την Άγκυρα, έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παράσχει την αναγκαία στήριξη στην κυβέρνηση του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.
    «Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τη νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και δεν θα εγκαταλείψει τον λιβυκό λαό», επισήμανε ο Καλίν προσθέτοντας ότι «αυτή η στήριξη μπορεί να γίνει υπό όρους στρατιωτικής εκπαίδευσης ή σε άλλους τομείς, όπως η πολιτική στήριξη».
ΠΗΓΗ: ON ALERT
Ελλάδα & Κύπρος το πιο σημαντικό εμπόδιο της Τουρκίας προτού “εφορμήσει” κατά της Δύσης…
Γράφει ο Στέργιος Θεοφανίδης
    Και ήρθε η ώρα που τα ψέματα τελειώνουν… Η επικειμένη υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού East Μed μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, στην οποία θα προσχωρήσει αμέσως μετά και η Ιταλία, αποτελεί πέρα από οτιδήποτε άλλο, ένα σημαντικό ανασχετικό ανάχωμα στον τουρκικό επεκτατισμό προς τη Δύση. Για τις μεγάλες δυνάμεις αποτελεί μέρος ενός παιγνίου που είναι ευρύτερο βέβαια και πολυδιάστατο. Έχει ενεργειακή διάσταση, οικονομική, γεωπολιτική και φυσικά σημειολογική.
    Για τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας η τροφοδότηση της Ευρώπης με φθηνή και άφθονη ενέργεια μέσω αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Παρά το γεγονός ότι η Γηραιά Ήπειρος δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την Κίνα, τη Νοτιοανατολική Ασία και ακόμα και αυτές τις ίδιες τις ΗΠΑ σε όρους παραγωγικότητας, παραμένει πρωτοπόρος στις νέες τεχνολογίες.
    Η Ρωσία επιδιώκει με κάθε τρόπο τη συνέχεια της τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, και όχι μόνο, και για την εξασφάλιση πολύτιμου συναλλάγματος για τη στήριξη της οικονομίας της. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης, είναι ασφαλώς και ένα ισχυρότατο εργαλείο άσκησης επιρροής.
    Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά καίγονται πρωτίστως να αποτρέψουν και φυσικά να εξαλείψουν ολοσχερώς αν είναι δυνατόν, τη ρωσική επιρροή στην Ευρώπη και δευτερευόντως να εξασφαλίσουν οικονομικά οφέλη μέσω της παροχής ενέργειας. Τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο εξυπηρετούνται μέσω του ΝΑΤΟ και πολλών άλλων μηχανισμών από τη δεκαετία του ‘60 και εντεύθεν και φυσικά διασφαλίζονται μέσω της μεγάλης τους επιρροής.
    Η επονομαζόμενη “Αραβική Άνοιξη” και ο πόλεμος στη Συρία από το 2011, ήταν αποτέλεσμα αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων (περιλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών Γαλλίας, Αγγλίας και Γερμανίας…).
    Το ότι αυτός ο πόλεμος δεν τερματίστηκε εις βάρος της κυβέρνησης Άσαντ, απέβη προς το συμφέρον του Ελληνισμού. Και όταν λέμε “Ελληνισμού” εννοούμε Ελλάδας και Κύπρου. Για την Ελλάδα και την Κύπρο κυρίες και κύριοι, για τον Ελληνισμό δηλαδή, δεν τίθεται θέμα συμφερόντων, οικονομικών ή άλλου είδους, και επιρροής. Τίθεται θέμα επιβίωσης.
    Είναι ζήτημα επιβίωσης για την Ελλάδα και την Κύπρο η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού East Med.   Είναι ζήτημα επιβίωσης η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στα “οικόπεδά” τους, χωρίς τουρκικές απειλές, επεμβάσεις και “διακανονισμούς” συνδιαχείρισης. Αν συρθούμε σε μία τέτοια εξέλιξη, ανοίγουμε μόνοι μας τους ασκούς του Αιόλου. Ανοίγουμε πρώτοι εμείς της “πόρτα του φρενοκομείου” όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Γεώργιος Παπανδρέου.
    Και αυτό γιατί η Τουρκία έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές και προς πάσα κατεύθυνση ότι ο Ελληνισμός (Ελλάδα-Κύπρος) αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στα σχέδια της για επέκταση προς τη Δύση. Αποτελεί εμπόδιο για την ανάδειξή της σε τοπική-περιφερειακή υπερδύναμη και μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στα “οικόπεδα” του Ελληνισμού.
    Οι απόπειρες που διενεργεί για την παράνομη δημιουργία και επιβολή ΑΟΖ με την μία από τις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης, δεν έχουν μόνο ως στόχο την αρπαγή του πλούτου στο ζωτικό χώρο του Ελληνισμού. Έχουν ως στόχο και την αποκοπή των δύο κέντρων του και την απομόνωσή τους. Κάτι που γνωρίζει ότι αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει και στον αφανισμό τους.
    Όλα αυτά είχατε τη δυνατότητα να τα διαβάσετε μέσα από συνεχείς, μακροσκελείς και εμπεριστατωμένες αναλύσεις που έχουμε παραθέσει στο DP το τελευταίο διάστημα. Αναλύσεις που μας οδηγούν στο αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι πλέον ο Ελληνισμός δεν έχει άλλα περιθώρια για πολιτικές κατευνασμού έναντι της Τουρκίας.
    Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει ως υπαρκτό πρόβλημα τις βλέψεις και τις διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας. Ήρθε η ώρα να αναλάβει πραγματικά τις ευθύνες του δηλαδή. Και επειδή όταν αναφερόμαστε σε Ελληνισμό εννοούμε Ελλάδα και Κύπρο όπως προαναφέραμε, θα θέλαμε εδώ να σταθούμε επιγραμματικά στη σημαντική εξέλιξη της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
    Αντιλαμβανόμαστε, και το έχουμε γράψει χιλιάδες φορές, ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την πολιτική της έναντι της Τουρκίας και την άμυνά της. Στην ουσία πρέπει να απαλλαγούμε από κακές νοοτροπίες, ψευδαισθήσεις και εμμονές δεκαετιών.
    Είναι κάτι που δεν έχουμε κάνει παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις από την επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα… Το έχουμε κάνει όμως. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε και με επιτυχία. Η συνέχεια είναι αυτό που δεν κατορθώσαμε ποτέ να διασφαλίσουμε.
    Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, θα πρέπει να στηρίξει έμπρακτα την ουσιαστική επανενεργοποίηση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Στον βαθμό του δυνατού. Κατανοούμε τη δυσπιστία έναντι της ελλαδικής πλευράς από λάθη, παραλείψεις και κακούς χειρισμούς του παρελθόντος. Πάνω από όλα όμως αντιλαμβανόμαστε και νιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε την ακόμα μεγαλύτερη σημασία και αξία της στενής συνεργασίας και της συνεννόησης.
    Η πρότασή μας για άμεσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της δημιουργίας αυτόνομης αεροπορικής δύναμης στο νησί της Αφροδίτης, μέσω της απόκτησης αριθμού ή του συνόλου των μαχητικών F-16C/D Block 30 της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφορικών C-130B και εκπαιδευτικών/ελαφρών επιθετικών T-6A Texan II, που πλέον επιτρέπει η άρση του αμερικανικού εμπάργκο, αφενός είναι οικονομικά και τεχνικά εφικτή για την Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου θα επιτρέψει με πολλούς τρόπους την ενδυνάμωση της παρουσίας της αμυντικής μηχανής του Ελληνισμού στον υπό άμεση απειλή άξονα Κρήτης-Κύπρου.
    Παρά τα όποια μειονεκτήματα και τους κινδύνους που εμπεριέχει η διατήρηση μαχητικών αεροσκαφών στο νησί και σε τόσο μικρή απόσταση από τις νότιες ακτές της Τουρκίας, είναι άλλο να περιμένει η Κύπρος βοήθεια, μέσω της αποστολής αεροπορικών δυνάμεων, από την Ελλάδα (ή το Ισραήλ…) και άλλο να έχει την αυτόνομη δυνατότητα να απαντήσει άμεσα σε μία τουρκική επιθετική ενέργεια εν τη γενέσει της. Η Κύπρος οφείλει να οργανώσει και να εκσυγχρονίσει το δίκτυο έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που ήδη διαθέτει, ώστε να μπορέσει να εντοπίσει έγκαιρα.
    Είναι άλλο να ζητά τη συνδρομή (κατ’ ουσία την επέμβαση) ξένων δυνάμεων (ευρωπαϊκών και μη) για την προστασία των οικοπέδων της και άλλο να γνωρίζει η Τουρκία ότι τα σκάφη της, είτε είναι πολεμικά είτε όχι, που πλέουν νότια του νησιού, υπάρχει η δυνατότητα να πληγούν σε ελάχιστον χρόνο από μαχητικά αεροσκάφη…
    Ή πυραυλικά συστήματα βεβαίως… Όταν υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει και ο φόβος, μαζί με την ανάγκη αντιμετώπισης αυτής της δυνατότητας. Όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα, ενθαρρύνεται η ασυδοσία και ο ανέξοδος τσαμπουκάς.
ΠΗΓΗ: DEFENCE POINT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου