Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Τραμπ: Θα ζητήσω μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό


Τραμπ: Θα ζητήσω μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό.
    Στόχος είναι το έργο αυτό να ολοκληρωθεί με γοργούς ρυθμούς.
    Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στον Λευκό Οίκο με Ρεπουμπλικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, με τους οποίους συζήτησε το μεταναστευτικό, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι θα αναγάγουν την ασφάλεια των συνόρων σε κεντρικό άξονα της προεκλογικής εκστρατείας τους, ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.
    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία το συμβιβαστικό νομοσχέδιο που προωθεί το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, με το οποίο διατίθεται το ποσό των
25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους. Το έργο αυτό αποτελεί προτεραιότητα για τον Τραμπ και μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του.
    Το νομοσχέδιο, με το οποίο επιχειρείται να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της συντηρητικής και της μετριοπαθούς πτέρυγας του κόμματος, δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει αρκετές ψήφους ώστε να περάσει από τη Βουλή.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Τραμπ
    Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε χθες συνταγματική την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών από μια σειρά κυρίως μουσουλμανικών χωρών, την οποία είχε επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «δικαίωση», ενώ οι αντίπαλοί του είπαν ότι η απαγόρευση έχει μικρότερο πεδίο εφαρμογής από αυτό που αρχικά ζητούσε ο Τραμπ.
    H πλειοψηφία των δικαστών, που έχουν διοριστεί από Ρεπουμπλικανούς προέδρους,
(5) έκρινε ότι οι πρόεδροι έχουν την εξουσία να ρυθμίζουν τα θέματα μετανάστευσης και ότι δεν τίθεται θέμα διακρίσεων με βάση το θρήσκευμα. Οι τέσσερις δικαστές που μειοψήφησαν υποστήριξαν ότι η στάση της πλειοψηφίας προσομοιάζει με την απόφαση του 1944, με την οποία το δικαστήριο ενέκρινε τον εγκλεισμό Αμερικανών ιαπωνικής καταγωγής. Με βάση τρεις διαδοχικές αποφάσεις του Τραμπ, πολίτες από το Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, τη Σομαλία, τη Βενεζουέλα και τη Βόρεια Κορέα απαγορεύεται να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ, ενώ για τους πολίτες κάποιων από τις παραπάνω χώρες απαγορεύεται ακόμη και η μετάβαση στη χώρα για σπουδές ή τουρισμό. «Το ότι είναι συνταγματικό δεν σημαίνει ότι είναι και ορθό ή δικαιολογημένο», είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Κουνς.
    Εν τω μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν θα αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις –
για την ώρα– όσοι γονείς εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ από το Μεξικό με τα παιδιά τους, καθώς οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα να τους στεγάσουν. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δεσμευθεί να παραπέμψει στη Δικαιοσύνη κάθε ενήλικο, ο οποίος διασχίζει παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ. Η διεθνής κατακραυγή για τον χωρισμό γονέων από τα παιδιά τους, όμως, υποχρέωσε την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον να υπαναχωρήσει, διατάζοντας την κράτηση των οικογενειών μαζί, για όσο διάστημα οι γονείς παραμένουν προφυλακισμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου