Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

ΔΩΡΕΑΝ: Μια έκθεση στη Νέα Παραλία που θα σε εντυπωσιάσει!


ΔΩΡΕΑΝ: Μια έκθεση στη Νέα Παραλία που θα σε εντυπωσιάσει!
Από parallaxi
    Η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης είναι ένας αγαπημένος τόπος, είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της Θεσσαλονίκης και επομένως είναι ένας ιδανικός τόπος για ανάδειξη των συνεργειών γύρω από θέματα τέχνης και πολιτισμού. Είναι ένας ιδανικός τόπος εκπαίδευσης και καλλιέργειας του αισθητικού κριτηρίου των κατοίκων της πόλης μας.
    Ο σύλλογος ”Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του διοργανώνει μία έκθεση, προϊόν ελληνογερμανικής συνεργασίας που μεταφέρεται από το Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο» του Βόλου.
    Πρόκειται για ένα έργο συνεργασίας του μαθήματος “Design for the Living World” της Σχολής Καλών Τεχνών του Αμβούργου HFBK και του μαθήματος “Υβριδικές Οικολογίες” του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τους χειροτέχνες – παραδοσιακούς και σύγχρονους τεχνίτες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.
   Το έργο με τίτλο Craftspeople’s Network: Taking Matters into Your Own Hands δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια ερευνητικού εργαστηρίου στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τις 1-14 Μαΐου 2018. Κεντρική θέση στην έρευνα λαμβάνει η έννοια του τεχνουργήματος και η πρακτική γνώση των τεχνιτών.
    Βασισμένα στην τοπική παραγωγή, τα εργαστήρια χειροτεχνίας και το δίκτυό τους είναι ζωτικής σημασίας για τη δυναμική της πόλης. Αποτελούν μια κινητήρια δύναμη δημιουργικότητας, η οποία, μακροπρόθεσμα, προασπίζει την ανθεκτική πόλη σαν δίχτυ ασφαλείας για την τοπική κοινότητα.
    Η έκθεση έρχεται στη Θεσσαλονίκη σε μια προσπάθεια να θυμίσει την χαμένη της βιοτεχνική ταυτότητα και το εύρος παραδοσιακών επαγγελμάτων που σήμερα έχουν σχεδόν εκλείψει.
Συμμετέχοντες:
    Design for the Living World, HFBK the University of Fine Arts Hamburg:
    Marjetica Potrč, Καλλιτέχνιδα και Αρχιτέκτονας, Καθηγήτρια κοινωνικού σχεδιασμού.
    Φοιτητές: Angie Chen, Lisa Eggert, Lea Kirstein, Robert Köpke, Laura Levin, Anne Meerpohl, Juli Paetzold, Leonie Schulz, Mana Stahl, Kastania Waldmüller, Julia Wycisk and Yan Yan.
    Υβριδικές Οικολογίες, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Δρ Σοφία Βυζοβίτη,   Αρχιτέκτονας, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
    Φοιτητές: Όλγα Ηλιού, Nancy Καραγιάννη, Σπύρος Καραιορδανίδης, Κρυσταλλία Κλωνάρα, Ευαγγελία Κιοσσέ, Ηλέκτρα Ναούμ, Συνοδή Νταμπεγλιώτου – Καραΐσκου, Νικηφόρος Σοροφίκιν Παπουτσόπουλος, Νικόλας Χατζηπουργάνης
    ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου: Χρύσα Δραντάκη, Δρ Κοινωνιολογίας της Τέχνης, Νικολέτα Τζάνη, Δρ Ιστορίας της Τέχνης,
Προσκεκλημένες ερευνήτριες:
 Laura Bernhardt, επιμελήτρια και παραγωγός πολιτισμού,
Μαρία Χρήστου, αρχιτέκτονας
 Βαλεντίνα Κάργα, καλλιτέχνιδα και αρχιτέκτονας
     Η συμμετοχή των τεχνιτών, χειροτεχνών και σχεδιαστών ήταν καθοριστική για την ολοκλήρωση του ερευνητικού εργαστηρίου.
 *4 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου, Περίπτερο του Απογευματινού Ήλιου, Νέα Παραλία, Είσοδος: Ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου