Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018

Το Πειρατικό Μουσείο είναι μόλις ένα καράβι δρόμος από τη Θεσσαλονίκη


Το Πειρατικό Μουσείο είναι μόλις ένα καράβι δρόμος από τη Θεσσαλονίκη
Από parallaxi
    Η Αλόννησος, εκτός από ιδανικός προορισμός για τις διακοπές σου, μπορεί να γίνει και ένας προορισμός γνώσης και ανακάλυψης… πειρατικών μυστικών. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, στον πρώτο του όροφο, περιλαμβάνει εκθέματα αφιερωμένα στην πειρατεία, έναν θησαυρό που τον συναντάς μόνο εδώ σε ολόκληρο το Αιγαίο. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να συνδύαζες τις διακοπές σου με λίγη γνώση;
    Το τετραώροφο πέτρινο κτήριο βρίσκεται στο Πατητήρι, στην Αλόννησο. Με την πρωτοβουλία των Κώστα και Αγγέλας Μαυρίκη, το ιδιωτικό αυτό μουσείο λειτουργεί από το 2001. Εκτός από χάρμα οφθαλμού εξωτερικά, είναι και πολύ ενδιαφέρον εσωτερικά. Τα πολυάριθμα κειμήλια και παλαιά αντικείμενα αποτελούν πολύτιμα τεκμήρια για την ιστορία του νησιού.
    Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο, όμως, βρίσκεται στον πρώτο όροφο του μουσείου. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει όπλα και αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στα πολεμικά πλοία και πειρατικά καράβια των αιώνων 16ου-19ου.
    Η θρυλική ζωή των πειρατών πριν 400 χρόνια, μια εποχή μυθική στα μάτια μας, ζωντανεύει μέσα από τις προθήκες και δίνει την εντύπωση ότι μπορεί καθένας από εμάς να κάνει ένα ταξίδι σε αυτούς τους αιώνες ή ακόμα καλύτερα να πρωταγωνιστήσει (μέσα στη σφαίρα της φαντασίας). Εξαιτίας των πολλών μικρών νησιών και των νησίδων που την περιτριγυρίζουν, η Αλόννησος ήταν το τέλειο μέρος για τα πειρατικά καρτέρια.
    Στον ισόγειο χώρο του Μουσείου βρίσκεται μία έκθεση παλιών φωτογραφικών μηχανών και αξεσουάρ ενώ στον υπόγειο χώρο βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο. Εκεί δίνεται έμφαση στον τρόπο ζωής των κατοίκων του νησιού από τα προηγούμενα χρόνια. Εργαλεία, σκεύη και φορεσιές παίρνουν δεύτερη ζωή και «σαλπάρουν» πίσω στα παλιά χρόνια της παραδοσιακής νησιώτικης ζωής.
    Μη ξεχάσεις να επισκεφτείς τον τελευταίο όροφο, να πιεις το καφεδάκι σου βλέποντας το λιμάνι του Πατητηρίου και να οργανώσεις την επόμενη μέρα των διακοπών σου, έχοντας στο μυαλό σου ότι κάτι έμαθες από την ιστορική πλευρά αυτού του νησιού.
*Ώρες και μέρες λειτουργίας: Καθημερινά, από τις 11:00 π.μ έως τις 7:00 μ.μ, με γενική είσοδο 4 ευρώ.

Στην Αλόννησο με το πλοίο
    Για να πας στην Αλόννησο από τη Θεσσαλονίκη μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πλοίο. Από τις 15 Ιουνίου έχει ξεκινήσει δρομολόγιο το οποίο συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες -με προέκταση τον Βόλο- 2 φορές την εβδομάδα σε κάθε νησί ως τις 9 Σεπτεμβρίου.
    Τα ταχύπλοα σκάφη που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις Σποράδες είναι το Super Cat και το Super Speed. Το Super Cat αναχωρεί στις 09.00 από το λιμάνι του Βόλου, κάνοντας ένα τοπικό δρομολόγιο έως τη Σκιάθο και θα επιστρέφει στον Βόλο. Στις 12:15 αναχωρεί από τον Βόλο με προορισμούς Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Σκιάθο, Θεσσαλονίκη. Φτάνει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 19.00.
    Το άλλο πλοίο, το Super Speed, αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη στις 10.00 με προορισμούς Σκιάθο, Σκόπελο, Αλόννησο, Σκόπελο, Σκιάθο, Βόλο. Στο λιμάνι του Βόλου φτάνει στις 17.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου