Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Σάλος με τον χάρτη σε κρατικό κανάλι που δείχνει τη «Μεγάλη Τουρκία» που ονειρεύεται ο Ερντογάν


Σάλος με τον χάρτη σε κρατικό κανάλι που δείχνει τη «Μεγάλη Τουρκία» που ονειρεύεται ο Ερντογάν
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Νέα τροφή στις υποψίες παρατηρητών ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ονειρεύεται ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έδωσε η παρουσίαση ενός χάρτη στο φόντο μιας συνέντευξης στο κρατικό τουρκικό δίκτυο TRT.
    Στις εικόνες διακρίνεται ένας μαχητής του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» να μιλά σε δημοσιογράφο του τουρκικού δικτύου στην ελεγχόμενη και από τουρκικά στρατεύματα πόλη Τζαραμπλούς της βόρειας Συρίας.
    Πίσω από τον Σύριο μαχητή διακρίνεται ένας χάρτης, που απεικονίζει το τουρκικό κράτος όχι στις σημερινές του διαστάσεις, αλλά περίπου σε εκείνες που καταλάμβανε η Οθωμανική αυτοκρατορία κατά τον 18ο αιώνα. Μάλιστα στα όρια αυτά φαίνεται ότι περιλαμβάνονται όλα τα κράτη της Βαλκανικής, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, η Συρία, ο Λίβανος και το Ισραήλ, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η βόρεια Αφρική μαζί με τμήματα του Μαρόκου...
    Η εικόνα προκαλεί έντονα ερωτηματικά δεδομένου ότι ο «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» είναι σύμμαχος των δυνάμεων της Άγκυρας στη Συρία, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον κάποιοι μαχητές του ενστερνίζονται το όραμα μιας «Μεγάλης Τουρκίας».
    Ανάλογες ανησυχητικές βλέψεις για εδαφική επέκταση της χώρας του έχει εκφράσει στο παρελθόν και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με την εισβολή στη Συρία εγκαινίασε ένα νέο κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.
    «
Δεν θα μείνουμε φυλακισμένοι σε 780.000 τ.χλμ», είχε διαμηνύσει προ διετίας στην επέτειο του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ. Τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύουν έκτοτε ανά τακτά διαστήματα χάρτες μιας Τουρκίας με εδάφη που εκτείνονται πέραν των υφιστάμενων συνόρων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου