Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ» στο Διδυμότειχο



«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ» στο Διδυμότειχο
«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ», ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.
    Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση» και το Ωδείο Βορείου Έβρου «ΚΑΡΠΙΔΑ», παρουσίασαν στις 18 Νοεμβρίου 2017 στο Διδυμότειχο, την πρωτότυπη μουσική – λογοτεχνική εκδήλωση «Η Μουσική Κατακτά τα Κάστρα».
    Ήταν μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην Τέχνη των Δημιουργών, διανθισμένη από Μουσική, Τραγούδι και Τέχνη του Λόγου. Μία βραδιά που αποτέλεσε την ευκαιρία για να παρεβρεθούν στο Διδυμότειχο άνθρωποι της μουσικής και της λογοτεχνίας, να συνεργαστούν, και να παρουσιάσουν ένα όμορφο πρόγραμμα, αλλά και να τιμηθούν για την προσφορά τους.
    Τη μουσική πλαισίωση της βραδιάς είχε αναλάβει αποκλειστικά το Ωδείο Βορείου Έβρου «ΚΑΡΠΙΔΑ» με τα τμήματα Βυζαντινής μουσικής, τους νέους Σολίστες στο Κλασικό ρεπερτόριο, αλλά και την παιδική του χορωδία. Επίσης συμμετείχε η χορωδία του συνεργαζόμενου Συλλόγου Φίλων Λόγιας, Παραδοσιακής και Βυζαντινής Μουσικής «Ρωμανός ο Μελωδός» της Καβάλας, που ήρθε στο Διδυμότειχο για την εκδήλωση.
    Τα μέλη του Συλλόγου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση» επωμίσθηκαν την παρουσίαση των λογοτεχνικών κειμένων (πεζών και ποιημάτων), την ιστορική πλαισίωση, καθώς και την υποστήριξη με οπτικό υλικό, όπου για άλλη μια φορά προβλήθηκαν τα μοναδικά μνημεία και οι ομορφιές του τόπου μας.
    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε, ερμηνείες και τραγούδια από χορωδίες, εκτέλεση μουσικών κομματιών και μονωδίες από νέους σολίστες, καθώς και παρουσίαση κειμένων και ποίησης τοπικών δημιουργών. Τα τρία μέρη του προγράμματος (περίπου 2 ωρών), περιλάμβαναν:
      - Πρώτο Μέρος (Βυζαντινό – Παραδοσιακό): Βυζαντινοί ύμνοι και παραδοσιακά τραγούδια από τη Θράκη, Μακεδονία, Σαρακατσάνικα και Μ.Ασίας. Κείμενα - ποιήματα των Αυγερινού Μαυριώτη, Θανάση Τσιμάκη, Δήμητρας Σκαρλάτου, Βασιλείου Σιναπίδη.
      - Δεύτερο Μέρος (Κλασικό – Μοντέρνο): Κλασικά κομμάτια και μονωδίες, των Σοπέν, Μπετόβεν, Χέντελ, Λιστ, Σκριαμπίν, Σκαρλάττι, Κερν και Ντεμπυσσύ. Κείμενα - ποιήματα των Στρατή Τσιρταβή, Αυγερινού Μαυριώτη και Σωτήρη Χατζηπεντίδη.
      - Τρίτο Μέρος (Ποίηση της Θράκης): Τραγούδια - μελοποιημένα ποιήματα των Θανάση Τσιμάκη, Γεώργιου Βιζυηνού και Μάνου Χατζηδάκι. Παρουσίαση ποιημάτων των «Καστροπολιτών».
Ακολούθησε η απονομή των πτυχίων στους σπουδαστές του Ωδείου για το εκπαιδευτικό έτος 2016-17.
    Τέλος, βραβεύθηκαν για την προσφορά τους στις τέχνες οι προσκεκλημένοι δημιουργοί:
      - Για το λογοτεχνικό του έργο, ο κ.Θανάσης Τσιμάκης από τη Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από το Διδυμότειχο.
      - Για το μουσικό του έργο, ο κ.Δήμος Σταθούλης από την Ξάνθη, ο οποίος συνέθεσε τον «Ύμνο του Έβρου» (Ποτάμι τρίκλωνο) του Αυγ.Μαυριώτη.
    Οι «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση» και το Ωδείο Βορείου Έβρου «ΚΑΡΠΙΔΑ», θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους παρισταμένους που παρακολούθησαν την εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Δήμου Διδυμοτείχου και με το θερμό τους χειροκρότημα και τα κολακευτικά τους σχόλια, μας έδωσαν ώθηση να συνεχίσουμε με δύναμη στις επόμενες δράσεις μας.
    Στην εκδήλωση είδαμε πως «Η Μουσική Κατακτά τα Κάστρα», αλλά και τα Κάστρα εμπνέουν την τέχνη και τελικά κατακτούν τον πολιτισμό.
- «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση» Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου
- Ωδείο Βορείου Έβρου «ΚΑΡΠΙΔΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου