Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Η «χρυσή» συμφωνία του Μουγκάμπε - 10 εκατ. δολάρια πήρε για να παραιτηθεί



Η «χρυσή» συμφωνία του Μουγκάμπε - 10 εκατ. δολάρια πήρε για να παραιτηθεί
http://www.iefimerida.gr/
    Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε συμφώνησε τελικά να παραιτηθεί από την ηγεσία, την περασμένη εβδομάδα. Και είχε 10 εκατομμύρια λόγους να το κάνει.
    Ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε και η σύζυγός του, Γκρέις, θα επωφεληθούν μίας «χρυσής» συμφωνίας. Το ακριβές ποσό που θα λάβουν δεν έχει ξεκαθαριστεί, αλλά σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του κυβερνώντος κόμματος, που έχει άμεση γνώση της συμφωνίας, δεν θα είναι κάτω από 10 εκατ. δολάρια, γράφει ο Guardian.
    Επιπλέον ο Μουγκάμπε, που ήδη είχε διασφαλίσει αμνηστία, έλαβε εγγυήσεις ότι δεν θα κινηθεί η δικαιοσύνη ούτε εναντίον των επιχειρηματικών συμφερόντων της οικογένειάς του. Ο 93χρονος θα λάβει 5 εκατ. δολάρια άμεσα και το υπόλοιπο ποσό θα του καταβληθεί τους επόμενους μήνες.
    Δεν σταματάνε εκεί όμως τα έσοδά του, καθώς συνεχίσει να λαμβάνει τον μισθό του, της τάξεως των 150.000 δολαρίων, για όλη του την ζωή. Τα μισά από αυτά θα συνεχίσει να εισπράττει η σύζυγός του, Γκρέις Μουγκάμπε.
    Επίσης το ζευγάρι θα κρατήσει την πολυτελή έπαυλή του, γνωστή ως Blue Roof και η πολιτεία θα καλύπτει τα έξοδα για την περίθαλψή τους, το προσωπικό, την ασφάλεια και τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.
    Την ίδια ώρα, φεύγοντας από την εξουσία έπειτα από 37 χρόνια αφήνει τη Ζιμπάμπουε με ένα νόμισμα χωρίς αξία, τεράστια χρέη, πληθυσμό βυθισμένο στη φτώχεια και το ποσοστό της ανεργίας να ξεπερνά το 80%. Οι δρόμοι είναι κατεστραμμένοι, πολλές κοινότητες δεν έχουν ηλεκτρισμό, ενώ η υγειονομική περίθαλψη είναι ανύπαρκτη. Το προσδόκιμο ζωής στη χώρα είναι 60 έτη, ένα από τα χαμηλότερα σε όλο τον κόσμο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου