Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

6.Μονοήμερες στο βουνό: 7 σενάρια εκδρομής



6.Μονοήμερες στο βουνό: 7 σενάρια εκδρομής
της Ηρώς Κουνάδη
    Ποιος είπε ότι για να δείτε φύση (χιονισμένη ή όχι) πρέπει ντε και καλά να κλείσετε ένα Σαββατοκύριακο σε κάποιο ορεινό χωριό; Τα βουνά της Αττικής, όπως και εκείνα γύρω της, προσφέρονται για ωραιότατες μονοήμερες εκδρομές, συνδυάζοντας πεζοπορία σε ειδυλλιακά μονοπάτια, σλάλομ σε χιονόστρωτες βουνοπλαγιές και φαγητό ή απλώς καφεδάκι σε χουχουλιαστά σαλέ και καταφύγια. Επτά τέτοια σενάρια εκδρομών, που δεν θα σας κοστίσουν πολλά, συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Στην Πάρνηθα
Σενάριο εκδρομής #1:
    Το καταφύγιο Φλαμπούρι διοργανώνει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο πεζοπορικές διαδρομές στα μονοπάτια της Πάρνηθας, σχεδόν δωρεάν –το μόνο που χρειάζεται είναι να πληρώσετε 2€ για έναν καφέ ή κάποιο άλλο ρόφημα στο καταφύγιο. Οι πεζοπορικές διαδρομές ξεκινούν από το καταφύγιο στις 11.00 το πρωί, διαρκούν τρεις ώρες και είναι εύκολες για όλους –μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά, από 9 ετών και πάνω. Αυτό το Σάββατο, μάλιστα, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου λένε πως είναι η τελευταία μας ευκαιρία για φέτος να πετύχουμε τα μονοπάτια της Πάρνηθας χιονισμένα.
Σενάριο εκδρομής #2:
    Πώς θα σας φαινόταν να περπατήσετε τα ειδυλλιακά μονοπάτια της Πάρνηθας υπό το φως της Πανσελήνου; Η Trekking Hellas και το Καταφύγιο Μπάφι διοργανώνουν κάθε Σαββατόβραδο κοντά στην Πανσέληνο ομαδική πεζοπορία με έμπειρο οδηγό-ξεναγό στον Δρυμό της Πάρνηθας. Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι 2-3 ώρες, και το κόστος συμμετοχής –που περιλαμβάνει και τη μεταφορά από το κέντρο της Αθήνας και πίσω– στα 15€ το άτομο (ισχύουν εκπτώσεις για παιδιά, φοιτητές, ανέργους και παρέες πέντε ατόμων και πάνω). Η επόμενη προγραμματισμένη βραδινή πεζοπορία είναι για το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου..

Στον Υμηττό
Σενάριο εκδρομής #3:
    Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης διοργανώνει συχνά εξορμήσεις στον Υμηττό, τόσο για πεζοπορίες στα καταπράσινα μονοπάτια του, όσο και για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Καταφύγιο, σήμανση και καθαρισμό μονοπατιών και πάει λέγοντας. Η επόμενη πεζοπορική εξόρμηση έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στις 8.30 το πρωί. Η συμμετοχή στις πεζοπορίες είναι δωρεάν..
Σενάριο εκδρομής #4:
    Αν προτιμάτε να κοιμηθείτε λίγο παραπάνω, ή απλώς να εξερευνήσετε τα μονοπάτια με τους δικούς σας ρυθμούς, ο Υμηττός είναι ένα από τα ευκολότερα προσβάσιμα βουνά γύρω από την Αττική. Τα δε μονοπάτια του είναι κατάλληλα για κάθε γούστο και επίπεδο fitness. Αναλυτικές διαδρομές και πληροφορίες για τις στάσεις ανεφοδιασμού (σε φαγητό και καφέ) έχει η Περιφερειακή Εφορεία Ανατολικής Αττικής.

Στον Κιθαιρώνα
Σενάριο εκδρομής #5:
    Ακριβώς στο σημείο όπου η Αττική συναντά τη Βοιωτία, ο Κιθαιρώνας είναι ο ιδανικός προορισμός μονοήμερης για όσους δε φοβούνται τα χιλιόμετρα. Προσφέρεται, δε, τόσο για ειδυλλιακές πεζοπορικές όσο και για οδηγικές διαδρομές μέσα στη φύση. Η κορυφή του, στα 1.400 μέτρα, είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο αν δεν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα με τις (ήπιες σχετικά) στροφές, και απολαμβάνει πανοραμική θέα στα νερά του Κορινθιακού και ολόκληρη την Αττική. Η δε διαδρομή ως εδώ ελίσσεται ανάμεσα σε φουντωτά πεύκα και πανύψηλα έλατα, βάζοντάς μας συνεχώς σε πειρασμό για μία ακόμα στάση για πικνίκ.  Στην κορυφή του Κιθαιρώνα θα φτάσετε ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες μετά το χωριό Βίλια, αφού περάσετε πρώτα από το καταφύγιο Βαγγέλης Τσάκος του ΕΟΣ Ελευσίνας, στα 1.090 μέτρα υψόμετρο.

Στον Παρνασσό
Σενάριο εκδρομής #6:
    Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού απέχει περί τις δύο-δυόμισι ώρες οδήγησης από την Αθήνα, και προσφέρει απολαυστικές διαδρομές στο χιόνι είτε με τα χιονοπέδιλα του σκι είτε με τη σανίδα του snowboard. Εδώ μπορείτε να κάνετε μαθήματα ski και snowboard, ή απλώς να βολτάρετε στις κορυφές του Παρνασσούόπου θα σας ανεβάσουν οι εναέριοι αναβατήρες– να χαλαρώσετε με ζεστές σοκολάτες στο σαλέ ή να ακολουθήσετε τις εντυπωσιακές χιονισμένες ποδηλατικές διαδρομές. Η είσοδος τα Σαββατοκύριακα κοστίζει 30€ (27€ αν κλείσετε online το web ticket σας) και 25€ για τους φοιτητές.
Σενάριο εκδρομής #7:
    Παρνασσός, βέβαια, δεν είναι μόνο το χιονοδρομικό κέντρο. Είναι ένα ολόκληρο, πανέμορφο βουνό γεμάτο ελατοσκέπαστες διαδρομές και ειδυλλιακά μονοπάτια που μπορείτε εύκολα να ακολουθήσετε μόνοι σας, συνδυάζοντάς τα μάλιστα με μια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος επίσκεψη στους Δελφούς, με μια επίσκεψη με τα πιτσιρίκια στο διαδραστικό Βαγονέτο στο Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας, ή απλώς με μια βόλτα για καφεδάκι στην Αράχωβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου