Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1097

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1097
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
ΤΟ ‘’ΔΕΚΑΤΡΙΑΡΙ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
2.Εφοδοι σε πέντε υπουργεία για λουφαδόρους
3.Στην Ουρουγουάη χτυπά η καρδιά της Ελλάδας!
4.Αρπαγή καταθέσεων είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ
5.Υπουργική απόφαση για ευκολίες πληρωμής στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας
6.Αποχωρεί η Αλέκα Παπαρήγα από την ηγεσία του ΚΚΕ
7.Πρόστιμα “μαμούθ” σε Παναθηναϊκό, Άρη, Πανιώνιο και ΟΦΗ
8.Μείωση επισκεπτών και εισπράξεων στα μουσεία το 2012
9.Υποψήφια στις δημοτικές εκλογές η Τσιτσιολίνα
10.Η Μέρκελ σε... στρατόπεδο συγκέντρωσης
11.NEA ΚΛΟΠΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΕΜΘ
12.Τα περσικά δάνεια και οι Σπαρτιάτες...
13.Στοιχεία – σοκ για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.Εφοδοι σε πέντε υπουργεία για λουφαδόρους
ΣΥΡΜΑΑΑΑΑΑ !!!! ΜΑΣ ΠΙΑΣΑΝΕ !!!!!
    Στις κεντρικές υπηρεσίες του κράτους έχει επεκταθεί το «κυνήγι» των «κοπανατζήδων» υπαλλήλων.
    Οι ελεγκτές εξέτασαν και προσωπικούς φακέλους των υπαλλήλων
Ethnos.gr
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
    Συνεργεία του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, αποτελούμενα από 15 ελεγκτές, πραγματοποίησαν χτες αιφνιδιαστικούς ελέγχους για να καταγράψουν τους αδικαιολογήτως απόντες υπαλλήλους σε πέντε υπουργεία: στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, στη γενική γραμματεία Πολιτισμού, στον ΕΟΤ, στο υπουργείο Τουρισμού αλλά και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που είναι η εποπτεύουσα αρχή του Σώματος Επιθεωρητών.     Οι ελεγκτές προχώρησαν σε ταυτοποίηση των υπαλλήλων σε σχέση με τις κάρτες που είχαν «χτυπηθεί» το πρωί και παράλληλα πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους στους προσωπικούς φακέλους εργαζομένων προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν περιπτώσεις αδικαιολογήτως απόντων.
    Στις υπηρεσίες που διαθέτουν σημαντικό αριθμό υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Παιδείας αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού, οι επιθεωρητές παρέμειναν αρκετές ώρες ακόμα και μετά τη λήξη του ωραρίου, κάνοντας «φύλλο και φτερό» τους φακέλους των εργαζομένων στις αντίστοιχες διευθύνσεις προσωπικού.
    Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται στο πλαίσιο έρευνας που έχει διαταχθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με την εφαρμογή του ωραρίου στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και την καταγραφή των «κοπανατζήδων» υπαλλήλων.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του μήνα. Το έμψυχο δυναμικό του Σώματος Επιθεωρητών έχει ανανεωθεί τον τελευταίο καιρό με 35 νέους ελεγκτές και έχει πολλαπλασιάσει τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους στις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταγραφή των πειθαρχικά ελεγχόμενων υπαλλήλων.
    Τις προηγούμενες ημέρες κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών πραγματοποίησε έλεγχο στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών στην Καραγεώργη Σερβίας, για να διαπιστώσουν ποιοι υπάλληλοι απουσίαζαν αδικαιολόγητα από τη θέση τους.
Καταγγελία
    Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελία, σύμφωνα με την οποία υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών χτυπάει κάθε πρωί την κάρτα του και κατόπιν φεύγει από την υπηρεσία του και απασχολείται σε εμπορικό κατάστημα ιδιοκτησίας του. ( ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ ! )Οι επιθεωρητές ξεκίνησαν τον έλεγχο από το εμπορικό κατάστημα, όπου όμως δεν υπήρχε αποτέλεσμα αφού ο συγκεκριμένος υπάλληλος δεν βρισκόταν στον χώρο.
    Κατόπιν επισκέφθηκαν τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όπου έλεγξαν και εκεί τους φακέλους των υπαλλήλων για να εντοπίσουν αυτούς που απουσιάζουν συστηματικά.
    Είχαν προηγηθεί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε δήμους, νοσοκομεία, αλλά και περιφερειακές κρατικές υπηρεσίες στην Αττική, ενώ παράλληλα διενεργείται έρευνα για την εφαρμογή του ωραρίου από τους εκπαιδευτικούς.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Στην Ουρουγουάη χτυπά η καρδιά της Ελλάδας!
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
    Στη λατινική Νότιο Αμερική, ζεί και βασιλεύει το Ελληνικό Πνεύμα! Στην Ουρουγουάη δε, υπάρχουν χιλιάδες ουρουγουανοί οι οποίοι ομιλούν...άπταιστα Ελληνικά και πολλοί απο αυτούς...Αρχαία Ελληνικά!
    Στην Ουρουγουάη συμβαίνει το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν πάνω από 3.000 Έλληνες μετανάστες αλλά και διπλάσιος αριθμός Ουρουγουανών που μιλούν ελληνικά. Σε αυτή τη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής οι πολίτες της δεν είναι απλά φιλέλληνες, είναι ελληνολάτρες.
    Σε πρόσφατη έρευνα της Eurostat το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων Ουρουγουανών απάντησε ότι πολιτιστικά ταυτίζονται με την Ευρώπη και στην δεύτερη ερώτηση για το ποιά χώρα από την Ευρώπη έρχεται πρώτη στο μυαλό τους, η πλειοψηφία απάντησε: Η Ελλάδα.
    Η εκπαίδευση στην Ουρουγουάη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και από μικρά παιδιά μαθαίνουν για την Ελλάδα. Μάλιστα στο Μοντεβιδέο έρχονται χιλιάδες φοιτητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής τόσο για την ποιότητα των σπουδών, όσο και γιατί η Παιδεία εδώ είναι δωρεάν με πολλές παροχές και κίνητρα για τους φοιτητές. Έτσι εξηγείται κατά ένα μέρος η ελληνολατρία. Λέξη που την πρωτοάκουσα στην Ουρουγουάη, έναν από τους σταθμούς της περιπλάνησής μου στον κόσμο.
Αγαλμα του Προμηθέα στην παλτεία Avenida Independencia του Μοντεβιδέο
    Οι περισσότεροι Ουρουγουανοί που συνάντησα ήξεραν και κάποιες ελληνικές λέξεις. Κάποιοι μάλιστα αντί να μάθουν αγγλικά επέλεξαν τα ελληνικά (εμείς αντί να μάθουμε ελληνικά, επιλέγουμε τα αγγλικά!). Όπως ο Λουίς, η Ταμπάρε, ο Βαλεντίν.
    Ο Valentin Abitante και πολλοί άλλοι δεν γνωρίζουν άλλες γλώσσες. Μόνο τη μητρική τους και ελληνικά.
    Η Μαργκαρίτα μιλά άπταιστα ελληνικά. Σπίτι της θα ακούσεις ελληνική μουσική. Ακόμη και βιντεοκασέτες από τις "Τρεις Χάριτες" και τους "Απαράδεκτους". Από το ίντερνετ παρακολουθεί ελληνική τηλεόραση!!!
    «Χιλιάδες Ουρουγουανοί, ανάμεσά τους κι εγώ, μάθαμε να μιλάμε την Ελληνική Γλώσσα. Μάθαμε να λατρεύουμε την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Είχαμε την τύχη να νιώσουμε την ουσία του. Πιστεύω αυτό που είπε ο Νίτσε ότι ο κόσμος μπορεί να είναι όσο θέλει σκοτεινός, όμως αρκεί να παρεμβάλουμε σε αυτόν ένα κομμάτι ελληνικής ζωής για να φωτιστεί αμέσως άπλετα». Κουβέντες της Margarita Larriera.
    Η Margarita Larriera είναι σήμερα διευθύντρια του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» που ιδρύθηκε το 1978 από τον καπετάν Παναγιώτη Ν. Τσάκο με σκοπό τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
    Όσοι Ουρουγουανοί είχαν την τύχη να έλθουν στην χώρα μας και αντίκρισαν τον Παρθενώνα, δάκρυσαν.
    «Εσείς οι Έλληνες υποτιμάτε αυτό που έχετε. Όταν πρωτοείδα τον Παρθενώνα στα 50 μου χρόνια, εγώ και ο άντρας μου βάλαμε τα κλάματα. Οι Έλληνες φίλοι μας που ήταν μαζί μας μάς κοίταξαν περίεργα. Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί. Ούτε εμείς περιμέναμε να αντιδράσουμε έτσι. Τα δάκρυα ίσως ήταν ένας τρόπος για να εκφράσουμε όσα αισθανόμασταν και δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε με λόγια. Και πίστεψέ με Δημήτρη, ακόμα και σήμερα θεωρώ μεγάλη τιμή μου που είδα με τα μάτια μου και άγγιξα με τα χέρια μου τον Παρθενώνα και όλα όσα συμβολίζει για την Ελλάδα αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο». Λόγια της Σίλβιας, μιας ακόμη Ουρουγουανής που συνάντησα στο Μοντεβιδέο.
    Ο Κάρλος είναι 28 χρόνων. Πριν δύο χρόνια βρέθηκε στην Ελλάδα. Όταν του είπαν ότι αυτό που βλέπει είναι η Ακρόπολη, απομακρύνθηκε από την παρέα του και κάθισε σε μια γωνιά του δρόμου. Δεν ήθελε να τον δουν να κλαίει.
    Επισκέφθηκα τον Sergio William Carzolio. Εμαθε για το www.godimitris.gr από μια συνέντευξή μου σε έναν τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ζήτησε να με δει. Βρεθήκαμε στο σπίτι του. Βέρος Ουρουγουανός.
    Έμαθε ελληνικά γιατί δούλευε σε ελληνικά καράβια και έκανε πολλούς Έλληνες φίλους. «Οι καλύτεροι μου φίλοι ήταν Έλληνες. Φανταστικοί άνθρωποι. Άρχισα να κάνω μαθήματα στην ελληνική κοινότητα του Μοντεβιδέο και μετά από το 1978 άρχισα να παρακολουθώ τα μαθήματα στο Ιδρυμα Τσάκος. Σιγά-σιγά όταν ήμουν στα βαπόρια άρχισα να καταλαβαίνω τα ελληνικά τραγούδια. Ενδιαφέρθηκα για την ελληνική ποίηση. Ήθελα να μιλώ σωστά ελληνικά. Στα πλοία η γλώσσα των ελλήνων ήταν φτωχή. Ήθελα περισσότερα. Εμαθα περισσότερα. Αυτές τις μέρες ξανάπιασα το Μαραμπού του Νίκου Καββαδία. Μια φορά την εβδομάδα, είμαστε μια παρέα Ουρουγουανών που συναντιόμαστε και μιλάμε ελληνικά για να κάνουμε πρακτική».
    Ο Sergio αν και καθολικός εδώ και 30 χρόνια πηγαίνει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Στην ατζέντα του από τη μια πλευρά έχει τα στοιχεία του και τα τηλέφωνα ανάγκης και στην άλλη το Πάτερ Ημών. «Αισθάνομαι πια σαν Έλληνας. Έζησα πολλά χρόνια στα βαπόρια με Έλληνες. Πλέον σκέφτομαι σαν Έλληνας».
    «Βλέπω τους Έλληνες σαν να είμαστε αδέλφια. Να ξέρουν ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν φιλέλληνες που στην ανάγκη είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να τους υπερασπιστούν».
    Φεύγοντας μου έδωσε σε ένα κομμάτι χαρτί μια παράγραφο από σημειώσεις του Νίκου Καζαντζάκη.«Πρέπει αλήθεια να είμαστε περήφανοι για τη σύμπτωση αυτή να γεννηθούμε Έλληνες. Και συνάμα να νιώθουμε κάθε στιγμή, σε κάθε μας λόγο, σε κάθε γραμμή και στοίχο που γράφουμε πως έχουμε μεγάλη ευθύνη».
    Η Circe Maia, πολύ γνωστή ποιήτρια στην Ουρουγουάη, άκουσε πριν χρόνια την ελληνική εκπομπή του Αλέξανδρου Πανταζόγλου, στο Radio Continente 730 AM όπου εδώ και 35 χρόνια εμπλουτίζει τα ερτζιανά της Ουρουγουάης με ελληνικό λόγο και μουσική. Άκουσε τον Πανταζόγλου να μεταφράζει στοίχους του Ρίτσου. Γοητεύτηκε. Άρχισε να μαθαίνει ελληνικά. Πρόσφατα δημοσίευσε μια εργασία της με τίτλο «Προσεγγίζοντας τον Ρίτσο».
Το Αγαλμα του Σωκράτη έξω από τη Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο
    Ένα δημόσιο σχολείο στην Ουρουγουάη ονομάζεται Grecia (Ελλάδα). Οι μαθητές είναι όλοι τους παιδιά Ουρουγουανών. Το ίδιο και οι δάσκαλοί τους. Όμως κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου γιορτάζουν σαν Έλληνες. Τραγούδια, θεατρικά, ποιήματα. Να ακούς από αυτά τα μικρά παιδιά τον εθνικό μας ύμνο. Μάλιστα επειδή ο εθνικός ύμνος της Ουρουγουάης διαρκεί περίπου 6 λεπτά και ο δικός μας ούτε ένα, τα παιδιά αυτά λένε περισσότερους στοίχους του Δ. Σολωμού, έτσι ώστε να υπάρχει μια. . . ισορροπία. Ακόμη και η σημαία είναι σχεδόν ίδια με την ελληνική. Αν δεν κυματίζουν τις μπερδεύεις. Απλά αντί για σταυρό, έχει έναν κίτρινο χαρούμενο ήλιο.
    Έξω από τη Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο, δίπλα στην είσοδο, βρίσκεται το άγαλμα του Σωκράτη.
    Στην παραλιακή ένα πάρκο ονομάζεται Αθήνα και έχει την προτομή του Ομήρου. Ο κεντρικότερος δρόμος της παλιάς πόλης κάτω από το λόφο ονομάζεται Grecia. Ενα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια στο κέντρο της πόλης στην πρόσοψή του γράφει: Αθηναίος. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία θα βρεις βιβλία ελλήνων συγγραφέων και ποιητών. Ακόμη και στα πολύ μικρά.
    Πρόσφατα με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουρουγουάης πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με βυζαντινές εικόνες. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που διήρκεσε διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο. Δεκάδες τα σχολεία που την επισκέφθηκαν.
    Όταν έρχονται Έλληνες καλλιτέχνες ή ανεβαίνουν ελληνικά έργα στο θέατρο, οι αίθουσες είναι γεμάτες από κόσμο.
    Η ελληνική κοινότητα έχει συνδράμει πολλά για να στηριχτεί ο φιλελληνισμός. Είναι από τις παλαιότερες ελληνικές κοινότητες στη Λατινική Αμερική. Στην αυλή της υπάρχει η μοναδική ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Ουρουγουάης.
    Πάρα πολλά έχει προσφέρει και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος το οποίο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια παρέχει δωρεάν μαθήματα σε όσους θέλουν να μάθουν ελληνικά. Μέχρι σήμερα από τις αίθουσές του έχουν περάσει περισσότεροι από 4.000 μαθητές. Πολλοί από αυτούς κατέχουν υψηλές θέσεις.    Όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ουρουγουάης, συνεργάτες υπουργείων, διπλωμάτες, διευθυντές δημόσιων υπηρεσιών.
    Στην Ουρουγουάη είδα για πρώτη φορά ένα πραγματικό καρπό της απλόχερης διασποράς του ελληνικού πολιτισμού. Γνώρισα Έλληνες συγγενείς εκ πνεύματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Αρπαγή καταθέσεων είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ
ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΩ ΑΗΔΙΕΣ ! Ο Κ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ !

http://www.ethnos.gr
    Νόμος της ΕΕ θα γίνει η... καταλήστευση των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών της!
    Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, αυτό ακριβώς ανήγγειλε προς τους Ευρωπαίους ο τυπικά πιο αρμόδιος άνθρωπος στη γηραιά ήπειρο, ο επί των Οικονομικών επίτροπος της Κομισιόν, Ολι Ρεν.
    Μιλώντας στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE, ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν προτίθεται να εκδώσει σχετική οδηγία, την οποία τα κράτη - μέλη όχι απλώς της Ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της ΕΕ υποχρεούνται να ενσωματώσουν ως τάχιστα στις εθνικές νομοθεσίες τους! «Η επερχόμενη ευρωπαϊκή οδηγία θα υποθέτει ότι και οι επενδυτές και οι καταθέτες θα αναλάβουν υποχρεώσεις σε περίπτωση εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης μιας τράπεζας» ανήγγειλε ο Φινλανδός επίτροπος, προκαλώντας πανευρωπαϊκό σοκ.
    Οι δηλώσεις του Ολι Ρεν απέδειξαν ότι έλεγε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά την πρώτη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για «κούρεμα» από το πρώτο ευρώ των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, στις 15 Μαρτίου, είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη... Την κρίση θα την πληρώνουν μέτοχοι και καταθέτες!». Ακριβώς το ίδιο πράγμα είπε ο Ολι Ρεν, έστω και αν το είπε πιο κομψά - «οι καταθέτες θα αναλάβουν υποχρεώσεις». Ο επίτροπος της Κομισιόν προσπάθησε βέβαια να «χρυσώσει» το χάπι: «Το όριο των 100.000 είναι ιερό. Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι πάντα ασφαλείς» ισχυρίστηκε, αλλά φυσικά κανένας δεν δίνει πλέον βάση στα λόγια του. Ο λόγος είναι απλούστατος.
    Από τη στιγμή που θα καθιερωθεί ως θεμελιώδης αρχή της ΕΕ η κατά βούληση αρπαγή μέρους των καταθέσεων των πολιτών και θα γίνει νόμος όλων των κρατών που τη συναποτελούν, θα αποτελεί πλέον τελείως δευτερεύουσα λεπτομέρεια ο προσδιορισμός του ποσού πάνω από το οποίο θα κατάσχονται οι καταθέσεις ή τμήμα τους. Απολύτως λογικό και αναμενόμενο είναι ότι το ποσό αυτό θα αλλάζει αναλόγως των αναγκών των κυβερνήσεων - όσο πιο πολλά λεφτά θα αποφασίζουν να αρπάξουν, τόσο περισσότερο θα κατεβάζουν το όριο κατάσχεσης!
    Οι 100.000 ευρώ πανεύκολα θα γίνονται 50.000 ή 20.000 ή και λιγότερα, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό και δικαίως πανικοβάλλονται οι πάντες, μη δίνοντας καμιά απολύτως εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις των πολιτικών ότι δήθεν το όριο των 100.000 είναι «ιερό» και «σίγουρες» οι καταθέσεις κάτω από το όριο αυτό. Αφού οι πολιτικοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να ληστέψουν τους καταθέτες, είναι δυνατόν ο κόσμος να πιστέψει στις διαβεβαιώσεις των ληστών ότι θα του πάρουν μόνο τόσα και όχι περισσότερα; Είναι γελοίος ο ισχυρισμός αυτός.
    Δικαίως οι πολίτες όλης της ΕΕ γνωρίζουν και φοβούνται ότι με τα χάλια στα οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες όλης της Ευρώπης, ανά πάσα στιγμή μπορούν να μην τηρηθούν τα προσχήματα και να «αποδειχθεί» ότι η μία ή η άλλη συγκεκριμένη τράπεζα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αρπάζουν τα λεφτά των καταθετών κλείνοντάς την. Εδώ παίζεται ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι και οι Γερμανοί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν αρχίζοντας και θεσμοποιώντας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την κατάσχεση τμήματος των καταθέσεων.
    Στόχος τους είναι να ενισχύσουν το γερμανικό τραπεζικό σύστημα μέσω της αποδυνάμωσης των τραπεζικών συστημάτων όλων των υπόλοιπων κρατών της Ευρώπης. Μετά την εγκαινίαση της αρπαγής των καταθέσεων στην Κύπρο, ποιος πλούσιος π.χ. είναι τόσο ανόητος για να διατηρήσει τις προσωπικές του καταθέσεις σε τράπεζα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και πάει λέγοντας; Ακόμη και από τα χρήματα των επιχειρήσεων, ελάχιστα κάθε μέρα, μόνο όσα είναι απολύτως αναγκαία για τα λειτουργικά τους έξοδα ανά 24ωρο θα παραμένουν τη νύχτα στις χώρες αυτές.
    Οποιος είναι υποχρεωμένος να έχει χρήματα μέσα στην Ευρωζώνη, αντικειμενικά ωθείται πλέον να τα καταθέτει σε τράπεζες στη Γερμανία. Φυσιολογικά αισθάνεται τα χρήματά του εκεί πολύ περισσότερο ασφαλή από το να τα είχε καταθέσει στην Ιταλία ή στην Ισπανία, ακόμη και στη Γαλλία.    
    Οσο για τους μικροκαταθέτες, ακόμη κι αυτοί θα ψάχνουν να βρουν λύσεις εκτός τραπεζικού συστήματος των αδύναμων χωρών. Εξόφθαλμο είναι ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγεί όλο και εντονότερα σε αποδυνάμωση των οικονομιών των κρατών της Ευρωζώνης, κάνοντας τις κυβερνήσεις τους ακόμη πιο πρόθυμες να εκτελούν αναντίρρητα τις εντολές της Γερμανίας, αφού θα εξαρτώνται όλο και πιο πολύ από τα λεφτά που θα τους δίνει δανεικά η ΕΚΤ - δηλαδή το Βερολίνο!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Υπουργική απόφαση για ευκολίες πληρωμής στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας
Newsit.gr
    Τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, που περιλαμβάνουν από ευκολίες πληρωμής μέχρι, σε ορισμένες περιπτώσεις, απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης.
    Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μετά από εισήγηση της ΡΑΕ, υπέγραψε την υπουργική απόφαση με την οποία θεσπίζεται ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που περιλαμβάνει τις βασικές υποχρεώσεις και δικαιώματα καταναλωτών και προμηθευτών.
    Για τους ευάλωτους καταναλωτές προβλέπεται ότι:
-H προθεσμία εξόφλησης οποιουδήποτε λογαριασμού κατανάλωσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μικρότερη από σαράντα ημέρες.
-Οι Προμηθευτές υποχρεούνται να παρέχουν τη δυνατότητα στους Ευάλωτους Οικιακούς Πελάτες τμηματικής και άτοκης εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αντίστοιχης μηνιαίας δαπάνης για την ηλεκτρική ενέργεια του Ευάλωτου Οικιακού Πελάτη.
-Δεν επιτρέπεται η διακοπή ρεύματος σε Ευάλωτους Οικιακούς Πελάτες, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών κατανάλωσης, κατά το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως και Μάρτιο, καθώς και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
-Για τους Ευάλωτους Οικιακούς Πελάτες που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ο Προμηθευτής μπορεί να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας μόνο στην περίπτωση που ο συγκεκριμένος Πελάτης είναι υπερήμερος ως προς την εξόφληση έξι διαδοχικών λογαριασμών κατανάλωσης, και εφ' όσον προηγουμένως έχει αποστείλει ειδοποίηση με την οποία ενημερώνει τον Πελάτη: α) για τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών του, και β) για την πρόθεσή του να καταγγείλει τη σύμβαση, τάσσοντάς του προθεσμία είκοσι (20) επιπλέον ημερών προς εξόφληση, η οποία και να παρέλθει άπρακτη. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως, δεν γίνεται διακοπή της ηλεκτροδότησης καθώς οι συγκεκριμένοι πελάτες μεταφέρονται αυτόματα στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας.
    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο 4001/2011 ευάλωτοι καταναλωτές είναι:
-Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία (είναι όσοι λόγω οικονομικής, οικογενειακής κατάστασης ή κατάστασης υγείας δυσκολεύονται να καλύψουν τις δαπάνες για ρεύμα ή φυσικό αέριο)
-Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών (συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης κλπ.)
-Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το συγκεκριμένο όριο ηλικίας.
-Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινησιακά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.
    Τα κριτήρια, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ένταξης ενός Πελάτη σε κατηγορία Ευάλωτων Πελατών και η διαδικασία απένταξης από αυτήν καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.
    Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών ο Κώδικας Προμήθειας προβλέπει ότι αν ο λογαριασμός δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα τότε ο Προμηθευτής:
α. Αναγράφει το ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής στον αμέσως επόμενο λογαριασμό και προσθέτει το ποσό αυτό βεβαρημένο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας στο συνολικό οφειλόμενο ποσό του νέου λογαριασμού.
β. Αν παρέλθει άπρακτη και η δεύτερη προθεσμία εξόφλησης, ο Προμηθευτής μπορεί να υποβάλει στον αρμόδιο διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης μετρητή φορτίου (δηλαδή εντολή διακοπής) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η εντολή αυτή κοινοποιείται υποχρεωτικώς προς τον Πελάτη.
γ. Αν η ληξιπρόθεσμη οφειλή δεν εξοφληθεί εντός δέκα ημερών από την κοινοποίηση στον Πελάτη της εντολής απενεργοποίησης μετρητή φορτίου, ο Προμηθευτής μπορεί να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας.
    Αναφορικά με τα τιμολόγια οι γενικές αρχές που θέτει ο Κώδικας είναι ότι τα τιμολόγια θα πρέπει:
-Να αντανακλούν το πραγματικό κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας συν ένα εύλογο κέρδος.
-Να μη δημιουργούν διακρίσεις μεταξύ καταναλωτών της ίδιας κατηγορίας και να αποφεύγονται οι άμεσες ή έμμεσες σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ καταναλωτών.
-Να μη στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και να μη δρουν αποτρεπτικά στην είσοδο νέων παικτών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
-Να εμφανίζουν με τρόπο διαφανή και διακριτό, την επίπτωση από την εφαρμογή κοινωνικών ή και περιβαλλοντικών πολιτικών, όπως οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και το Ειδικό Τέλος για τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων Ρύπων.
-Να επιτρέπουν στους καταναλωτές να αναγνωρίζουν το κόστος που τους προκαλεί κάθε παρεχόμενη υπηρεσία και να επιτρέπουν τον υπολογισμό των επιμέρους χρεώσεων με ευχέρεια και διαφάνεια. Η απλότητα και η διαφάνεια των χρεώσεων αποσκοπούν στο να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέγουν μεταξύ εναλλακτικών τιμολογίων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, έτσι ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες τους με τον πιο οικονομικό τρόπο.
    Επίσης οποιοσδήποτε μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων πρέπει να είναι διαφανής, με σαφώς ορισμένο τρόπο ενεργοποίησης και υπολογισμού, και γνωστός στον Πελάτη εκ των προτέρων.
    Ο Κώδικας προβλέπει δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου (κάτι που όμως προϋποθέτει την αντικατάσταση των μετρητών) όπως επίσης και εκπτώσεις για τους πελάτες που εξοφλούν τους λογαριασμούς τους με πάγια εντολή.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Αποχωρεί η Αλέκα Παπαρήγα από την ηγεσία του ΚΚΕ

Newsit.gr
    Έγραψε ιστορία ως η πρώτη γυναίκα αρχηγός κόμματος και ως η μακροβιότερη αρχηγός κόμματος στην ιστορία της Ελλάδας. Η Αλέκα Παπαρήγα όπως όλα δείχνουν κλείνει έναν κύκλο 22 χρόνων στο ΚΚΕ και στο συνέδριο του κόμματος θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να μην είναι ξανά υποψήφια.
    Το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου. Εκεί θα γίνει η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.
    Η κα Παπαρήγα εκλέγεται βουλευτής Β΄ Αθηνών με το Κ.Κ.Ε. από το1993 μέχρι σήμερα.
Στον προσυνεδριακό διάλογο αμφισβητήθηκε ανοιχτά η ηγεσία της καθώς δεκάδες στελέχη επώνυμα και μη εξέφρασαν εντονότατες αντιρρήσεις στις Θέσεις του Συνεδρίου ασκώντας συνολική κριτική στην στρατηγική και την τακτική που ακολούθησε η ηγεσία του ΚΚΕ ιδίως τα τελευταία χρόνια και που οδήγησαν στην στασιμότητα της επιρροής του ΚΚΕ ακόμη και σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές εντός κόμματος.
    Ήταν μάλιστα τέτοια η ένταση της κριτικής ώστε η Αλέκα Παπαρήγα έφθασε στο σημείο να αποκαλέσει τους διαφωνούντες… «αγράμματους που αφοπλίζουν το κόμμα»!
    Συγκεκριμένα είπε: «Τα στελέχη δεν δικαιολογούμαστε να είμαστε αγράμματα, να είμαστε μάλιστα μέλη της Κ.Ε. μερικά χρόνια και να είμαστε αγράμματοι! Εντάξει, πιο συγκαταβατικά μπορεί να το δει κανείς και να μη φαίνεται η αγραμματοσύνη μας στις σχετικά εύκολες στιγμές, αλλά όταν επέρχεται ο φόβος της σύγκρουσης, η προσωπική υποχώρηση κ.λπ., τότε τι γίνεται με την αγραμματοσύνη».
    Σε κεντρικό θέμα του Συνεδρίου αναμένεται να αναδειχθεί η πολιτική συμμαχιών του κόμματος και ιδίως σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση μάλιστα που είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές και επιδιώξει κυβερνητική συνεργασία με το ΚΚΕ.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.Πρόστιμα “μαμούθ” σε Παναθηναϊκό, Άρη, Πανιώνιο και ΟΦΗ
    Με βαρύτατα πρόστιμα τιμώρησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού τις ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Άρης, ΟΦΗ και Πανιώνιος που δεν είχαν προσκομίσει εγγυητικές επιστολές από την αρχή της περιόδου.
    Συγκεκριμένα, η ΕΕΑ ζητά να πληρώσει 260.000 ευρώ ο Παναθηναϊκός, 110.000 ο Πανιώνιος και από 100.000 οι Αρης και ΟΦΗ! Παράλληλα, υπάρχουν μικρότερα πρόστιμα για το ίδιο θέμα για τον Βύζαντα Μεγάρων, τον Θρασύβουλο και την Κασσιόπη, ενώ αναβλήθηκε η εκδίκαση του σχετικού θέματος για τον Ολυμπιακό Βόλου.
    Με βάση λοιπόν την ανακοίνωση της επιτροπής, οι παραπάνω ομάδες αγωνίζονται τη φετινή σεζόν στα πρωταθλήματα χωρίς να έχουν καταθέσει μια από τις προϋποθέσεις που αφορά την αδειοδότησή τους και αφορά την εγγυητική επιστολή.
    Την απόφαση για το αν θα επιβληθεί η συγκεκριμένη τιμωρία ή κάποια άλλη ή αν θα επιβληθεί οποιαδήποτε τιμωρία στις ΠΑΕ θα τις λάβει η αρμόδια πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΑ:
«Αθήνα, 10 Απριλίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:
1.Αίτηση του αθλητή MARIO BUDIMIR περί καταπτώσεως της εγγυητικής επιστολής της ΠΑΕ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ.
ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ
2. Αίτηση των αθλητών Michael DIEHL και Victor RIVERA περί αφαίρεσης βαθμών του Τ.Α.Α. Μ.Γ.Σ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ.
ΑΝΑΒΟΛΗ
3.α Συμπλήρωση από τις κάτωθι ΠΑΕ των εγγυητικών τους επιστολών:
- ΠΑΕ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΠΑΝΩΜΗΣ
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
- ΠΑΕ ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ
ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ
3.β Προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τις κάτωθι ΠΑΕ:
-ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ: 260.000€
-ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ: 100.000€
-ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ: 110.000€
-ΠΑΕ ΟΦΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟ: 100.000€
-ΠΑΕ ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΟ: 50.000€
-ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ ΑΝΑΒΟΛΗ για 17-4-2013
-ΠΑΕ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣΤΙΜΟ: 50.000€
-ΠΑΕ ΚΑΣΣΙΟΠΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟ: 50.000€
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίσθηκε για τις 17-4-2013 και ώρα 12.00».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Μείωση επισκεπτών και εισπράξεων στα μουσεία το 2012
Newsit.gr
    Μείωση 2,8% στους επισκέπτες των μουσείων της χώρας και πτώση 18,4% στις εισπράξεις καταγράφηκε για το σύνολο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).
    Η εξέλιξη αυτή, προέκυψε μετά και από τα στοιχεία για τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τον οποίο παρουσιάστηκε αύξηση των επισκεπτών των μουσείων κατά 31,3% και αύξηση των εισπράξεων κατά 2,4%.
    Στους αρχαιολογικούς χώρους, στο σύνολο του 2012, εμφανίζεται αύξηση κατά 2,7% στον αριθμό των επισκεπτών, αλλά μείωση 12,3% στις εισπράξεις.
    Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε καταγραφεί αύξηση των επισκεπτών κατά 54,3% και αύξηση των αντίστοιχων εισπράξεων σε ποσοστό 33,6%.

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
9.Υποψήφια στις δημοτικές εκλογές η Τσιτσιολίνα
ΤΗ ΘΥΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 80 ? ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ! ( ΤΖΟΥΛΙΑ ). ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΝΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ !!!!!

    Με «σημαία» τη νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συμβιώνουν, η διάσημη πρώην πορνοστάρ κατεβαίνει υποψήφια στις δημοτικές εκλογές της Ιταλίας, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο. Ethnos.gr
    Η Τσιτσιολίνα, κατά κόσμο Ιλόνα Στάλερ, θα είναι υποψήφια με το μικρό Ιταλικό Φιλελεύθερο Κόμμα, του οποίου δηλώνει ότι συμμερίζεται τις αξίες και τις προσπάθειες για πλήρη ισότητα όλων των πολιτών.
    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ιλ Μεσατζέρο, η πρώην πορνοστάρ ουγγρικής καταγωγής θα επικεντρώσει την προεκλογική της εκστρατεία στην νομική αναγνώριση των ομοφυλόφιλων και ετεροφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν, στην νομιμοποίηση της πορνείας και της χρήσης 'μαλακών' ναρκωτικών, όπως και στην υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των κρατουμένων στις φυλακές.
    Η Στάλερ είχε εκλεγεί βουλευτίνα με το κόμμα των Ριζοσπαστών το 1987, όταν είχε λάβει 20.000 σταυρούς. Αλλά οι προσπάθειές της να συνεχίσει την πολιτική της σταδιοδρομία υπήρξαν άκαρπες.
    Όσον αφορά τα μεγάλα ονόματα της εκλογικής αναμέτρησης για την αυτοδιοίκηση στην Ρώμη, η κεντροαριστερά μετά από ανοικτή ψηφοφορία 100.000 φίλων και μελών της επέλεξε τον 58χρονο χειρουργό Ινιάτσιο Μαρίνο, της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD).
    Στο χώρο του ευρωκομουνισμού τοποθετείται η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου επιχειρηματία Άλφιο Μαρκίνι, 48 ετών, ο οποίος ανήκει σε μια οικογένεια που διατηρούσε ανέκαθεν στενές σχέσεις με το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο το 1991 μετονομάστηκε σε «Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς».
    Από την κεντροδεξιά παράταξη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο απερχόμενος δήμαρχος Τζάνι Αλεμάνο, 55 ετών, διεκδικεί και πάλι το θώκο, καθώς όπως εξήγησαν στελέχη της συντηρητικής παράταξης «δεν υπήρχε χρόνος για να διοργανωθεί ανοικτή ψηφοφορία των μελών, ανάλογη με εκείνη της κεντροαριστεράς».
    Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο κατεβαίνει στις εκλογές με υποψήφιο δήμαρχο των 38χρονο δικηγόρο Μαρτσέλο Ντε Βίτο. Η επιλογή έγινε, όπως το συνηθίζει το κίνημα αυτό, μέσω Διαδικτύου. Τα μέλη του κινήματος κλήθηκαν να εκφράσουν την προτίμησή τους ανάμεσα σε δώδεκα υποψηφιότητες.
    Σύμφωνα με αναλυτές η κεντροαριστερά θεωρείται φαβορί. Πολλά πάντως θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα συγκεντρώσει ο υποψήφιος του M5S, το πόσο επιτυχής θα αποδειχθεί η υποψηφιότητα του Μαρκίνι, και από το πώς θα διαμορφωθούν οι συμμαχίες ενόψει ενός πιθανού δεύτερου γύρου —ο οποίος πρόκειται να διεξαχθεί αν ουδείς εκ των υποψηφίων δεν συγκεντρώσει πάνω το 50% των ψήφων την 27η Μάιου—, την 10η Ιουνίου.
10.Η Μέρκελ σε... στρατόπεδο συγκέντρωσης
Μη με ξυπνάτε ! Ονειρεύομαι !...
    Ενταση σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας έχει προκαλέσει το εξώφυλλο του πολωνικού περιοδικού Uwazam Rze, στο οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται με στολή φυλακισμένης σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, δίπλα στον τίτλο «Παραχάραξη της Ιστορίας: Πώς οι Γερμανοί παρουσιάζουν τους εαυτούς τους τα θύματα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
    Το εν λόγω πρωτοσέλιδο είναι η απάντηση του περιοδικού σε ένα ντοκιμαντέρ του γερμανικού καναλιού ZDF με τίτλο «Οι μητέρες μας και οι πατέρες μας», που αφορά τα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τις θηριωδίες των ναζί. Την οργή του περιοδικού προκάλεσε ένα στιγμιότυπο του ντοκιμαντέρ, στο οποίο παρουσιάζονται μαχητές της πολωνικής αντίστασης να σταματούν τρένο με φυλακισμένους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, αφήνοντάς το όμως να συνεχίσει τον δρόμο του όταν ανακαλύπτουν ότι πρόκειται για εβραϊκής καταγωγής πολίτες.
    Το περιοδικό κατηγορεί το ZDF ότι παρουσιάζει ως αντισημίτες τους Πολωνούς, την ώρα που οι μόνοι υπεύθυνοι για τις θηριωδίες και τον πόλεμο είναι οι Γερμανοί. Ο παραγωγός Νίκο Χόφμαν απάντησε από την πλευρά του ότι όσον αφορά την κατάσταση στην Πολωνία, αυτή παρουσιάζεται με βάση ιστορικό υλικό και σε καμία περίπτωση δε ήθελε να θίξει τους Πολωνούς.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
11.NEA ΚΛΟΠΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΕΜΘ

ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΥΔΗΣ
    Σύμφωνα με καταγγελίες δεκάδων ΕΜΘ ε.α που περιμένουν αυτό το διάστημα να λάβουν το εφάπαξ (το ήδη κουτσουρεμένο εξαιτίας του τελευταίου μισθολογίου κατά 10% ) από το ΕΛΟΑΣ και μετά απο τηλεφωνικές επικοινωνίες τους με το ΕΛΟΑΣ(πρώην ΤΑΣ)το τελευταίο 10ημερο ,μας εγινε γνωστό πως το ΕΛΟΑΣ,ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ εντελώς ξαφνικά και αυθαίρετα να παρακρατήσει ποσοστό 2% επί των αποδοχών των ΕΜΘ προ του 1993 ,για το διάστημα που αυτοί υπηρετούσαν σαν ΟΠΥ ,διάστημα κατά το οποίο οι ΕΜΘ(πρωην ΟΠΥ) είχαν παρακράτηση 4% επί των αποδοχών τους υπέρ ΤΑΣ(σημερινό ΕΛΟΑΣ),παρακράτηση ιδια και ποσοστό ιδιο με των υπολοίπων ομοιοβάθμων συναδέλφων τους προερχομένων απο τις παραγωγικές σχολες,εφαρμοζοντας νομο του 1974 υπογεγραμμενο απο τον ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΚΙΖΙΚΗ!!!!(398/74)
    Δηλαδή εν ετη 2013 ,και μετα απο 13 χρόνια απο τη δημοσίευση του σχετικού νομου 2936/2001 και οπως αυτος τροποποιήθηκε με το Ν.3257/2004 ,νομοι που ρητώς αναφέρουν πως οι ΕΜΘ προ του 1993 ,πως για να αναγνωριστει η μετοχικη σχέση τους με τα Ταμεια αλληλοβοηθείας χρειάζεται η καταβολή της προβλέπόμενης εισφοράς 4% υπερ των Ταμειων αυτων.Απο τη στιγμή ομως που οι ΕΜΘ απο την πρώτη μερα της στρατιωτικης τους υπηρεσίας κατεβαλαν τις κρατησεις αυτες,ερχεται τωρα το ΕΛΟΑΣ και συμφωνα με την υπ.αρθμ.299/2008 γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ ,και λεει πως θεωρει τις εισφορές των ΕΜΘ υπερ ΤΑΣ ,για το διαστημα που υπηρετουσαν σαν ΟΠΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ υπέρ του Ταμειου και οχι εισφορες,και διατάσσει αυθαίρετα και χωρις καποια Υπουργικη Αποφαση που να το λεει αυτο,αλλα βασιζόμενο σε μια γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ(σημ.οι γνωμοδοτήσεις δεν εχουν δεσμευτικό χαρακτήρα ,και ουτε αποτελουν αποφάσεις),γνωμοδότηση η οποια οπως ανεφέρει βασίζεται σε γραμματικη ερμηνεια(ΟΧΙ ΔΗΛΑΔΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ) των διατάξεων του Ν.2936/2001 και ΟΧΙ ΝΟΜΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ, την επιπλεον 2% κρατηση υπές του ταμειου!!Δηλαδη θεωρει ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΟΡΟ τις εισφορες των ΕΜΘ!!  Κοινωνικος πορος νομικα και συμφωνα με το Συνταγμα της Ελλαδας θεωρειται η εισφορα ενος πλουσιου και υψηλια αμοιβόμενου ,υπερ των φτωχων και χαμηλα αμοιβομενων.Ερχεται δηλαδη το ΕΛΟΑΣ και θεωρει τις εισφορες των "πλουσιων "ΟΠΥ τοτε βαθμων Δεκανεα και Λοχια,σαν πορους οι οποιοι θα πρεπει να πανε στο Ταμειο για να παρουν το εφάπαξ τους οι "φτωχοι"Στρατηγοι και Ταξιαρχοι των 100 και 150χιλιαδων ευρω εφάπαξ !!!(Κανενα προβλημα με τις αποδοχές των ανωτάτων Αξκων,οι οποιες και αυτες εχουν υποστει τεραστιες μειωσεις,απλα αναφερονται για να φανει η αδικια εις βαρος των ΕΜΘ)Ο παραλογισμός σε ολο του το μεγαλειο!!!
    Υπολογίζοντας τις μετα απο αιτηση του ΕΛΟΑΣ εισφορες 2% για 5 ετη,με τις σημερινες αποδοχες ,οι οποιες ειναι απαιτητες απο το ΕΛΟΑΣ,εξαγουμε το αποτελεσμα οτι καθενας απο τους 2χιλιαδες και περισσοτερους ΕΜΘ προ του 1993,θα πρεπει σημερα να καταβαλει υπερ του ΕΛΟΑΣ περι τις 2500 ευρω ο καθενας.Δηλαδη το ΕΛΟΑΣ με μια αυθαιρετη κινηση ΜΑΤ που θα τη ζηλευε και ο Βλαστος με τον Παλαιοκωστα παιρνει στο ταμειο του απο τους πλουσιους ΕΜΘ,ποσο πανω απο 5 εκατομμυρια ευρω,ποσο που θα εξασφαλισει για την επομενη 10ετια το εφαπαξ των "φτωχων"στρατηγων και ταξιαρχων.
    Σε αναλογες ενεργειες εχει προβει και το αναλογο Ταμειο Αληλοβοηθίας Αεροποριας με το απο 25/1/2013 εγγραφο του.
    Ετσι λοιπον το ΕΛΟΑΣ ,προκειται ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ να παρακρατησει την κρατηση 2% επι των προβλεπομενων αποδοχων,απο το καταβαλομενο εφαπαξ στους ΕΜΘ,να καταστησει επιστρεφομενο το παραπανο ποσο,απο τουςΕΜΘ που ηδη εχουν λαβει το βοηθημα του εφαπαξ,και να εκδοσει διαταγη προς τους ε.ε ΕΜΘ προ του 1993 ωστε να προβουν στην ρυθμιση της καταβολης της κρατησης,διοτι δεν θα τους αναγνωρισει διαφορετικα σαν στρατιωτικη υπηρεσια τα χροναι που υπηρετησαν σαν ΟΠΥ.
Ως εκ τουτων γεννώνται τα παρακατω ερωτήματα:
           1.Γιατι μετα απο 13 χρονια απο τον Ν.2936/2001 το ΕΛΟΑΣ επιθυμει ΤΩΡΑ την παρακράτηση αυτη ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΦΕΊΛΕΤΑΙ αυτη η καθυστέρηση και η αδράνεια της υπηρεσίας;
           2.Γιατι δεν εγινε στον οφειλομενο χρόνο γνωστη στους ΕΜΘ η επιθυμια για την ως ανω παρακράτηση;Μηπως για να παρακρατηθει το 2% επι των σημερινων αποδοχων των ΕΜΘ και οχι με τις αποδοχες που ειχαν τοτε;Και γιατί μεχρι και τον Ιανουάριο του 2013 το εφάπαξ βοήθημα καταβαλλοταν ΚΑΝΟΝΙΚΑ στους ΕΜΘ χωρις την ως ανω παρακρατηση;Τοτε δεν ισχυαν οι νομοι και οι γνωμοδοτήσεις;Με τι θρασσος τωρα θα ερθει το ΕΛΟΑΣ να ζητήσει πισω την εισφορα αυτη,απο ανθρώπους που εχουν λαβει το εφάπαξ τους κανονικα,και ειχαν την εντυπωση πως δεν αφησαν πισω ΚΑΜΙΑ ΕΚΡΕΜΟΤΗΤΑ;
           3.Ο αξιοτιμος κ.ΥΕΘΑ το γνωρίζει το θεμα αυτο;Αποτελει αποφαση δικη του η αποτελει μια αυθαιρετη αποφαση καποιου οσφυοκάμπτη επιτελη η κοματικου ιμπρεσαριου κατοικουντα εν ΥΕΘΑ,που αντι να ερμηνευσει τον νομο ΝΟΜΙΚΑ και ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ,αρκεστηκε σε μια και μονο γραμματικη ερμηνια του,οπως αναφερεται στην γνωματευση του Ν.Σ.Κ του 2008;
           4.Ο κ.ΑΓΕΕΘΑ τι εχει να μας πει;Ο αξιοτιμος νεος κ.ΑΓΕΣ το γνωριζει το θεμα,και αποτελει αποφαση του;Οι αξιοτιμοι νεοι αρχηγοι ΑΓΕΝ και ΑΓΕΑ το γνωριζουν το θεμα αυτο;Συμφωνουν;
Ηδη της υπόθεσης εχουν λαβει γνωση αρκετά δικηγορικά γραφεια ,οπου εχουν εχουν προσφυγει δεκαδες ΕΜΘ που θιγονται και ακολουθουν αγωγες ομαδικες και ατομικες στα διοικητικα δικαστηρια προκημενου να καταστει το ποσον αυτο παρανομο και να επιστραφει ,σε οσους παρανομα παρακρατηθει.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
12.Τα περσικά δάνεια και οι Σπαρτιάτες...
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
    Ήταν ένα κρύο πρωινό του χειμώνα του 411 π.X. στην πεδιάδα του Μαιάνδρου. Στην έπαυλη ενός αξιωματούχου υπογράφεται η περίφημη 3η συνθήκη μεταξύ Λακεδαιμονίων, Τισσαφέρνη και Ιεραμένη, εκπροσώπου του Δαρείου Β΄.
    Ο Τισσαφέρνης αδιαφορούσε για το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των Σπαρτιατών με τους Αθηναίους. Εκείνο που τον απασχολούσε ήταν ότι πιθανή συντριβή μιας παράταξης θα σήμαινε το ναυάγιο της πολιτικής της αμοιβαίας εξασθένησης των δύο. Στη συνθήκη, μεταξύ των άλλων, επιλύθηκε το βασικό πρόβλημα της μισθοδοσίας και συντήρησης του σπαρτιατικού στόλου, με τη χρηματοδότηση από το Μεγάλο Βασιλιά.
    Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Πέρσες έδιναν χρήματα στα ελληνικά κράτη αλλά ήταν η πρώτη χρηματοδότηση με τη μορφή δανείου, που έπρεπε να επιστραφεί έντοκα, μετά την τελική νίκη! Στην ουσία αποτελούσε μια σαφέστατη «μνημονιακή» συμφωνία εξάρτησης του ελληνικού κόσμου στους Πέρσες, με ηγέτιδα δύναμη τη Σπάρτη.
    Ο ελληνικός κόσμος της αρχαιότητας είναι πολύ διαφορετικός από την εικόνα που έχουμε σήμερα γι΄ αυτόν. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι και οι συσχετισμοί των κοινωνιών άλλαξαν αλλά στην αδυναμία μας να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια μέσα από τον ορθολογισμό.
    Εδώ βέβαια, θα πρέπει να βάλουμε στην ίδια παρέα το Μαρξ τον Ένγκελς και το Θουκυδίδη, αναζητώντας τα μεγάλα δείγματα του «ιστορικού υλισμού» και την προαιώνια φύση του ανθρώπου.
    Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος είναι ένα πλούσιο σκηνικό πολιτικής μελέτης στην παγκόσμια ιστορία. Οι Αθηναίοι, πανίσχυροι από τους περσικούς πολέμους, επιβάλλουν το δίκαιο της πυγμής στους συμμάχους. Οι ηττημένοι Πέρσες όμως δεν ησυχάζουν και συντηρούν επαφές και στην Αθήνα και στη Σπάρτη. Οι σύμμαχοι των δύο μεγάλων δυνάμεων αναμετρώνται.
    Ο εμφύλιος μαίνεται, οι δολοπλοκίες πολλαπλασιάζονται, οι εκατέρωθεν προδοσίες αυξάνονται, ο Αλκιβιάδης εξορίζεται και πάει με τους Σπαρτιάτες, οι δημοκρατίες καταλύονται και τα σχέδια της εξωτερικής πολιτικής από κράτος σε κράτος, συνεχώς μεταβάλλονται.
    Τι μένει σταθερό και αμετάβλητο; Τρία πράγματα: Οι συνεχόμενες σφαγές των αθώων πληθυσμών (π.χ. των Μηλίων), η αδυναμία του ελληνικού κόσμου να ενωθεί και η απόλυτη εξάρτησή του από τα χρυσά θησαυροφυλάκια των Περσών.
    Οι Σπαρτιάτες με το περσικό δάνειο, κατατρόπωσαν επτά χρόνια αργότερα τους Αθηναίους στους Αιγός Ποταμούς και κατέλυσαν την Αθηναϊκή ηγεμονία. Άνοιξαν όμως τις πύλες της Ελλάδας στους Πέρσες και απέδειξαν για άλλη μία φορά, πως το χρήμα είναι η κινητήρια δύναμη που κατακτά ανθρώπους και κοινωνίες.
    Το ζήτημα είναι, απ΄ όλα αυτά να βγουν κάποια συμπεράσματα για το σύγχρονο κόσμο. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο πλούτος διέγραφε την πορεία της Ιστορίας. Και ίσως όχι ο παραγόμενος αλλά ο «κατασκευασμένος». Οι Πέρσες είχαν κλέψει το χρυσό των Βαβυλωνίων και τα σημερινά κεφάλαια, κατά βάση είναι αέρας κοπανιστός, τυπωμένα στα νομισματοκοπεία της FED ή αριθμημένα στις λίστες κάποιου χρηματιστή.
   Και τότε, τα ιερά των αρχαίων δάνειζαν ( οι «τράπεζες» της εποχής διοικούνταν από το ιερατείο που φύλαγε το θησαυρό και δάνειζε με τοκογλυφικούς όρους), υπεράνω κυβερνήσεων, με τόκους εξάρτησης και τώρα, οι τράπεζες δημιουργούν ανεξέλεγκτα δίκτυα που καθοδηγούν τις πολιτικές κυβερνήσεις. Σκοπός δεν ήταν να εισπραχθούν απαραίτητα, τα δανεισθέντα ποσά (οι Σπαρτιάτες δεν επέστρεψαν ποτέ ολόκληρο το ποσό στους Πέρσες) αλλά η εξάρτηση και η εφαρμογή του δικαίου της πυγμής. Ιδιαίτερα στις διακρατικές σχέσεις, αυτό αποτελούσε τη γνωστή τακτική, όπως και σήμερα. Τέλος και στις δύο εποχές ο χρηματισμός των ιδιωτών για να εξυπηρετηθούν κρατικά συμφέροντα ήταν απόλυτα συνηθισμένο φαινόμενο, όπως και σήμερα (οι εξόριστοι Έλληνες είχαν πάντα μια πλούσια έπαυλη να τους περιμένει στις Σάρδεις…).
    Με λίγα λόγια, ο περσικός χρυσός άπλωνε για αιώνες, ένα πέπλο «παραισθησιογόνου» λάμψης πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι που ο Μέγας Αλέξανδρος αποφάσισε ότι το καταχρεωμένο βασίλειό του θα σωζόταν μόνο με την κατάκτησή του περσικού πλούτου. Εν μέρει, τα κατάφερε αλλά ουσιαστικά μετακίνησε το κέντρο βάρους του ελληνικού κόσμου προς την ανατολή, δίνοντας την ευκαιρία στον ιουδαϊκό πολιτισμό, διαμέσου των Ρωμαίων, να τον αφομοιώσει.
    Όλα αυτά, δεν έχει νόημα να τα μελετά κανείς, προσπαθώντας να δαιμονοποιήσει ή να αγιοποιήσει πρόσωπα και καταστάσεις. Το κέρδος είναι να διδαχθεί, κατανοώντας ότι ο άνθρωπος και οι «ομάδες» θα συμπεριφέρονται ακριβώς το ίδιο, όσο θα υπάρχει ανθρωπότητα.
    Πάντα θα υπάρχουν οι Πέρσες, οι Ισπανοί στη Νότια Αμερική, οι Άγγλοι, οι Αμερικάνοι, οι Γερμανοί.
    Πάντα θα υπάρχει το κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα, πάντα τα συμφέροντα δεν θα ταυτίζονται με τα κράτη άλλα με τις πανίσχυρες δυνάμεις του χρήματος, πάντα θα επιβάλει το δίκαιο της πυγμής ο δυνατότερος.
    Επίσης οι κοινωνίες έχουν πολλούς σαν τον Αλκιβιάδη, το Θηραμένη, το Λύσανδρο, τον Κριτία, τον Μέτερνιχ, τον Κίσινγκερ, τον Ντάισεμπλουμ, τον Παπανδρέου, τον Κωστάκη , το Γιωργάκη και χιλιάδες άλλες μορφές που δεν είναι τίποτα παραπάνω από «φαιδρά» πιόνια στη μεγάλη σκακιέρα της ιστορίας.
    Αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ και το χρήμα θα τον σέρνει από τη μύτη. Στις μέρες μας μπαίνουμε για τα καλά στο μεγάλο θέατρο των αποκαλύψεων. Κάθε μέρα θα παρακολουθούμε με έκπληξη, κάποια καινούρια διάσταση που μέχρι χθες, δεν την υποψιαζόμασταν. Τράπεζες που εμφανίζουν φούσκες, offshore εταιρείες υπουργών, δίκτυα ξεπλύματος στις πιο σοβαρές οικονομίες.
    Κι όμως, όλοι αυτοί δε φταίνε περισσότερο από μας τους ίδιους. Δε φταίνε οι Γερμανοί που βάζουν τους όρους του δανεισμού, οι Αμερικάνοι που τους έβαζαν παλιά. Δε φταίει ο Σόιμπλε κι ο Ντάισεμπλουμ κι ο Μπαρόζο κι Ντράγκι.
    Το «ιερατείο» των Περσών είναι κι ο Τισσαφέρνης και όχι ο Δαρείος. Ρόλους αλλάζουμε όλοι μας.   
     Αυτοί στο δικό τους κόσμο της απληστίας και της ηδονής της εξουσίας κι εμείς μια μάζα «Αθηναίων» που υπομένουμε την κατάλυση της «δημοκρατίας» επειδή πιστέψαμε στη γοητεία του «Περικλή» και της «Ασπασίας». Εμείς φταίμε που μεθύσαμε από τα μεγάλα «δημόσια κτίρια» και δεν είδαμε τους «Σπαρτιάτες» που έκλειναν κρυφά τη δουλειά με τους «Πέρσες».
    Και κάτι τελευταίο. Ο άνθρωπος είναι μαλακός σαν το χόρτο, όπως λέει κι ο Σεφέρης. Αν αυτό δεν το δούμε, όπως μας το έδειξε κάποτε ο Θουκυδίδης δεν θα καταλάβουμε ποτέ τον κόσμο.
Γιατί τελικά η μεγάλη μαγκιά δεν είναι να τον αλλάξουμε αλλά να τον αποκαλύψουμε στις συνειδήσεις μας.
    Αυτό είναι σίγουρα πολύ πιο χρήσιμο από οποιαδήποτε επανάσταση…

13.Στοιχεία – σοκ για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας!
http://gr.news.yahoo.com
Του Θοδωρή Καραγεωργίου
    Οι λαμπτήρες ενέργειας, οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, είναι αδιαμφισβήτητα μία καινοτομία στο χώρο της φωταγώγησης και του ηλεκτρισμού.     Τα οφέλη από τη χρήση τους είναι τεράστια και σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Η τιμή αγοράς τους σε αναλογία με τη διάρκειά τους είναι πλέον κάτι παρά πάνω από ικανοποιητική. Η παγκόσμια εξοικονόμηση ενέργειας δε, ανέρχεται σε ποσοστά που έχουν βοηθήσει καταφανώς το περιβάλλον.
    Οικολόγοι και ακτιβιστές έχουν δώσει κατά το παρελθόν μάχες με τα εργοστάσια παραγωγής των παλιών ενεργοβόρων λαμπτήρων και τελικά κατάφεραν βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τους αντικαταστήσουν.
    Υπάρχουν όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες για τις οποίες ελάχιστοι έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Οι νέοι λαμπτήρες ενέργειας στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μία ποσότητα υδράργυρου που εμπεριέχουν στο εσωτερικό τους. Όσο οι λάμπες αυτές λειτουργούν κανονικά είναι τελείως ακίνδυνες. Κανείς όμως δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που ελλοχεύον σε περίπτωση που ένας λαμπτήρας ενέργειας σπάσει.
    Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ανακύκλωση των συγκεκριμένων λαμπτήρων είναι υποχρεωτική για όλους σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί. Το σπάσιμο μίας τέτοιας λάμπας ισοδυναμεί με μία μικρή καταστροφή. Η εξάτμιση των 5 mg υδραργύρου που περιέχεται μέσα σε έναν λαμπτήρα, μπορεί να προκαλέσει από βλάβες στα μάτια και στο δέρμα, μέχρι χρόνια προβλήματα στο συκώτι και καρκινογενέσεις.
    Σε ενημερώσεις άλλων χωρών σχετικά με την επικινδυνότητα μίας σπασμένη λάμπας, χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής ενέργειες: «Αν μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας σπάσει κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεσή της, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα, για να συλλέξουμε τα απορρίμματα, γιατί αυτή θα μολυνθεί, όπως και κάθε άλλο εργαλείο ή συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε. Όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο, άνθρωποι και ζώα, πρέπει να μετακινηθούν άμεσα από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια της λάμπας, πρέπει να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν τα συστήματα εξαερισμού. Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να αλλαχθούν και να καταστραφούν. Συλλέγουμε τα απορρίμματα φορώντας γάντια, τα τοποθετούμε σε μία σακούλα, την οποία βάζουμε εν συνεχεία σε άλλη σακούλα και καλούμε την Πυροσβεστική για να την παραλάβει».
    Ακούγεται βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας μία σπασμένης ενεργειακής λάμπας.
    Οι ηλεκτρολόγοι διευκρινίζουν ότι οι πιθανότητες μία τέτοια λάμπα να σπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από μία απότομη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελάχιστες. Η προσοχή μας όμως πρέπει να επικεντρωθεί στη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πετάγονται στους κάδους επιρρημάτων, αλλά υποχρεωτικά και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης τα οποία βέβαια είναι προς το παρόν ελάχιστα και θα πρέπει να ψάχνει κανείς για να τα βρει.
    Οι λαμπτήρες ενέργειας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο περιβάλλον και στην οικονομία του ρεύματος στα σπίτια μας, όμως κάθε καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί, το συντομότερο δυνατό, για την προσεκτική χρήση τους και για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ατυχήματος, ειδάλλως μπορούν να αποβούν μοιραίοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου