Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Τουρκικά αερόστατα κατασκοπείας επάνω από τη Συρία


ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
Τουρκικά αερόστατα κατασκοπείας επάνω από τη Συρία
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
ptisidiastima.com
Γράφει: Στάθης Βασιλείου
          Τουρκικό αερόστατο παρατήρησης επισημάνθηκε επάνω από τη Συριακή επαρχία Idlib κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα. Η περιοχή της Idlib, πεδίο σκληρών αντιπαραθέσεων μεταξύ τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και ατάκτων υποστηρικτών τους και κουρδικών δυνάμεων στο παρελθόν, διανύει μια περίοδο ύφεσης μετά από συμφωνίες μεταξύ Τούρκων και Ρώσων.
          Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που συμφωνείται μια κατάπαυση του πυρός, καθώς επανειλημμένα συμφωνίες γίνονταν μεταξύ των αντιμαχομένων για να παραβιαστούν λίγο αργότερα.
          Τις τελευταίες ώρες τοπικά μέσα μετέδωσαν μεγάλο αριθμό φωτογραφιών ενός αεροστάτου παρατήρησης να ίπταται στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται πιθανότατα για τουρκικό σύστημα Karagöz κατασκευής ASELSAN για εναέρια επιτήρηση από αέρος.
          Tο σύστημα Karagöz είναι Μη-Επανδρωμένο και σχεδιάστηκε για να προσφέρει Έγκαιρη Προειδοποίηση και εκτενή παρακολούθηση από αέρος σε στατικές μονάδες, συγκεντρώσεις ξηράς, κρίσιμες εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις. Ανάλογα με την αποστολή που πρέπει να αναλάβει, το σύστημα μπορεί να εφοδιαστεί με διαφορετικό πακέτο εξοπλισμού, όπως ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικές κάμερες μεγάλης ευκρίνειας ημέρας/νυκτός και αναμεταδότες τηλεπικοινωνιών.
          Πρόκειται για ένα φθηνό και τεχνολογικά χαμηλού ρίσκου συστήματος που προσφέρει υπηρεσίες Έγκαιρης Προειδοποίησης σε Τακτικές Δυνάμεις στο έδαφος χωρίς να χρειαστεί να καλέσουν επανδρωμένα αεροσκάφη ή drones και χωρίς ουσιαστικά περιορισμούς χρόνου παραμονής στον αέρα.
          Αερόστατα παρατήρησης χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα και μάλιστα αναφέρεται πως ένα τέτοιο αερόστατο καταρρίφθηκε από τις δυνάμεις του ΙΚ κοντά στη Βαγδάτη το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου