Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Μητσοτάκης: Εντός του 2020 τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μητσοτάκης: Εντός του 2020 τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους
    Την απόφαση αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Από τους κερδισμένους του Ταμείου Ανάκαμψης η Ελλάδα, τόνισε. Τα κεφάλαια που λαμβάνουμε είναι τα υψηλότερα στην ευρωζώνη σε σχέση με το ΑΕΠ. Το μήνυμα για τις μάσκες.
    Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ εντός του 2020 σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούνται, βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
    Η κυβέρνηση, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Το συνολικό ποσό είναι περίπου 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, δικαίωμα που επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του δημοσίου. Ωφελημένοι θα είναι τελικά περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής:
     «Η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων τέτοιου είδους. Η πολιτεία οφείλει να κρατά τις δημοσιονομικές ισορροπίες, αλλά και εφεδρείες σε κάθε δύσκολη στιγμή.
    Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, πλειοδοσίες, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα και επικουρικές συντάξεις. Θέλω να απευθυνθώ στους συνταξιούχους και να τους πω πως η ενίσχυση με το 1,4 δισ. ευρώ, εφάπαξ ποσό, αποτελεί μια πολιτική επιλογή. Θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί, λαμβάνοντας υπόψιν την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για ανέργους, εργαζόμενους, επόμενες γενιές και σύνολο κοινωνίας που αντιμετωπίζει τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις. Ο προγραμματισμός μας είναι σε πλήρη εξέλιξη, κρατώντας πάντα εφεδρείες»
Η Σύνοδος Κορυφής 
    Για μια ιστορική απόφαση στις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης
    «Αδιαμφισβήτητος νικητής της Συνόδου Κορυφής, η ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη.Παρά τις κόντρες, ποτέ δεν αμφισβητήθηκε η ουσία, η έκδοση κοινού χρέους από την Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Από αυτή την άποψη, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι μια ιστορική στιγμή.
    Η Ελλάδα,   είναι από τις κερδισμένες της συμφωνίας, τα κεφάλαια που λαμβάνουμε είναι τα υψηλότερα στην ευρωζώνη σε σχέση με το ΑΕΠ και από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν προσθέσουμε και τους πόρους του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, μεταφράζεται περίπου σε 72 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Οι στόχοι μας,  ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο»
    Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι δημοσιονομικοί όροι και κανένα συμπληρωματικό μνημόνιο, με όλες τις χώρες να έχουν τους ίδιους όρους.
    «Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη εθνική πρόκληση, το κρίσιμο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σωστά με αναπτυξιακό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε την κρίση ως μια νέα αφετηρία για συνολική κατεύθυνση της χώρας και της οικονομίας της.
    Επεξεργαζόμαστε ένα συνεκτικό εθνικό στρατηγικό πλαίσιο. Η στόχευση και κατανομή πόρων δεν θα γίνει όπως είθισται να γίνεται, με ασύντακτες διαδικασίες, καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και την απορρόφηση.
    Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις και κατευθύνσεις επιτροπής Πισσαρίδη που ενσωματώνει όλες τις σύγχρονες τάσεις και κάνει ακριβή διάγνωση των στρεβλώσεων της οικονομίας αλλά και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων. Θα επιδιώξουμε τις όσο το δυνατόν περισσότερες συναινέσεις»
    Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός τόνισε:
    «αποτελεί τη σύζευξη της φορολογικής δικαιοσύνης με την οικονομική ανάταξη της χώρας. Δίνονται φορολογικά κίνητρα και καθιερώνεται ευνοϊκό καθεστώς για αλλοδαπούς συνταξιούχους ώστε να μεταφέρουν στην Ελλάδα την φορολογική τους έδρα».
    Μίλησε για πολιτικές θωράκισης του εισοδήματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, για την απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες και για την αντιμετώπιση φορολογικών διαφορών, αφού εντάσσεται η χώρα μας σε κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
    Ειδικά για τον νέο μηχανισμό στήριξης των δανειοληπτών, το σχέδιο γέφυρα, ο κ. Μητσοτάκης είπε:
     «Θα επιδοτεί για 9 μήνες δάνεια που θα έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Από τον Φεβρουάριο του 2019 είχε λήξει η προστασία της πρώτης κατοικίας και οι δύο παρατάσεις που η νέα κυβέρνηση πέτυχε είχαν μειωμένη συμμετοχή. Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν πολύ οι απευθείας διακανονισμοί μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών. Το πρόγραμμα γέφυρα θα αφορά και τους εργαζόμενους από τους πληγέντες κλάδους».
    Να φοράμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική
    «Η απόφασή σας να επιβάλλετε τη χρήση μάσκας και εντός κοινοβουλίου είναι ιατρικώς σωστή και συμβολικά επιβεβλημένη. Βρισκόμαστε στη φάση διαχείρισης αυτού που κάποιοι αποκαλούν "β' κύμα πανδημίας στην Ευρώπη", εδώ δεν έχει κάνει την εμφάνισή του. Απαραίτητο είναι να τηρούμε τις συμβουλές των γιατρών και να φορούμε τη μάσκα όπου είναι υποχρεωτική. Εμείς έχουμε την υποχρέωση εδώ στο κοινοβούλιο πρώτοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου