Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ
Ο Χαμενεΐ εξαίρει τους Ιρανούς για τη μάχη που δίνουν κατά του ιού
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Reuters, AFP, real.gr
          Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ εξήρε (την 20/3) σε ομιλία του για το ιρανικό Νέο Έτος τους πολίτες της χώρας του για τις "εκθαμβωτικές" θυσίες που κάνουν για την καταπολέμηση του ξεσπάσματος του νέου κορωνοϊού στην χειρότερα πληγείσα αυτή χώρα από την Covid-19 στη Μέση Ανατολή.
          "Οι πράξεις αυτές θυσίας έγιναν από ιατρικές ομάδες, παθολόγους, νοσηλευτές, βοηθούς, διευθυντές και το προσωπικό που εργάζεται στα νοσοκομεία", υπογράμμισε κατά την ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Χαμενεΐ, ο οποίος φαινόταν υγιής παρά τις φήμες ότι είχε προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 που έχει προκαλέσει τον θάνατο 1.284 ανθρώπων στο Ιράν.
          "Αυτό που πηγάζει από όλα αυτά είναι αξιοπρέπεια και φήμη", πρόσθεσε ο Χαμενεΐ απευθυνόμενος στο ιρανικό έθνος.
          Το Νεβρόζ ή "νέα μέρα" στα ιρανικά, είναι η γιορτή της πιο σημαντικής ημέρας του ημερολογίου στο Ιράν, κατά την οποία μαζεύονται οι οικογένειες και ανταλλάσσουν δώρα. Ωστόσο φέτος ο κοροναϊός έχει επισκιάσει τους εορτασμούς.
          "Πέρυσι ήταν μια ταραχώδης χρονιά για το ιρανικό έθνος", δήλωσε ο ανώτατος Ιρανός ηγέτης. "Ήταν μια χρονιά που ξεκίνησε με τις πλημμύρες και κατέληξε με τον κορωναϊό (...) αλλά μαζί θα τις ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες", πρόσθεσε.
          Ο Χαμενεΐ όρισε το νέο ιρανικό έτος ως "χρονιά ενίσχυσης της παραγωγής".
          Φέτος η ομιλία του αγιατολάχ Χαμενεΐ διέφερε από αυτές άλλων ετών. Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν απείχε αυτή τη φορά από επιθετικά σχόλια προς τις ΗΠΑ.
        "Το Ιράν επωφελήθηκε από τις Αμερικανικές κυρώσεις. Μας έκαναν αυτάρκεις σε όλους τους τομείς", σημείωσε ο Χαμενεΐ.
        Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον έχει οξυνθεί από το 2018, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στη χώρα, παραλύοντας την οικονομία της.
        Το Ιράν χορήγησε εξάλλου χθες άδεια για ιατρικούς λόγους στον φυλακισμένο βετεράνο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Μάικλ Γουάιτ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από την σύλληψή του το 2018. Ωστόσο η απελευθέρωσή του έγινε υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στο Ιράν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
To Ιράν απελευθέρωσε τον ερευνητή Ρολάν Μαρσάλ, ο οποίος θα μεταβεί στην Γαλλία, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
, Reuters, AFP, real.gr
    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν "ανακοινώνει με χαρά την απελευθέρωση του Ρολάν Μαρσάλ, ο οποίος είχε φυλακιστεί στο Ιράν από τον Ιούνιο του 2019", αλλά "ζητεί από τις ιρανικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως και την συμπατριώτισσά μας Φαριντά Αντελχάχ", την Γαλλοϊρανή ερευνήτρια, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στην φυλακή στο Ιράν, προσθέτει η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της.
    Το Ιράν και η Γαλλία συμφώνησαν για την ανταλλαγή του Μαρσάλ, ο οποίος κρατείτο με κατηγορίες σε σχέση με την ασφάλεια, με έναν Ιρανό που κρατείτο στη Γαλλία για φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, μετέδωσαν χθες τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
    Η Γαλλία απελευθέρωσε τον Τζαλάλ Ρουχολαχνετζάντ, ένα Ιρανό μηχανικό που καταζητούν οι αμερικανικές αρχές με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων, μετέδωσε το ιρανικό κρατικό δίκτυο IRIB.
    Τον Μάιο γαλλικό δικαστήριο είχε εγκρίνει την έκδοση του Ρουχολαχνετζάντ στις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει κατηγορίες για απόπειρα παράνομης εισαγωγής αμερικανικής τεχνολογίας για στρατιωτικούς σκοπούς για λογαριασμό μιας ιρανικής εταιρείας, η οποία συνδέεται, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, με τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν.
    Οι κρατήσεις αυτές έχουν περιπλέξει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε μια περίοδο που ο πρόεδρος Μακρόν αναζητεί τρόπους για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης.
Η Μόσχα Καλεί Την Ουάσιγκτον Να Εγκαταλείψει Την Εφαρμογή Των Μονομερών Κυρώσεων Κατά Της Τεχεράνης
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
analitis.gr
    Η Μόσχα καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την εφαρμογή των μονομερών κυρώσεών τους κατά του Ιράν, εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού, σύμφωνα με το Ρώσο αναπληρωτή υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
    «Καλέσαμε και καλούμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την απάνθρωπη πρακτική της εφαρμογή των μονομερών κυρώσεων κατά του Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει μία δραστική μείωση των μέσων, για να επιλύσει επείγοντα προβλήματα υγείας κατά την παρούσα κατάσταση, της εξάπλωσης του κορονοϊού» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Το Ιράν αμφισβητεί τη βοήθεια των ΗΠΑ – Υποψιάζεται αμερικανική εμπλοκή στην εξάπλωση
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
sputniknews.gr
    Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ αμφισβήτησε τις προθέσεις της Ουάσιγκτον να παράσχει ιατρική βοήθεια στο Ιράν εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού, επικαλούμενος υποψίες ότι «οι ΗΠΑ δημιούργησαν τον ιό».
    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Χαμενεΐ χαρακτήρισε παράξενη την πρόταση των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι το Ιράν έχει την ικανότητα να παλέψει «κάθε είδους κρίσης» μόνο του. 
     «Πολλές φορές οι Αμερικανοί έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν το Ιράν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχουν υποψίες πως ο ιός δημιουργήθηκε από την Αμερική (…) η προσφορά τους είναι παράξενη από τη στιγμή που βρίσκονται οι ίδιοι αντιμέτωποι με ελλείψεις στη δική τους μάχη κατά του ιού» δήλωσε. 
    Οι ΗΠΑ απείλησαν την Τεχεράνη ότι η πολιτική της «μέγιστης πίεσης» κατά του Ιράν δεν θα σταματήσει παρά το ξέσπασμα της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου