Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Πρόεδρος ΕΟΦ: Σε ποιους και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί η χλωροκίνη


Πρόεδρος ΕΟΦ: Σε ποιους και με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να χορηγηθεί η χλωροκίνη
    Στις προϋποθέσεις χορήγησης της χλωροκίνης γα την καταπολέμηση του κορωνοϊου αναφέρθηκε μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Δημήτρης Φιλίππου.
    Αρχικά, μέσω του ΑΝΤ1 είπε: «
Οι θεραπείες που αυτήν τη στιγμή διαθέτουμε, είναι αυτές που υποδεικνύονται από τα πρώιμα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών. Περιμένουμε να έχουμε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών, προκειμένου να έχουμε μια σαφή εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα της κάθε θεραπείας. Η χλωροκίνη φαίνεται ότι καταπολεμά τον ιό. Επειδή, όμως, και ο ιός να καταπολεμηθεί, έχει επιφέρει μια βλάβη στα κύτταρα των πνευμόνων, για τον λόγο αυτό συνδυάζεται με την αζυθρομικίνη, προκειμένου να συνεισφέρει και προστασία από τυχόν επιπλοκή στις λοιμώξεις».
    Όπως εξήγησε, «
δεν είναι κοκτέιλ, είναι συνδυασμός φαρμάκων για να καλύπτουμε και από τον ιό και από τα άλλα παθογόνα και προφανώς πρέπει να γίνονται αυστηρά μετά από συνταγή γιατρού και υπό ιατρική παρακολούθηση».
    Για το εάν τα φαρμακευτικά σκευάσματα από χλωροκίνη προορίζονται για τις ευπαθείς ομάδες, σημείωσε: «
Η γνώμη των ειδικών, είναι ότι πρέπει να απευθύνονται μόνο σε όσους νοσηλεύονται. Και υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι γι' αυτό. Πρώτον, το φάρμακο από μόνο του έχει σοβαρές επιπλοκές, ενώ από την άλλη έχουμε έναν ιό που δεν τον γνωρίζουμε και παρουσιάζει διαφορετικά πρόσωπα και επιπλοκές. Αν αυτές συνδυαστούν με την ανεξέλεγκτη χρήση του φαρμάκου, μπορεί να δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Ένας ασθενής όταν παρουσιάσει μια ανεπιθύμητη ενέργεια στο νοσοκομείο, μπορεί να την αντιμετωπίσουμε. Στο σπίτι είναι δύσκολο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου