Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Αναρτώνται από τον ΟΗΕ οι συντεταγμένες ΑΟΖ, με βάση το Τουρκολιβυκό σύμφωνο


    Εν αναμονή της επικείμενης ανάρτησης από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Αγκυρα και την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ στην Τρίπολη βρίσκεται η Αθήνα η οποία εμφανίζεται καθησυχαστική.
    Πρόκειται για καθαρά τυπικό και διαδικαστικό ζήτημα τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι επισημαίνοντας ότι δεν σημαίνει πως ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο
     Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι αφενός «
δεν έχει γίνει ακόμη» και αφετέρου πως πρόκειται για μια «τυπική και τεχνική διαδικασία», σχολιάζοντας σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή» της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο, η εξέλιξη αυτή προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις που θα έχει.
    Αξιωματούχοι της Αγκυρας έχουν δηλώσει δημοσίως ότι μετά την ανάρτηση στην αρμόδια διεύθυνση του ΟΗΕ ανοίγει ο δρόμος για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει
τα νότια της Κρήτης.
    Με βάση τις γεωγραφικές ακροβασίες στις οποίες έχει προχωρήσει η Αγκυρα προκειμένου να κατορθώσει να επιτύχει τη συνάντηση της τουρκικής με τη λιβυκή ΑΟΖ σε ένα σύνορο μόλις
29,7 χιλιομέτρων, το νησί της Κρήτης έχει περιορισμένη επήρεια, η Κάσος, η Κάρπαθος και η Ρόδος την ελάχιστη δυνατή και μικρότερα νησιά, όπως το Καστελλόριζο, εντελώς ανύπαρκτη επήρεια. Αντιθέτως, προκειμένου να επιτευχθεί η οριοθέτηση αυτή, έχουν χρησιμοποιηθεί τουρκικές ακατοίκητες βραχονησίδες, στις οποίες και έχει αποδοθεί πλήρης επήρεια για τον καθορισμό ΑΟΖ.
Άλλο ανάρτηση, άλλο αναγνώριση
    Το σκεπτικό της ελληνικής διπλωματίας που θεωρεί καθαρά τυπική τη διαδικασία αυτή από τον ΟΗΕ στηρίζεται και στο γεγονός πως το 2013 – 2014 είχε πρωτοκολληθεί ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και του κατεχόμενου ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία ως κατοχική δύναμη έχει καταδικαστεί με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον εισβολή αυτή.
    Σε αυτό το πλαίσιο στην Αθήνα επιμένουν πως η ανάρτηση των τουρκολιβυκών μνημονίων για την ΑΟΖ μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης δεν συνιστά αναγνώριση. Εκ της διαδικασίας ο ΟΗΕ οφείλει να το κάνει.  Άλλωστε ο ΟΗΕ δεν έχει δικαιοδοτική διαδικασία, υπό την έννοια ότι η ανάρτηση των τουρκολιβυκών συμφώνων δεν σημαίνει και υιοθέτησή τους και άρα νομιμοποίησή τους.
    Σε ότι αφορά τις αντιδράσεις από πλευράς μας διπλωματικοί κύκλοι υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη αντιδράσεις με τις δύο επιστολές που έχει στείλει στον ΟΗΕ εκφράζοντας την καταδίκη της και ζητώντας να μην αναρτηθεί. Αν και ήταν γνωστό ότι επειδή πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα, πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μπλοκαριστεί.
    «
Η Ελλάδα έχει κάνει τα βήματα που οφείλει και θα συνεχίσει» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
    Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα διαδικαστικό ζήτημα σε ότι αφορά την ανάρτηση στον ΟΗΕ, δεν εμποδίζει Τούρκους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ανοίγει ο δρόμος για τουρκικές έρευνες στην περιοχή που περιλαμβάνει τα νότια της Κρήτης.

1 σχόλιο:

  1. Εκεί στην κυβέρνηση πρέπει να τους μιλήσει κάποιος για τη δύναμη της προπαγάνδας και της "αγκιτάτσια" (ζύμωσης). Ο κόσμος όλος θα ξέρει ότι η συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην αποκλειστική ιδιοκτησία-χρήση της Τουρκίας κι εμείς θα λέμε "δεν μας πειράζει" και "αυτό δεν λέει τίποτα"! Και μετά όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας, εμπόδια, βουνά και όρη ανυπέρβλητα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή