Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Γιατί τα μελάνια των εκτυπωτών είναι διαχρονικά τόσο ακριβά;


Γιατί τα μελάνια των εκτυπωτών είναι διαχρονικά τόσο ακριβά;
    Ένα γαλόνι (3,7 λίτρα) μελανιού εκτυπωτή κοστίζει σήμερα πάνω από 12.000 δολάρια (10.900 ευρώ), όπως υπολόγισε το Business Insider.
    Μέσα στα ανταλλακτικά μελανοδοχεία μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο ακριβό. Ακριβότερο ακόμα και από παλαιωμένη σαμπάνια.
    Και όπως ξέρουμε, σε κάποιες περιπτώσεις είναι φτηνότερο να αγοράσεις έναν ολόκληρο inkjet εκτυπωτή από το να αντικαταστήσεις τα μελάνια του. Γιατί είναι όμως τόσο ακριβό το μελάνι;
    Την απάντηση μας δίνει ο David Connett, πρώην διευθυντής του The Recycler και ένας από τους ανθρώπους που καλεί τη βιομηχανία των εκτυπωτών σε τιμολογιακές αλλαγές εδώ και χρόνια.
     «Η απάντηση είναι απλή: απληστία. Πουλάνε τους εκτυπωτές φτηνά. Και πουλάνε τα αναλώσιμα σε πάρα πολύ υψηλή τιμή. Και βασικά αυτό είναι συνταγή: όσο φτηνότερος ο εκτυπωτής, τόσο πιο ακριβά τα αναλώσιμα».
    Ο Connett μας λέει πως οι κατασκευαστές εκτυπωτών τους πουλάνε πράγματι πολύ φτηνά, κάποιες φορές ακόμα και στο κόστος. Δεν προσδοκούν να βγάλουν λεφτά από τη συσκευή, αλλά από τα αναλώσιμα. «Αντί να βγάλουν μία φορά κέρδος από τον εκτυπωτή, βγάζουν συνεχόμενο κέρδος από την αντικατάσταση των μελανιών».
    Γι’ αυτό, μας λέει, μπαίνουν σε μεγάλο κόπο να κάνουν τους εκτυπωτές να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μελάνια της αγοράς, παρά μόνο τα δικά τους. Η αμερικανική Lexmark πήγε την υπόθεση στα δικαστήρια, ισχυριζόμενη πως τα τσιπάκια που βάζουν οι τρίτες εταιρίες στα μελάνια τους ώστε να μπορούν να διαβαστούν από τους εκτυπωτές της παραβιάζουν τα εμπορικά της δικαιώματα. Η Lexmark έχασε την υπόθεση.
    Τι λένε όμως οι ίδιοι οι κατασκευαστές γι’ αυτό; Μιλώντας στο περιοδικό «Computer World» το 2010, γνωστή εταιρία τεχνολογίας είχε ισχυριστεί πως ξοδεύει 1 δισ. δολάρια τον χρόνο «σε έρευνα και ανάπτυξη μελανιών».
    Είναι τελικά το πόσο διατεθειμένος είναι ο κόσμος να πληρώσει κάτι. Και πόσο ακριβά είναι έτοιμος να το πληρώσει. Κι όπως έχει δείξει η ιστορία εδώ, για τα αναλώσιμα του εκτυπωτή ήταν πάντα έτοιμος να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου