Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΙ...Η ΠΡΟΚΟΜΕΝΗ


Ο ΠΑΝΑΓΗΣ ΚΑΙ...Η ΠΡΟΚΟΜΕΝΗ
Βασίλης Ναζλής
    Στην γειτονιά μου, τον περασμένο αιώνα υπήρχε ένας φέρελπις νέος μαραγκός, όμορφος με καλή πελατεία. Πολλές κοπέλες τον γυρόφερναν γιατί άμεση θα ήταν η αποκατάσταση τους!!
    Ο ίδιος δεν ήθελε νύφη από την γειτονιά και είχε όμορφες κοπέλες.Την Νίτσα την ψηλή την καμαρωτή,την Πόπη την μαυρομαλλούσα, την Φλόριντα Μπολκάν, την Μαργίτσα την ζουμπουρλού κ.α.Δεν ήθελε καμμία γιατί ήταν της πόλης, πήγαιναν στον κινηματογράφο, βόλτα στο νυφοπάζαρο στην "παραλία" μας όπως την λέγαμε (
η θάλασσα ήταν κοντά στα.... 35 χιλ.), γενικά είχαν αέρα!!
    Ήθελε κοπέλα αγνή,"αμόλυντη", να είχε καθαρό αέρα στα πνευμόνια και αθώες σκέψεις στο κεφάλι.Έτσι με την απαστράπτουσα κόκκινη
Florreta, άρχισε τις γαμπριάτικες εξορμήσεις στα γύρω χωριά.
 Τελικά...  βρήκε το έτερο ήμισυ του, στο πρόσωπο της Κίτσας!!
    Με την πρώτη ματιά, σκλαβώθηκε από τα κάλλη της.!! Κοντούλα, μέχρι τον ώμο του, λίγο στραβοκάνα, μαύρα μάτια σαν ελιές Θάσου και χαμόγελο χαμηλοβλεπούσας και κυρίως .. δεν ήταν ψηλομύτα! Βρήκε πράγματι το έτερο ήμισυ του στο ... ύψος και στα κιλά.
    Ίσχυε το αιώνιο ρητό "
ο έρωτας..ύψος και ..κάλλη δεν ζητά" σε κοινή πορεία με της Αντιγόνης "έρως ανίκατε μάχαν...ος εν κτήμασι πίπτεις...εν αγρονόμοις αυλαίς" σε δική μου απλή απόδοση "ακατανίκητε στην μάχη έρωτα,που κάνεις δικά σου τα κτήματα...και τρυπώνεις στους κήπους".
    Ο Παναγής μπήκε στα .. κτήματα και του κήπους της Κίτσας, αμέσως ως φλογερός Αίολος από την πρώτη εβδομάδα της γνωριμίας τους και συνέχισε να το κάνει κάθε Σάββατο βράδυ επί τρεις μήνες. Η Κίτσα άπειρη μεν και άπραγη σε τέτοιες δράσεις, αντιλήφθηκε ότι κάτι συνέβη μέσα της, ότι επήλθε το απρόσμενο αλλά και το "μοιραίο" και του το είπε. Αναγκάσθηκε να πάει με τους δικούς τους να την ζητήσει χωρίς παπά αλλά με...κουμπάρο.
    Ανέκδοτοι οι γονείς της όπως έλεγε, ήθελαν πρώτα να κλείσουν λόγο και μετά να γίνουν οι αρραβώνες, σε τρεις μνήμες,για να διαπιστωθεί η σταθερότητα συναισθημάτων και αποφάσεων!
    Επέμενε ο Παναγής και οι δικοί του, αλλά ο λόγος του πεθερού, του Γιάννου, ήταν διαταγή μαζί με την επιθυμία του και ήταν περίοδος της επταετίας που μόλις άρχισε. Ο Γιάννος ως "παττακός",Παττακό τον φώναζαν στο χωριό,όχι γιατί ήταν ομοϊδεάτης,αλλά αποφάσιζε και έδινε διαταγές ,πολύ πρίν...... και όλοι ...κλαρίνο.
    Επέμεναν για συντόμευση, για να προλάβουν τα γεγονότα, αλλά η επιθυμία του Γιάννου διαταγή και οι γαμπροί.... δεμένοι!!
    Στους δύο μήνες του λόγου και στους τρεις της γνωριμίας, από την ... επαφή, άρχισαν τα "κακοψύχια" της Κίτσας και τότε φανέρωσε το μυστικό στην μητέρα της, αλλά δεν μπόρεσαν να πείσουν τον "Παττακό" να επισπεύσουν το γεγονός
    Έγιναν οι αρραβώνες, αφού έδεναν την κοιλιά της Κίτσας.
    Σφάχτηκαν οι "κοσάρες"(
κότες στα ποντιακά) και έγινε τρικούβερτο γλέντι για την ευτυχία των μελλονύμφων.
    Σύντομα παρ'όλο το δέσιμο της κοιλιάς η Κίτσα άρχισε να φουσκώνει και ο Γιάννος ήταν ευτυχής για την τύχη της κόρης του, γιατί έλεγε ότι η πεθερά ήταν πολύ καλή και την τάϊζε και του πουλιού το γάλα.!!
    Το μυστικό μυστικό μα κάποια στιγμή γίνεται φανερό από του αφύσικο φούσκωμα!!
    Το είπαν στον Γιάννο και έδωσε ένα "βουλγάρικο" ξύλο στην γυναίκα του και λιγότερο στην Κίτσα (
σε άλλη ευκαιρία θα πούμε τι σημαίνει βουλγάρικο ξύλο).
    Τρέχαν να προλάβουν τα γεγονότα, αλλά έφτασαν στον γάμο λίγο.....πριν τον τοκετό.
    Ο γάμος έγινε στους 12 Αποστόλους , με κάθε επισημότητα και χαρά και σχεδόν το μισό χωριό ήταν εκεί.
    Μετά τον γάμο στο γαμήλιο τραπέζι σήκωσαν τους νεόνυμφους για τον καθιερωμένο χορό και τότε έγινε το....θαύμα...
    Νύφη λίγων ωρών... να την πιάσουν οι πόνοι της γέννας!!
    Έσπασαν τα "νερά" και... κόντεψαν να πνίξουν τους συγγενείς από τα....κουτσομπολιά!!!!!
    Μεταφέρθηκε αμέσως στο Νοσοκομείο που ήταν δίπλα, με το νυφικό και τα νυφικά στέφανα στο κεφάλι και σε λίγη ώρα γέννησε ένα κοριτσάκι.
    Η είδηση έφτασε στο κέντρο και όλοι συνέχισαν το γλέντι με διπλή χαρά, με ευχές για τους νεόνυμφους και το νεογέννητο, εκτός από τον γαμβρό που ήταν δίπλα στη Κίτσα και το κοριτσάκι τους.
    Η μάνα της Κίτσας σηκώθηκε και είπε σε όλους  "
μη στενοχωριέστε το παιδί είναι σωστό, 3 μήνες γνωριμίας, 3 λόγος, 3 αρραβωνιασμένοι,σωστό είναι το παιδί!!!!"
    Από τότε η Κίτσα στα κουτσομπολιά της γειτονιάς ήταν "η προκομμένη" και στις πόντιες  "η προκομέντσα".
    Η Κίτσα απεδείχθη προκομμένη, βοήθησε τον Παναγή σε όλα και δημιούργησαν μία εξαιρετική οικογένεια με τρία παιδιά ήδη επιστήμονες από χρόνια, με πληθώρα εγγονιών!!
    Η "προκομμένη"  ζει με τον άνδρα της και "βασιλεύει" με υγεία και προκοπή!!
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
-----------------------
    Η ιστορία αυτή είναι ένα πραγματικό γεγονός με μόνη αλλαγή των ονομάτων.
    Τότε άν ένα βρέφος ήταν πρόωρο οι κουτσομπόλες της γειτονιάς το λέγαν εφταμηνίτικο και ήταν συνώνυμο της βρισιάς και οι μάνες έδιναν ομηρικούς καυγάδες γιατί χαρακτήριζαν τα παιδιά τους ως εφταμηνίτικα, στίγμα που τους ακολουθούσε εφ όρου ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου