Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Μεταναστευτικό: Προχωρά η κατασκευή των δομών - Μολότοφ και ρουκέτες από διαδηλωτές


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ( Και με τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ )
Μεταναστευτικό: Προχωρά η κατασκευή των δομών - Μολότοφ και ρουκέτες από διαδηλωτές
    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο του μεταναστευτικού. Το κλίμα σε Χίο και Λέσβο είναι πολεμικό.
    Τα ξημερώματα εν μέσω έντασης και συγκρούσεων κατοίκων και αστυνομικών στα δυο νησιά αποβιβάστηκαν χωματουργικά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, εσκαφείς, φορτηγά, καθώς επίσης και οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή των κλειστών δομών.
    Μετά από μια νύχτα επεισοδίων, οι κάτοικοι πλέον έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στις περιοχές όπου πρόκειται να κατασκευαστούν τα κλειστά κέντρα.
Λέσβος
   
Στη Λέσβο, εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο έχουν παραταχθεί από νωρίς το πρωί στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή.
    Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν στο Καβακλή για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση.
    Την ίδια ώρα σε συνέχεια των όσων συνέβησαν τα χαράματα στη Μυτιλήνη και των όσων συμβαίνουν ακόμα στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα γενική απεργία. Παράλληλα οργανώνει για τις 10 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.
    Στην ανακοίνωση το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο αναφέρει: «
Χτυπάν το Μανταμάδο. Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών».
    Από το πρωί μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου στο Μανταμάδο, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής.
Χίος
   
Στη Χίο με οδοφράγματα και μπλόκα από κορμούς δέντρων επιχειρούν οι κάτοικοι του Βροντάδου να αντισταθούν στην επέλαση των δυνάμεων των ΜΑΤ που απέστειλε στο νησί η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις για τη δημιουργία νέας δομής.
    Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Μακαρίου και το άλλο στην περιοχή του Πιτυούς στη διασταύρωση με τον δρόμο προς Βολισσό. Νωρίτερα το πρωί επικράτησε ένταση στην περιοχή οι αστυνομικοί κατέσχεσαν αυτοσχέδιες μολότοφ και ρουκέτες,.
    Από τα ξημερώματα της Τρίτης εκκλησίες του Βροντάδου χτυπούν τις καμπάνες με στόχο τη συμμετοχή του κόσμου στις κινητοποιήσεις.
Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατασκευή των δομών
   

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υλοποίηση των κλειστών δομών. Ζητάμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι πρός όφελός τους αλλά και της χώρας η κατασκευή κλειστών δομών. Είναι καλύτερα να υπάρχουν κλειστές δομές στις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν ζητήματα όπως ο κορωνοϊός. Το προσωπικό κατευθύνεται στις περιοχές των δύο νησιών για να ξεκινήσουν τα έργα, υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», δήλωσε λίγο πριν τις 6 το πρωί στο OPEN ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
    «
Η συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων το βράδυ δεν τιμά την κυβέρνηση απέναντι στους νησιώτες. Να επικρατήσει σωφροσύνη, ας σώσουν έστω και την τελευταία στιγμή τα προσχήματα οι κυβερνώντες» είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος.
    Ο περιφερειάρχης του Βορείου Αιγαίου σχολίασε «
πως η αποστολή των αστυνομικών δυνάμεων είναι επίδειξη πυγμής του Αθηναϊκού Κέντρου. Δεν γνωρίζω εάν θα τελεσφορήσουν τέτοιες τακτικές. Θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του κόσμου». Από τις 22:00’ το βράδυ της Δευτέρας απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης έχουν τοποθετηθεί στο λιμάνι της πόλης, αποκλείοντας τις προσβάσεις, ώστε να αποτραπεί η απόβαση των δυνάμεων των ΜΑΤ και των ειδικών οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. από το πλοίο “Πήγασος”.
    «
Οι πληροφορίες για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών-φυλακών, προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
Επεισόδια τα ξημερώματα σε Λέσβο και Χίο
    Τα ξημερώματα και στα δύο λιμάνια των δύο νησιών σημειώθηκαν επεισόδια με αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών προκειμένου να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους έτσι ώστε τα μηχανήματα με το προσωπικό που τα χειρίζεται να κατευθυνθούν στις δύο περιοχές στις οποίες έχει αποφασιστεί να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές.
    Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα το λιμάνι της Μυτιλήνης, για περίπου δύο ώρες.
    Από τις
02:00 ως τις 04:00, όταν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι απωθήθηκαν, 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.
    Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή - Καράβα.
    Στο λιμάνι Μεστών της Χίου επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο
Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.
    Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροντάδου - Βολισού.
Στο νοσοκομείο ο δήμαρχος και ένας ιερέας
    Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
    Λίγο μετά τις
05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

1 σχόλιο: