Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Και η Ελλάδα στις χώρες - θύματα του μεγαλύτερου σκανδάλου κατασκοπείας του 20ου αιώνα


Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατασκοπείας του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στις χώρες - θύματα και η Ελλάδα. Γλίτωσαν Ρωσία και Κίνα.
    Νέο σκάνδαλο κατασκοπείας - με θύτες τις ΗΠΑ και Γερμανία, και θύματα δεκάδες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα – ήρθε στο φως της δημοσιότητας, χάρη σε αποκαλύψεις της εφημερίδας «The Washington Post» και του πρακτορείου ZDF.
    Η νέα υπόθεση κατασκοπείας έχει ως πρωταγωνίστρια την ελβετική εταιρεία
Crypto AG, την οποία για πάνω από μισό αιώνα εμπιστεύονταν δεκάδες κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των στρατιωτικών, κατασκοπευτικών και διπλωματικών υπηρεσιών τους.
    Η ελβετική εταιρεία, ειδικότερα, κατάφερε να αποκομίσει εκατομμύρια δολάρια, διαθέτοντας ειδικό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό σε πάνω από 120 χώρες, κατά τη διάρκεια του
20ου αιώνα.
    Ωστόσο, καμία απ’ αυτές τις χώρες - πελάτες δεν γνώριζε ότι η
Crypto AG, όπως αποδείχθηκε, άνηκε στην ουσία στη CIA και τις μυστικές υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας, οι οποίες μέσω των τηλεπικοινωνιακών συσκευών της Crypto μπορούσαν να κατασκοπεύουν σχεδόν όλο τον πλανήτη.
    Το συγκεκριμένο
project, όπως προκύπτει από τις αποκαλύψεις, έφερε αρχικά την κωδική ονομασία «Thesaurus» και μετέπειτα την κωδική ονομασία «Rubicon».
    «Πρόκειται για το μεγαλύτερο πραξικόπημα κατασκοπείας του αιώνα» αναφέρεται σε απόρρητα έγγραφα της CIA, και προστίθεται: «Ξένες κυβερνήσεις πληρώνουν τις ΗΠΑ και τη Δυτική Γερμανία για το προνόμιο οι απόρρητες επικοινωνίες τους να διαβάζονται από τουλάχιστον δύο ξένες χώρες (σ.σ. ΗΠΑ και Δυτική Γερμανία)».
    Ως εκ τούτου, Ουάσιγκτον και Βερολίνο διέθεταν στην κατοχή τους απόρρητες πληροφορίες για μία σειρά κρίσεων του 20ου αιώνα, όπως η ομηρία στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης, ο πόλεμος Αργεντινής – Ηνωμένου Βασιλείου για τα νησιά Φώκλαντ κ.α.
    Ωστόσο, το πρόγραμμα είχε και περιορισμούς. Κι αυτό, διότι η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα ουδέποτε ήταν πελάτες της Crypto, αφού είχαν αντιληφθεί τους κινδύνους μιας τέτοιας συνεργασίας.
    Αντίθετα, στα δίχτυα του κυκλώματος είχε εμπλακεί και η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών φέρεται να αποχώρησε από το
project στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ενώ η CIA έπραξε ομοίως αρκετά χρόνια αργότερα - και συγκεκριμένα το 2018, όταν και η Crypto έπαψε να υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου