Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Εκλογές στη Βρετανία: Μεγάλη νίκη για Τζόνσον και Brexit - Βαριά ήττα για τον Κόρμπιν


Εκλογές στη Βρετανία: Μεγάλη νίκη για Τζόνσον και Brexit - Βαριά ήττα για τον Κόρμπιν
https://thessbomb.blogspot.com
    Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις των δικτύων ITV και BBC, που επιβεβαιώνουν το επίσημο έξιτ πολ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του BBC, οι Τόρις φαίνεται να κερδίζουν τελικά 364 έδρες, με τους Εργατικούς να φτάνουν μόλις και μετά βίας τις 203 έδρες. Με 649 από τις συνολικά 650 έδρες του κοινοβουλίου να έχουν κριθεί, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν τις 364, όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο.
    Τα αποτελέσματα από τα εκλογικά κέντρα δείχνουν ότι ο Μπόρις Τζόνσον κερδίζει τις εκλογές και ταυτόχρονα γράφει ιστορία, αλώνοντας το ένα μετά το άλλο τα προπύργια των Εργατικών ανά την επικράτεια. Υπενθυμίζεται πάντως ότι με βάση το επίσημο έξιτ πολ, οι Τόρις προβλεπόταν να εξασφαλίσουν 368 έδρες. Αναλυτές της εταιρίας που διενήργησε το έξιτ πολ ανέφεραν νωρίτερα ότι εάν επαληθευτούν τα ευρήματα του, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα τα έχει πάει καλύτερα σε αριθμούς εδρών από ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ το
1979 (339 έδρες), αλλά χειρότερα από το αποτέλεσμα που κέρδισε το 1983 και το 1987 (397 και 376, αντίστοιχα). Αντίθετα, η επίδοση του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν θα είναι η χειρότερη για οποιονδήποτε αρχηγό του κόμματος τα τελευταία 40 χρόνια και πλέον.
    Για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, θα πρόκειται για απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς φαίνεται να εξασφαλίζουν μόλις μία περισσότερη έδρα από το
2017 και πάντως πολύ λιγότερες από αυτές που προέβλεπαν (21). Θα πρόκειται για την τρίτη χειρότερη επίδοση τα 31 χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του κόμματος.
    Τα επίσημα ποσοστά κάθε κόμματος αναμένονται από την αρμόδια αρχή περίπου το μεσημέρι, ωστόσο οι εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να «τρέχουν» στο πολιτικό σκηνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου