Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Φόροι: Οι 15 απαλλαγές και ελαφρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ το 2020


Φόροι: Οι 15 απαλλαγές και ελαφρύνσεις που θα τεθούν σε ισχύ το 2020
https://www.economistas.gr/
    Με σημαντικές ελαφρύνσεις -και καταργήσεις- φόρων, που θα ευνοήσουν εκατομμύρια πολίτες, θα ξεκινήσει το 2020
    O βασικός κορμός των ελαφρύνσεων στους φόρους περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, στα τέλη Νοεμβρίου. Από το «κούρεμα» των φόρων επωφελούνται φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα εισάγονται αναπτυξιακά μέτρα για την τόνωση της οικοδομής και της ελληνικής οικονομίας. 
    Το νομοσχέδιο με τους… διορθωμένους φόρους φέρει τον τίτλο «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο» και πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν. 
Φόροι 2020: Οι 15 σημαντικές ελαφρύνσεις 
    Οι 15 βασικές αλλαγές που θα δουν οι πολίτες στους φόρους τους το 2020 είναι οι εξής
    Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% που είναι σήμερα στο 24% για το 2019 (αναδρομικά). Εξακολουθεί να ισχύει η μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή του πρώτου κλιμακίου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους. 
    Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5, αναδρομικά για τη χρήση του 2019. Πρόκειται για ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ. 
    Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους, από 22% που είναι σήμερα. Με τη μείωση αυτή αναμένεται να ευνοηθούν όχι μόνο όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
    Τριετής αναστολή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) 24% στις οικοδομές με άδεια από 1-1-2006 και εφεξής. Η αναστολή του ΦΠΑ καταλαμβάνει και την αντιπαροχή.
    Πάγωμα φόρου υπεραξίας: Αναστέλλεται για ακόμα τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. 
    «Κούρεμα» φόρου για ανακαινίσεις ακινήτων. Το 40% της δαπάνης που αφορά στις εργασίας θα αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος. 
    Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στην βρεφική ηλικία
    Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ στα κράνη μοτοσικλετιστών και στα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.
    Μείωση φόρου για παροχές, όπως όχημα, προς εργαζόμενους. O υπολογισμός της αξίας της παραχώρησης του οχήματος, γίνεται πλέον κλιμακωτά με την εφαρμογή του σχετικού συντελεστή στο τμήμα της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος. 
    Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει επιπλέον απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας
    Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης οι τόκοι εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά.
    Αυξάνεται το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών, ενώ ειδικά για τους πολύτεκνους με 5 παιδιά και άνω δεν ισχύει η μείωση των 20 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ αύξησης του εισοδήματός τους, εφόσον το φορολογητέο τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ
    Καταργείται ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα  που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με κινητήρες από 1.929 κ.εκ. και άνω με ηλικίες έως 10 έτη όπως επίσης και στα σκάφη αναψυχής με μήκος πάνω από 5 μέτρα. Η ρύθμιση θα ισχύσει αναδρομικά για το 2019.  
    Απαλλάσσονται τα νομικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής.
    Κατά την επίσκεψή του στην Κάσο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε νέα φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ -αρχικά- για τα μικρά νησιά, εντός του 2020.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου