Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη!


Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
    Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, από τη στιγμή που το ζήτησε η βορειοαφρικανική χώρα και ότι θα παρουσιάσει νομοθεσία για την ανάπτυξη των στρατευμάτων στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.
    Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη για να συζητήσει τη συνεργασία για πιθανή κατάπαυση του πυρός στη γειτονική Λιβύη. Σε ομιλία του την Πέμπτη, ανέφερε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ.
Ερντογάν: Στηρίζουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση
    Παράλληλα, σύμφωνα με την Daily Sabah ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε όσες χώρες στηρίζουν τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και υπεραμύνθηκε της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης στο Λιβυκό: «Στηρίζουν έναν πολεμοχαρή, ενώ εμείς στηρίζουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας και αποδεχόμαστε την πρόσκλησή της να στείλουμε στρατεύματα. Αυτό μας κάνει διαφορετικούς από τους υπόλοιπους», δήλωσε ο Ερντογάν.
     «Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου, στις 7 Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.
     «Η Λιβύη είναι ο γείτονάς μας από τη θάλασσα, έχουμε πολύπλευρες σχέσεις», είπε ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος. «Παρακολουθούμε στενά το τι συμβαίνει στον αδελφό λαό της Λιβύης. Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι, έχουμε υπογράψει (σ.σ.: τη συμφωνία με τη Λιβύη). Στόχος μας δεν είναι να χτυπήσουμε τα δικαιώματα άλλων στη Μεσόγειο, αλλά να αποφύγουμε να χτυπήσουν τα δικά ας δικαιώματα. "Θα στείλετε στρατεύματα στη Λιβύη;", με ρωτούν, και τους απαντώ ότι πηγαίνουμε εκεί που μας καλούν. Τώρα που υπάρχει πρόσκληση, θα την αποδεχθούμε. Θα παράσχουμε κάθε είδους υποστήριξη στην κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αγωνίζεται ενάντια στο πραξικόπημα που υποστηρίζεται από διάφορες ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες. Αυτοί βοηθούν έναν πολεμοχαρή στρατηγό, εμείς ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης. Αυτή είναι η διαφορά μας», κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.
    Υπενθυμίζεται ότι κατ' ανάλογο τρόπο είχε περάσει πρόσφατα -και άνετα- από το τουρκικό Κοινοβούλιο η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου