Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ


ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Τα έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
Το τουρκικό Ναυτικό αναλαμβάνει την προστασία της Τριπόλεως

    Η Άγκυρα στέλνει φανατικούς Τουρκμένους ισλαμιστές από τη Συρία στη Λιβύη
    Η Τουρκία ετοιμάζεται να αναπτύξει στρατεύματα αλλά και ναυτικές μονάδες προκειμένου να προστατεύσουν το καθεστώς της Τρίπολης πριν την κατάρρευσή του μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ.
    Ενώ οι ναυτικές μονάδες του τουρκικού Ναυτικού θα περιπολούν ανοικτά της Τρίπολης προκειμένου να σχηματίσουν ένα «δίχτυ» ασφαλείας για τον GNA, οι δυνάμεις της στο έδαφος θα αναλάβουν τον «συντονισμό και την εκπαίδευση των δυνάμεων του καθεστώτος.
    Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τον αριθμό και το είδος των ναυτικών μονάδων που θέλει να αποστείλει η Άγκυρα στην Λιβύη, αλλά οπωσδήποτε αυτές θα φιλοξενούν μεγάλο αριθμό ειδικών του Ναυτικού SAT-SAS για την φρούρηση και προστασία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού "μαριονέτα" της Άγκυρας Φαγιέζ αλ Σαράτζ προσωπικά.
    Παράλληλα Τουρκμένοι ισλαμιστές, που "πολεμούσαν" (σ.σ. στην ουσία δολοφονούσαν Χριστιανούς) στη Συρία (των ίδιων οργανώσεων που σκότωσαν τον Ρώσο πιλότο του Su-24 που είχε καταρριφθεί στη Συρία) αναμένεται να αποσταλούν επειγόντως στην Λιβύη, όπως δήλωσε σχετικά εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Τρίπολης.
    Λέγεται, ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είχε αρχικά αρνηθεί την αποστολή ισλαμιστών ανταρτών, αλλά με τις δυνάμεις του Χαφτάρ να πλησιάζουν ενέδωσε στην τουρκική πρόταση.
    Χθές ο «Εθνικός Λιβυκός Στρατός» (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει υπό τον έλεγχο του τους βασικούς δρόμους που οδηγούν στην λιβυκή πρωτεύουσα, το αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης, τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις αλλά και το στρατιωτικό στρατόπεδο Νακλίγια.
    Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ναμπιντέ Σεμπνέμ Ακτόπ είπε σήμερα σε δημοσιογράφους ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αναπτυχθούν στην Λιβύη.
ΠΗΓΗ: PRONEWS
Λιβύη: Οι δυνάμεις του Χάφταρ πλησιάζουν στην Τρίπολη

    Οι δυνάμεις των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ γνωστοποίησαν χθες ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντίπαλης κυβέρνησης, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ.
    Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χάφταρ, ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ανακοίνωσε μια νέα «αποφασιστική» μάχη για την Τρίπολη.
    Τον Απρίλιο, είχε δώσει εντολή για μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), όμως η εκστρατεία αυτή δεν καρποφόρησε.
    Χθες, το κέντρο ενημέρωσης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ανέφερε ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέλαβαν θέσεις κλειδιά στα νότια περίχωρα της Τρίπολης περιλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της πόλης, που δεν λειτουργεί από το 2014 και ενός στρατοπέδου.
    Οι δυνάμεις του LNA πήραν, επίσης, τον έλεγχο του δρόμου του αεροδρομίου, αφού ανάγκασαν σε οπισθοχώρηση τους πολιτοφύλακες που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, πρόσθεσε το κέντρο στη σελίδα του στο Facebook, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
    Προς το παρόν, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Βάσει της προόδου που ισχυρίζονται ότι έχουν καταγράψει, οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε απόσταση περίπου 10 χλμ από το κέντρο της Τρίπολης. Μάλιστα στο Twitter εμφανίστηκαν και εικόνες στρατευμάτων του Χάφταρ που κατέλαβαν οχήματα με τα οποία ενίσχυσε τον στρατό της κυβέρνησης της Τρίπολης η Τουρκία, κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλλει ο ΟΗΕ.
ΠΗΓΗ: ON ALERT
Αναπτύχθηκαν στην Τρίπολη οι ισλαμιστές του FSA – Φήμες ότι ο Σάρατζ έφυγε από την Λιβύη

    Έντονη κινητικότητα υπάρχει στη Λιβύη τις τελευταίες ώρες. Λογαριασμοί στο twitter αναφέρουν πως ίσως ο Σάρατζ διέφυγε από την Τρίπολη, καθώς ο LNA  προελαύνει πλέον στην Τρίπολη.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα Αirbus 320 απογειώθηκε αργά το απόγευμα, χθες, από το αεροδρόμιο της Μιτίγκα και προσγειώθηκε στο Χίθροου.Ακόμα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν τελικά πρόκειται για τον Σάρατζ. Βέβαια το βίντεο με το διάγγελμα που ανέδειξε το Πενταπόσταγμα, ήταν σε μαγνητοσκόπηση, οπότε όλα είναι πιθανά.
    Σήμερα, η είδηση αυτή επαληθεύθηκε. Ο Στρατηγός του LNA Khaled Mahjoub, ανέφερε ότι πράγματι χθες διέφυγε προς Λονδίνο ο Σάρατζ. Μάλιστα είπε πως πριν δραπετεύσει για το Λονδίνο, οι δυνάμεις του Χαφτάρ ήταν αρκετά κοντά στην κατοικία του!
    Εν τω μεταξύ επιβεβαιώνονται οι χθεσινές πληροφορίες του Πενταπόσταγμα, καθώς πριν από μερικές ώρες, μεγάλα ΜΜΕ της Μ. Ανατολής αναφέρουν πως ήδη οι Τζιχαντιστές που μεταφέρθηκαν στη Λιβύη μέσω Κωνσταντινουπόλεως, έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Τρίπολη.
    Ταυτόχρονα οπαδοί του Χαφτάρ βγήκαν στους δρόμους της Κωνσταντινουπόλεως και πανηγυρίζουν για τις σαρωτικές νίκες του LNA.
ΠΗΓΗ: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
Στην Κύπρο ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου

        Στην Κύπρο βρίσκεται ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ, από την Παρασκευή το πρωί, όπως μεταδίδουν λιβυκά Μέσα.
        Σύμφωνα με τον σύμβουλο επικοινωνίας του προέδρου της λιβυκής Βουλής, Φατί Αλ Μαρίμι, ο πρόεδρος Ακίλα Σάλεχ θα συζητήσει με την κυπριακή πλευρά τις επιπτώσεις της ανυπόστατης «συμφωνίας» που υπεγράφη μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη στα τέλη Νοεμβρίου.
        Τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής συνοδεύει ομάδα Λιβύων βουλευτών, σε μια επίσκεψη που χαρακτηρίζεται επίσημη από τα λιβυκά Μέσα. 
ΠΗΓΗ: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
Προέλαση LNA στην Τρίπολη 

        Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) ανακοίνωσε, χθες, ότι ελέγχει τις οδούς που οδηγούν στο αεροδρόμιο της Τρίπολης και ετοιμάζεται για σημαντικές μάχες για βασικές περιοχές της λιβυκής πρωτεύουσας.
        Όπως ανάφερε σε ανάρτησή του στο Facebook και σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Al Arabiya, ο στρατός προχωράει, «μετά από βίαιες συρράξεις σε δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πρωτεύουσας», προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) υποχώρησε.
        Εν τω μεταξύ, η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης ζήτησε τη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας, μετά από το σχετικό μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης, με τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, να διαμηνύει ότι η Τουρκία θα «τιμήσει αυτήν τη συμφωνία».
        «Η κυβέρνηση της Λιβύης έχει ζητήσει τη στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας. Όπως είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, ασφαλώς και θα τιμήσουμε τη συμφωνία μας. Είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην προστασία των κοινών μας συμφερόντων και στην εγκαθίδρυση σταθερότητας στη Μεσόγειο», τόνισε ο ίδιος, σε ανάρτησή του στο Twitter.
        Την ετοιμότητα των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων για να παραταχθούν στη Λιβύη, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο, διεμήνυσε, νωρίτερα σήμερα και η εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με το Anadolu.
ΠΗΓΗ: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
LNA: «Σκοτώσαμε Τούρκους χθες στην Τρίπολη» 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια
        Χύνουν αίμα οι Τούρκοι στη Λιβύη. Σε τρομερές αποκαλύψεις προχώρησε πριν λίγο ο Στρατηγός του LNA Al Mismari σε συνέντευξη που έδωσε στην Αιγυπτιακή τηλεόραση και συγκεκριμένα στο κανάλι Extra News. O Στρατηγός δήλωσε πως χθες ο LNA κατέρριψε τουρκικά UAV στην Τρίπολη και ότι κατέλαβε τεθωρακισμένα Kirpi κατά την διάρκεια των συγκρούσεων.
        «Καταφέραμε να καταστρέψουμε τουρκικά UAV και να καταλάβουμε θωρακισμένα οχήματα, σκοτώσαμε πολλούς Τούρκους», πρόσθεσε ο στρατηγός Aλ Μισμάρι.
        Αυτό αποδεικνύει περίτρανα πως η Τουρκία έχει στείλει εδώ και μήνες στρατιώτες. Είναι κάτι που έχει αναφέρει εδώ και αρκετό καιρό το Πενταπόσταγμα. Η Άγκυρα έχει στείλει πράκτορες της ΜΙΤ και στελέχη της SADAT. Απλά τώρα ο Ερντογάν θέλει με επίσημο τρόπο να δηλώσει παρών στην Λιβύη, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Α. Μεσόγειο.
        Στόχος και σκοπός είναι η δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης στη Λιβύη. Με αυτό τον τρόπο θα ελέγχει όλες τις κινήσεις στην περιοχή, καθώς ετοιμάζει και βάση στα Κατεχόμενα. 
        Παράλληλα, όπως εκτιμάται, επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για την επονομαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας  «Ασπίδα της Μεσογείου» στη θάλασσα νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή
    Βέβαια το παιχνίδι δεν του βγαίνει, καθώς ο LNA προελαύνει!
ΠΗΓΗ: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
Προς ρωσοτουρκική κρίση – Βίντεο με την δράση της ομάδας Wagner στην Λιβύη έβγαλε η Άγκυρα

       Οδεύουμε προς ρωσοτουρκική κρίση μετά τα βίντεο που έβγαλαν στη δημοσιότητα χθες το βράδυ ΜΜΕ της Άγκυρας.
        Στις χθεσινές συγκρούσεις στην Τρίπολη, οι φιλότουρκοι του GNA αιχμαλώτισαν τέσσερις στρατιώτες του Χαφτάρ.  Όπως φαίνεται στις εικόνες, είναι τραυματισμένοι, ενώ τους μεταχειρίζονται με τον χειρότερο τρόπο. Οι φιλότουρκοι ισχυρίζονται πως βρήκαν στους τέσσερις μαχητές του LNA κινητά, στα οποία υπήρχαν βίντεο με την δράση της ομάδας Wagner στη Λιβύη.
       Αμέσως τα τουρκικά ΜΜΕ το έκαναν πρώτο θέμα, με τον Ερντογάν να τρίβει τα χέρια του, καθώς εδώ και μέρες ισχυριζόταν ότι 2.000 Ρώσοι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του Χαφτάρ.
        Δεν γνωρίζουμε εάν το βίντεο είναι αυθεντικό, όμως το σίγουρο είναι ότι θα ενοχλήσουν τον Β. Πούτιν αυτές οι εικόνες, καθώς η Άγκυρα δεν διστάζει να κατηγορεί και την Μόσχα για δολοφονίες στη Λιβύη! 
ΠΗΓΗ: ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
Τρίπολη προς Άγκυρα: στείλε Στρατό για να αντιμετωπίσουμε τους Ρώσσους!

    Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τρίπολης Fathi Bashagha, επιβεβαιώσε πως ζητήθηκε βοήθεια από την Άγκυρα, καθώς η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου.
    Ανέφερε μάλιστα πως τον Χαφτάρ τον στηρίζουν τα ΗΑΕ, τα οποία έχουν χτίσει βάση στην Λιβύη, μισθοφόροι από το Τσαντ, αλλά και Ρώσοι της περίφημης ομάδας Wagner.
    Με λίγα λόγια θα δούμε σε λίγες ημέρες, εάν τελικά στείλει στρατεύματα ο Ερντογάν στην Λιβύη, συγκρούσεις Ρώσων και Τούρκων. Τι θα σημαίνει αυτό; Η αρχή του τέλους για τον Τούρκο Πρόεδρο.
ΠΗΓΗ: Zougla.gr
Στην Τρίπολη αρχές Ιανουαρίου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας

    Εν τω μεταξύ, ο ύπατος εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ, σκοπεύει να μεταβεί στη λιβυκή πρωτεύουσα Τρίπολη στις 7 Ιανουαρίου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Ιταλίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης.
    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Ταχίρ Σιγιάλα είχε αργά την Παρασκευή το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπορέλ με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λιβύη.
    Η επίσκεψη ανακοινώθηκε ενώ οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του οποίου ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ ανέφεραν χθες ότι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο κέντρο της Τρίπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου