Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Έρχονται "ραβασάκια" με χαράτσια του 2013 σε 80.000 μισθωτούς και συνταξιούχους .


Έρχονται "ραβασάκια" με χαράτσια του 2013 σε 80.000 μισθωτούς και συνταξιούχους .
    Φορολογικό σοκ αναμένεται να υποστούν εν μέσω εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι οποίοι έλαβαν το 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών που τους οφείλονταν από τα έτη 2001 έως 2012, αλλά δεν τα δήλωσαν στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν το 2014 κι έτσι δεν φορολογήθηκαν γι’ αυτά μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του έτους 2013.
    Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”, οι φορολογούμενοι αυτοί εντός της περιόδου του Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα λάβουν ειδοποιητήρια με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά φόρων και προσαυξήσεων για τα αναδρομικά που δεν δήλωσαν πριν από πέντε χρόνια.
H διασταύρωση
    Οι αρμόδιες υπηρεσίες διοίκησης προχώρησαν την ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων φορολογουμένων με πολύ μεγάλη καθυστέρηση μέσα στον
Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ οι υποθέσεις παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου του 2019 (επειδή αφορούν στο έτος 213).
    Από την –
έστω καθυστερημένη-διασταύρωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης εντόπισαν περίπου 200.000 περιπτώσεις μισθωτών (ιδιωτών –δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων οι οποίοι εισέπραξαν εντός του 2013 αναδρομικά ποσά αποδοχών (καθυστερούμενα από τους εργοδότες, επιδικασθέντα από δικαστήρια κλπ), τα οποία αφορούσαν έτη από το 2001 έως το 2012 αλλά δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014 που υπέβαλαν για το 2013 παρά το γεγονός ότι στις βεβαιώσεις αποδοχών που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικές στο σύστημα Taxisnet τα ποσά αυτά είχαν συμπεριληφθεί.
    Σημειώνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης απέστειλε πρόσφατα σε όλες τις ΔΟΥ της χώρας τρισέλιδο έγγραφο – βόμβα με το οποίο ενημέρωσε τους προϊσταμένους των συγκεκριμένων υπηρεσιών ότι τους αποστέλλονται αρχεία με τους ΑΦΜ και τα λοιπά στοιχεία των εν λόγω φορολογουμένων μαζί με τα ποσά των αναδρομικών που δεν τα δήλωσαν. Η εντολή προς τους εφοριακούς ήταν να ολοκληρώσουν τους ελέγχους το συντομότερο δυνατό εντός των ελάχιστων εργάσιμων ημερών που απομένουν μέχρι το τέλος του
2019, ώστε τα ειδοποιητήρια με τα οποία θα καταλογίζονται οι επιπλέον φόροι εισοδήματος, οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να εκδοθούν και να σταλούν στους φορολογούμενους το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 και οι υποθέσεις να μην υποπέσουν σε παραγραφή.
    Στις ΔΟΥ όλης της χώρας γίνεται αυτή τη στιγμή αγώνας δρόμου από τους αρμόδιους υπαλλήλους προκειμένου να προλάβουν ελέγξουν και να εκκαθαρίσουν τουλάχιστον τις υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ποσά αδήλωτων αναδρομικών να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τους επιπλέον φόρους εισοδήματος, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα και να τα αποστείλουν στους φορολογούμενους πριν από τις
31 Δεκεμβρίου του 2019 δηλαδή ουσιαστικά εν μέσω εορτών ώστε να αποφευχθεί η παραγραφή. Οι υποθέσεις για τις οποίες αναμένεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά υπολογίζονται σε περίπου 70.000-80.000 ευρώ.
Τα αναδρομικά ποσά
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", τα ποσά των αναδρομικών για τα οποία οι παραλήπτες των ειδοποιητηρίων αναμένεται να φορολογηθούν με καθυστέρηση 5 ετών φθάνουν σε χιλιάδες ευρώ ανά περίπτωση. Τα πιο υψηλά ποσά ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ (
υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων με αδήλωτα αναδρομικά της τάξεως των 30.000 και των 50.000 ευρώ).
    Ως εκ τούτου αναλόγως υψηλά αναμένεται να είναι τα ποσά των φόρων εισοδήματος και των προσαυξήσεων που θα κληθούν να καταβάλουν χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι όταν θα λάβουν τα ειδοποιητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου