Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Perouges: Mια μοναδική μεσαιωνική πόλη-φρούριο!


Perouges: Mια μοναδική μεσαιωνική πόλη-φρούριο!
    Το Perouges βρίσκεται 36 χιλιόμετρα βόρειο-ανατολικά της Λυών, στην κορυφή ενός λόφου με θέα στον κάμπο Rhône, και χρονολογείται από το 1226 μ.Χ., κρατώντας μέχρι και σήμερα στο ακέραιο όλα τα μεσαιωνικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος.
    Ιδρύθηκε ως αποικία Γαλατών που επέστρεψαν από την ιταλική Περούτζια (εξ ου και το όνομα Perouges), ενώ κατοικήθηκε κυρίως από αγρότες και υφαντές λινού και αποτέλεσε κατά το παρελθόν σημαντικό κλωστοϋφαντουργικό και οινοποιητικό κέντρο της περιοχής.
    Η πόλη περιβάλλεται από διπλή περίφραξη τείχους, με τα παλιά σπίτια του 15ου και 16ου αιώνα αλλά και τα πλακόστρωτα δρομάκια να ενισχύουν την εξαιρετική αρχιτεκτονική ενότητα.
    Το 1601 η πόλη έγινε και επίσημα γαλλική, γνωρίζοντας μεγάλη άνθηση μέχρι το 19ο αιώνα, οπότε ο πληθυσμός της μειώθηκε από 1.500 κατοίκους σε 90. Ωστόσο, αρχής γενομένης από το 1911, η πόλη αποκαταστάθηκε πλήρως και τα σπίτια διατηρήθηκαν, με το Pérouges να είναι σήμερα ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο 800 περίπου κατοίκων.
    Μια βόλτα στην πόλη δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να θαυμάσει τα περιτειχισμένα σπίτια, τα γραφικά καταστήματα αλλά και τις μικρές πλατείες, με επίκεντρο την Place du Tilleul, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει το «δέντρο της ελευθερίας», το οποίο φυτεύτηκε κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.
    Το άρωμα του παρελθόντος που πλημμυρίζει την πόλη από άκρη σε άκρη ενισχύεται σημαντικά από τα… φρεσκοψημένα γλυκά που μπορεί να βρει κανείς στα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, επιλέγοντας κρουασάν βουτύρου αλλά και όλων των ειδών τα ζαχαρωτά και τις σοκολάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου