Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ποιες συντάξεις αυξάνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ


Ποιες συντάξεις αυξάνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ
    Αυξήσεις στις συντάξεις, αρχής γενομένης από το Νοέμβριο, φέρνουν οι πέντε αποφάσεις- βόμβα του ΣτΕ που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή, ενώ σαρωτικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξουν με το νέο Ασφαλιστικό που θα νομοθετήσει η Κυβέρνηση.
    Οι επικουρικές συντάξεις, νέες και παλαιές, βρίσκονται πλέον στον αέρα, ενώ καταργούνται από τώρα και στο εξής οι περικοπές που επιβλήθηκαν σε
260.000 συνταξιούχους το καλοκαίρι του 2016.
    Οι αποφάσεις του ΣτΕ μπορεί να «φρέναραν» για πολλούς την αναδρομική διεκδίκηση των περικοπών στις συντάξεις τους, κατατάσσοντάς τους στους «χαμένους», όμως ανέδειξαν και δύο κατηγορίες «κερδισμένων» και συγκεκριμένα:
    1.
Όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί µε πολλά έτη ασφάλισης, καθώς τα ποσοστά αναπλήρωσης που δείχνουν το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης κρίθηκαν αντισυνταγµατικά και θα αναπροσαρμοστούν, ώστε να γίνουν δικαιότερα.
    Αυτό συνεπάγεται αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον –
κυρίως για όσους αποχωρούν µε περισσότερα από 30 και 35 έτη ασφάλισης- αλλά και για όσους έχουν ήδη λάβει σύνταξη µε βάση τον ν. Κατρούγκαλου (αίτηση από 13 Μαΐου 2016 και έπειτα).
    2.
Τους 260.000 συνταξιούχους που έχασαν από 100 έως και 200 ευρώ μηνιαίως από το 2016 και έπειτα, επειδή είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ.
    Οι περικοπές έπληξαν κυρίως μισθωτούς του πρώην ΙΚΑ, τραπεζοϋπαλλήλους, εµποροϋπαλλήλους κ.ά., οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους ήδη από τον ερχόμενο μήνα. Το κόστος για την διόρθωση αυτή εκτιμάται στα
25 εκατ. ευρώ τον µήνα, χωρίς ωστόσο να έχει αναδρομική ισχύ.
Αναδρομικά
    Πέραν των αυξήσεων σε μηνιαία βάση, επιπλέον ποσά θα δοθούν στους συνταξιούχους όλων των ταμείων, από τις μειώσεις των
νόμων 4051 και 4093 που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
    Πιο συγκεκριμένα, για όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη ανοίγει ο δρόμος για αναδρομικά 10 μηνών στις συντάξεις τους και συγκεκριμένα για το διάστημα από τον Ιούλιο του 2015 (
η πρώτη απόφαση του ΣτΕ) έως τον Απρίλιο του 2016 (ο μήνας πριν από την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου)
    Επιπλέον, όσοι εισπράττουν επικουρική σύνταξη δικαιούνται αναδρομικά 12 μηνών, από τον
Ιούλιο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016 που έγινε επανυπολογισμός και ήρθαν οι νέες μειώσεις με τον νόμο Κατρούγκαλου.
    Τα ποσά εξαρτώνται από το πρώην ταμείο του κάθε συνταξιούχου και φτάνουν μέχρι και
6.700 ευρώ για όσους προέρχονται από τράπεζες και ΔΕΚΟ, 6.400 ευρώ για τους συνταξιούχους του πρώην ΙΚΑ, 5.500 ευρώ για όσους προέρχονται από το ΝΑΤ και 3.300 ευρώ για τους συνταξιούχους του πρώην ΟΑΕΕ.
    Η επιστροφή τους θα γίνει πιθανότατα σε δόσεις, σε 36 έως 60 μήνες, ανάλογα με το ύψος του ποσού, γεγονός που συνεπάγεται μηνιαίες αυξήσεις από 40-190 ευρώ για όλους τους δικαιούχους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου