Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Η ΦΙΛΙΑ ΩΣ ΑΡΕΤΗ


Η ΦΙΛΙΑ ΩΣ ΑΡΕΤΗ
Μπάκας Κ. Δημήτριος
     Η φιλία είναι η συνθήκη της ευτυχίας, καταφύγιο ενάντια στη δυστυχία, χρήσιμη, ευχάριστη και καλή ταυτόχρονα. Είναι «καθαυτό επιθυμητή και συνίσταται περισσότερο στο αγαπά κανείς παρά να αγαπιέται».  Δεν υπάρχει φιλία  δίχως κάποια μορφή ισότητας, η οποία είτε αποτελεί προϋπόθεση της φιλίας είτε εγκαθιδρύεται από αυτή.
    Είναι πιο σημαντική από τη δικαιοσύνη και εμπεριέχει. Είναι ταυτόχρονα η  υψηλότερη έκφραση και υπέρβαση της Πίστης. Οι φίλοι χαίρονται ο ένας τον άλλον και τη φιλία τους. Δεν μπορεί κάποιος να είναι φίλος με όλους ούτε να έχει πάρα πολλούς φίλους.
     Η υψηλότερη μορφή φιλίας δεν είναι πάθος, αλλά αρετή. Και το απόλυτο συμπέρασμα: « το αγαπάν είναι η αρετή των φίλων».  Το πρότυπο φιλίας  είναι καταρχάς « οι μητέρες που χαίρονται με την αγάπη που νιώθουν για τα παιδιά τους». Ο φίλος μπορεί αν ορισθεί  «αυτός που εύχεται να ζει και να υπάρχει για την αγάπη του φίλου του ή εκείνος που μοιράζεται τις χαρές και τις θλίψεις του φίλου του ( ακριβώς όπως οι Μητέρες για τα παιδιά τους)( Νικομάχεια).
     Έχουμε άδικο να πιστεύουμε πως μια θεότητα ή άψυχα όντα μπορούν να είναι αντικείμενα φιλίας.  Πραγματική   φιλία αναπτύσσεται,  όπου υπάρχει   δυνατότητα ανταπόδοσης.
    Φιλία είναι επίσης « αγάπη» (φιλία) ανάμεσα στους συζύγους κυρίως όταν και οι δύο εναποθέτουν τη χαρά τους  στην αρετή του άλλου». Είναι ακόμη και η πατρική, αδελφική, υιική αγάπη, αλλά και η αγάπη των εραστών που η λέξη έρως δεν μπορεί επαρκώς να εκφράσει και τέλος , η τέλεια φιλία των ενάρετων εκείνων που «εύχονται το καλό των φίλων τους επειδή τους αγαπούν» η φιλία των κατ’ εξοχή φίλων. Η αγάπη που ανθεί ανάμεσα στους ανθρώπους εφόσον δεν περιορίζεται στην έλλειψη και το πάθος (έρωτα).
Δημήτρης Κ. Μπάκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου