Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Βρίσκονται, άραγε, σε σωστό δρόμο οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – FYROM για το όνομα και όχι μόνον;


Βρίσκονται, άραγε, σε σωστό δρόμο οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος – FYROM για το όνομα και όχι μόνον;
Βασίλης Θ. Θωμαΐδης
            Η εκτίμηση του απλού πολίτη, που πληροφορείται τα γεγονότα από τις εφημερίδες και την τηλεόραση, είναι ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία με την FYROM, όσον οι διαπραγματευτές των Σκοπίων περιμένουν από την Ελλάδα να κάνει το πρώτο βήμα υποχώρησης. Ακόμα προχθές, ο πρωθυπουργός της FYROM αξίωσε από την Ελλάδα να δεχθεί την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ, πριν από κάθε συζήτηση· φαίνεται ότι θεωρεί ύψιστη παραχώρηση την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων!!!
            Από πού αντλεί τόσο θράσος ο κ. Ζάεφ;
            Πιθανώς τώρα είναι μια ακόμη κατάλληλη ευκαιρία, ενώ το κρατίδιο έχει εκφράσει την επιθυμία του να εισέλθει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να φανεί η καλή διάθεση της Ελλάδος, αλλά υπό έναν όρο σαφή και απαράβατο:
-Καμμιά υποχώρηση στο όνομα.
-Καμμιά υποχώρηση στην ιστορική αλήθεια.
-Η λέξη Μακεδονία και κατεξοχήν ορισμένα από τα παράγωγά της, θα παραμείνουν αδιαπραγμάτευτα, όπως και κάθε έννοια που υποκρύπτει τον ψευδή αλυτρωτισμό τους.
            Ο σκεπτόμενος πολίτης παραμένει ανήσυχος και προβληματισμένος από την στάση της Ελλάδας, η οποία άφησε αναξιοποίητες ευκαιρίες, όπως εκείνη της δημόσιας δήλωσης του Κίρο Γκλιγκόρωφ, μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανεξαρτησία της FYROM: «Εμείς είμαστε απόγονοι Σλάβων και δεν έχουμε καμιά σχέση με τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες». Το πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπισθεί με διπλωματική και επιστημονική σοβαρότητα και όχι με πολιτικάντικους χειρισμούς.
            Ο χειρισμός του ζητήματος από τον εκάστοτε υπουργό των Εξωτερικών, ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής, λόγω της απουσίας διάρκειας, σταθερότητας και σαφήνειας στις ελληνικές στοχεύσεις. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο, με κοινή συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων, να συσταθεί ειδική μόνιμη ομάδα που θα περιλαμβάνει έμπειρους διπλωμάτες -διαπραγματευτές και ειδικούς επιστήμονες, που θα έχουν την γνώση και ικανότητα να ανασκευάσουν την ψευδεπίγραφη «Μακεδονική Ιστορία» του κρατιδίου.  Στόχος θα είναι να αποκρούσουν με επιστημονικά επιχειρήματα τις προβαλλόμενες απόψεις της FYROM, όπως και άλλων αυτόκλητων συμπαραστατών της, των οποίων τα γεωπολιτικά συμφέροντα θα κλονίζονταν από  μια μεταβολή της ψευδεπίγραφης «Ιστορίας της «Μακεδονίας» των Σκοπίων».
             Κατόπιν, είναι αναγκαστικό ―στον πολυπολικό και διεθνοποιημένο κόσμο μας― να προσεγγισθούν πρόσωπα διεθνούς πολιτικής και επιστημονικής εμβέλειας, τα οποία θα θελήσουν, με διάφορους τρόπους και προσεγγίσεις, να στηρίξουν σταθερά τις ―σαφώς πλέον― διατυπωμένες ελληνικές θέσεις.  Με αυτόν τον τρόπο, οι πολλαπλές δικτυώσεις της ΠΓΔΜ στον πολιτικό κόσμο του δυτικού συστήματος ισχύος, καθώς και η διάχυτη διεθνώς, αλλά εντελώς λαθεμένη αντίληψη περί «αυτοπροσδιορισμού» των συστηματικά προπαγανδιζόμενων Σλάβων της ΠΓΔΜ, μπορούν να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα.
            Εξυπακούεται ότι όλα αυτά θα πάρουν χρόνο μέχρι να αποδώσουν και  ενώ εμείς δεν βιαζόμαστε, οι γείτονές μας στο κρατίδιο πρέπει να βιαστούν, γιατί τους το επιβάλλει η δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού τους ο οποίος είναι στην πλειονότητά του δισυπόστατος, Σλαβικής και Αλβανικής καταγωγής.
            Όμως, ενώ οι Αλβανοί αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς οι Σλάβοι έχουν ήδη δημογραφικό πρόβλημα και σε λιγότερο από τριάντα (30) χρόνια θα είναι η πλειοψηφία οι Αλβανοί οπότε τότε: είτε θα χωρισθούν σε δύο κρατίδια είτε θα συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε όνομα. Όσον αφορά στην «Ιστορία» της FYROM, οι Αλβανοί επισήμως δέχονται και διδάσκονται ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας Μακεδόνας στρατηλάτης και ουδέποτε ισχυρίσθηκαν (επίσημα), ότι ο Σκέντερ (Αλέξανδρος) είχε σχέση μαζί τους!
            Ωστόσο δεν θα ήταν προς το συμφέρον της FYROM ―ούτε και της Ελλάδος― να περιμένουν να δοθεί λύση του προβλήματος από τις πληθυσμιακές (δημογραφικές) μεταβολές της περιοχής. Γι’ αυτό πρέπει το συντομότερο δυνατό να συμφωνηθεί μια λύση. Με συμφωνία όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να συγκροτηθεί η επίσημη ομάδα διαπραγματευτών και να εγκριθεί το σχέδιο που θα ακολουθούν οι διαπραγματευτές, εφόσον θα έχει εγκριθεί ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο με την λαϊκή βούληση, όπως αυτή θα διαμορφωθεί ύστερα από μια ευρεία ενημέρωση ενός έτους, από αναγνωρισμένους αμυντικούς αναλυτές και ιστορικούς.
            Οι διαπραγματευτές μας πρέπει να εξηγήσουν στους ιθύνοντες και τον σλαβικό πληθυσμό του κρατιδίου ότι :
                 (1) οι πρόγονοί τους είναι Σλαβικό φύλο που κατέβηκε στον χώρο αυτό που κατοικούν σήμερα, χίλια χρόνια περίπου μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου,
                 (2) ο χώρος αυτός όπου κατοικούν, ουδέποτε ήταν μια αναγνωρισμένη σε συνθήκες γεωγραφική ή κρατική Μακεδονία εκτός από ένα 20% της επιφάνειάς του έξω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδος.
            Το κράτος της FYROM είναι ένα πλαστό ιστορικό τερατούργημα, που οι Σκοπιανοί το διδάχθηκαν στα Σχολεία, ακόμη και σε Πανεπιστημιακές έδρες που τις οποίες ιδρύουν σε ξένα Πανεπιστήμια και συμβάλλουν σε μια μελλοντική απειλή εναντίον της Ελλάδας.
            Τα Σκόπια δημιούργησαν έναν μύθο που τους έδωσε ιστορική υπόσταση και ιστορικό μεγαλείο! Εμείς όμως πρέπει να επιμείνουμε στις θέσεις μας, όπως διατυπώθηκαν και υποστηρίχθηκαν
α) από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
β) από την Ακαδημία Αθηνών
γ) από την κοινή ανακοίνωση Ελλήνων διπλωματών και
δ) από τα ογκώδη συλλαλητήρια (Θεσσαλονίκης και Αθήνας) και τα ψηφίσματα τους το 1992 και 2018.
    Η αποφυγή της χρήσης της λέξης Μακεδονία, μπορεί να είναι η αφετηρία της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν. Διαγραφή κάθε ιστορικής ανακρίβειας που υποκρύπτει αλυτρωτισμό και μελλοντικές διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδος. Κι’αυτά όλα κατοχυρωμένα θεσμικά με αλλαγές στο Σύνταγμα της FYROM. Αν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε ανώδυνες συγκλίσεις, θα το δείξει ο χρόνος.
ΥΓ: Μια πρόταση: Σλαβοαλβανική Δημοκρατία της Κεντρικής Βαλκανικής.
Ο Βασίλης Θ. Θωμαΐδης είναι γιατρός,  άμισθος Καθηγητής και Πρόεδρος της Εταιρείας Πληθυσμιακών Ερευνών -  Μελετών  Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου