Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (Δεύτερο Μέρος )


ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (Δεύτερο Μέρος )
Γεώργιος Φωτόπουλος
ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΔΗΣ
Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ  
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 30 ΕΤΩΝ
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ
Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ
ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
ΠΕΡΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΙΣΜΟΣ
    Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση, η Παρθένος και ο Ιωσήφ έκαναν σύμφωνα με το νόμο, την περιτομή του παιδιού και του έδωσαν το όνομα ‘’Ιησούς’’.  
    Σαράντα ημέρες μετά τη γέννησή Του, ο Ιησούς οδηγείται για πρώτη φορά στο ναό στα Ιεροσόλυμα, για να σαραντίσει.
    Εδώ η Παρθένος με το βρέφος συναντά τον πρεσβύτη Συμεών, που παρακαλούσε το Θεό να μην πεθάνει πριν δει το Μεσσία.
    Ο σοφός αυτός γέροντας γεμάτος αγαλλίαση ανέκραξε:
’Και τώρα Κύριε, ας πεθάνω, γιατί είδα με τα μάτια μου το σωτήρα μας’’.
    Μετά κοιτάζει τη Θεοτόκο και της λέγει:
    Αυτός είναι προορισμένος να γίνει αιτία να πέσουν και να σηκωθούν πολλοί, αλλά πρόσεξε Παναγία μου γιατί μεγάλη μαχαιριά θα σου πληγώσει την ψυχή υπονοώντας τη σταύρωση του Κυρίου.
ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΚΑΙ Ο ΗΡΩΔΗΣ
    Μετά τη γέννηση και το σαραντισμό του Ιησού, ο Ιωσήφ σκέφθηκε να μείνει η οικογένεια για λίγο ακόμη διάστημα στη Βηθλεέμ, για να μη ταλαιπωρηθεί η Θεοτόκος και το Θείο Βρέφος με το ταξίδι της επιστροφής στη Ναζαρέτ.
    ‘Ετσι στο διάστημα αυτό όπως γράφει ο Ματθαίος: ‘’Μάγοι από ανατολών παρεγένοντο εις Ιερουσαλήμ.’’  Ζητούσαν να βρουν τον γεννηθέντα βασιλιά για να τον προσκυνήσουν. ΄΄ Που εστιν ο τεχθείς βασιλεύς των Ιουδαίων? Είδομεν γαρ τον αστέρα εν τη ανατολή και είλθωμεν προσκυνήσαι αυτώ’’ { Μτ}.
    Ο Ηρώδης όταν άκουσε για το νέο βασιλιά, φοβήθηκε μη του πάρει το θρόνο, αλλά ταυτόχρονα φρόντισε να μη εκδηλωθεί σε κανένα. Κάλεσε λοιπόν κρυφά τους Μάγους για να πληροφορηθεί για το νέο βασιλιά.
    ’Πηγαίνετε, τους είπε να τον προσκυνήσετε και σας παρακαλώ στην επιστροφή σας να με ενημερώσετε που βρίσκεται για να πάω να τον προσκυνήσω και εγώ. ‘’{Μτ}.
    Φεύγοντας οι Μάγοι από τον Ηρώδη είδαν πάλι το αστέρι που τους οδήγησε και στάθηκε πάνω από το σπίτι που ήταν ο μικρός Ιησούς. Βρήκαν το παιδί, το προσκύνησαν και του πρόσφεραν τα δώρα τους, χρυσό (βασιλιά), λιβάνι (θεό) και σμύρνα (άνθρωπο).
    Μετά το προσκύνημα οι Μάγοι επιστρέφουν στην πατρίδα τους, γιατί άγγελος Κυρίου τους ειδοποίησε να φύγουν από άλλο δρόμο και να μην πάνε στον Ηρώδη, που ήθελε να σκοτώσει το παιδί.
Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΝΗΠΙΩΝ
    Ο Ηρώδης όταν κατάλαβε ότι οι Μάγοι τον κορόιδεψαν, φούντωσε από κακία και μίσος και διέταξε να σφάξουν όλα τα νήπια από 2 ετών και κάτω στη Βηθλεέμ και τα γύρω χωριά, πιστεύοντας ο αφελής ότι και ο Ιησούς δεν θα γλύτωνε από το φοβερό σπαθί του. Έτσι χιλιάδες μικρά παιδιά πλήρωσαν με τη ζωή τους την μανία του μισητού Ηρώδη.
Η ΦΥΓΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
    Πριν ο Ηρώδης διατάξει τη σφαγή των νηπίων, άγγελος Κυρίου παρουσιάζεται στον ύπνο στον Ιωσήφ και το είπε: Να πάρεις το παιδί και τη μητέρα του και να φύγεις στην Αίγυπτο. Να μείνεις εκεί μέχρι να σε ενημερώσω, γιατί ο Ηρώδης θέλει να σκοτώσει το παιδί.
    Πράγματι ο Ιωσήφ ξύπνησε τη Θεοτόκο και την ενημέρωσε. Εκείνη τύλιξε καλά τον Ιησού και μέσα στην παγωμένη νύκτα ξεκίνησαν για το ταξίδι της προσφυγιάς.
    Δεν γνωρίζουμε πόσες μέρες περπατούσαν εκατοντάδες χιλιόμετρα.
    Άλλοι μιλούν για δέκα και άλλοι για τριάντα ημέρες.
    Τελικά με πολλούς κόπους και βάσανα έφτασαν στην Αίγυπτο και έμειναν εκεί μέχρι το θάνατο του Ηρώδη.
    Κατά τη διαδρομή η παράδοση αναφέρεται σε πολλά θαύματα που έκανε η Παναγία.
    Το χαρακτηριστικότερο θαύμα έγινε όταν η Παναγία και το Βρέφος μπήκαν σε ένα ξακουστό ειδωλολατρικό ναό στην Ερμούπολη.
    Τότε τα 365 αγάλματα των ψεύτικων αγαλμάτων, σωριάστηκαν και καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα όλοι οι ιερείς και οι κάτοικοι να γίνουν χριστιανοί.
    Σήμερα στο παλιό Κάϊρο κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται το σπήλαιο με το πηγάδι, όπου έμεινε η αγία οικογένεια κατά τη διάρκεια της διαμονής της στην Αίγυπτο.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ  
    Μετά το θάνατο του Ηρώδη και ύστερα από ειδοποίηση από τον αρχάγγελο η αγία οικογένεια επέστρεψε εις γην Ισραήλ, όπου εγκαταστάθηκε και πάλι στη Ναζαρέτ:  ‘’ Και ελθών κατώκησεν εις πόλιν λεγομένην Ναζαρέτ, όπως πληρωθεί το ρηθέν δια των προφητών, ότι Ναζωραίος κληθήσεται’’. 
    Στη Βηθλεέμ ο Ιωσήφ εργαζόταν ως ξυλουργός και ο Ιησούς από μικρός τον βοηθούσε.
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑΧΡΟΝΟΣ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
    Η Παρθένος και ο Ιωσήφ σαν καλοί Ιουδαίοι, ανέβαιναν μια φορά το χρόνο στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσουν στο ναό.
    Όταν ο Ιησούς έγινε 12 χρονών, τον πήραν μαζί τους, στην εορτή του Πάσχα. Στο ναό παρά τη μικρή ηλικία Του, θαυμάστηκε για τις γνώσεις και την εξυπνάδα Του.
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ 30 ΕΤΩΝ
    Τα Ιερά Ευαγγέλια δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό με τη ζωή του Χριστού από το 12ο εως το 30ο έτος δηλαδή για 18 χρόνια.
    Σύμφωνα  με  την   παράδοση  και  τους  Αποστόλους  τα χρόνια αυτά ο Κύριος παρέμεινε στη
Ναζαρέτ, κάτω από την αυστηρή επίβλεψη της μητέρας Του, όπου ‘’προέκοπτε σοφία και ηλικία και χάριτι παρά Θεώ και ανθρώποις’’ {Λκ}.   
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ
    Ο Ιησούς αμέσως μετά την έναρξη της δημόσιας δράσης του δηλαδή γύρω στα 30, άλλαξε τόπο κατοικίας.
    Έφυγε από τη Ναζαρέτ και εγκαταστάθηκε στην Καπερναούμ, την οποία έκανε κέντρο εξορμήσεων σε όλη την Παλαιστίνη. ‘’ Και καταλιπών την Ναζαρέτ ελθών κατώκησεν εις Καπερναούμ την παραθαλασσίαν’’ {Μτ}.
    Η Θεοτόκος χαρούμενη βλέπει το Γιό της να βαπτίζεται στον Ιορδάνη ποταμό από τον Πρόδρομο, να μετατρέπει το νερό σε κρασί, να ευλογεί τους πέντε άρτους και να γεμίζει χιλιάδες στομάχια, να γιατρεύει αρρώστους, να ανασταίνει νεκρούς.
    Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η Παναγία ακολούθησε τον Ιησού σε όλες τις ευαγγελικές Του οδοιπορίες κατά τη διάρκεια της δημόσιας ζωής Του.
Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ ΣΤΗ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ
    Ένα από τα σημαντικά πρόσωπα που έζησαν τα γεγονότα της Σταύρωσης, ήταν όπως ήταν φυσικό και η Θεομήτωρ.
    Βλέποντας η Παναγία μας το Γιό της να βασανίζεται, να μαστιγώνεται, να υβρίζεται, να φέρει το Σταυρό στον ώμο Του ιδρωμένος και ματωμένος, να Του καρφώνουν τα χέρια και τα πόδια πάνω στο Σταυρό και να εμπαίζεται υψωμένος στο Γολγοθά, αισθάνεται να τη διαπερνά ρομφαία.
    Ουσιαστικά δεν συμπαρίσταται μόνο στο δράμα πάνω στο Σταυρό, αλλά συμμετέχει στον πόνο του παιδιού της.
    Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ιωάννη ‘’ ευρίσκοντο κοντά στον τόπο της Σταύρωσης η Παναγία, η αδελφή της Μαρία του Κλωπά και η Μαρία η Μαγδαληνή’’,  
    Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας τη μεγάλη λύπη της αγίας μάνας και κόρης της Ναζαρέτ και τον πόνο Της, όταν άκουσε το Γιό Της από το σταυρό να της λέει:
    ‘’ Γύναι ιδού ο υιός σου’’ και να της δείχνει τον αγαπημένο του μαθητή Ιωάννη. Και να λέει στον Ιωάννη: ‘’ Ιδού η μήτηρ σου ‘’.
    Φυσικά από τη στιγμή αυτή και μετά ο Ιωάννης πήρε την Παναγία στο σπίτι του και την προστάτευε σαν μητέρα του.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
    Την επομένη του Σαββάτου 4 Απριλίου προς την Κυριακή 5 Απριλίου του 33 μ.χ. η Παναγία μαζί με τις άλλες μυροφόρες γυναίκες πήγαν στον τάφο του Ιησού να τον αλείψουν με αρώματα. Μόλις έφθασαν είδαν τον άγγελο κυρίου και το κενό μνήμα και άκουσαν το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης:
    ‘’ Και εισελθούσαι εις το μνημείον είδον νεανίσκον καθήμενον εν τοις δεξιοίς, περιβεβλημένον στολήν λευκήν και εξεθαμβήσθησαν. Ο Δε λέγει αυταίς. Μη εκθαμβείσθε Ιησούν ζητείτε τον Εσταυρωμένον. Ηγέρθη, ουκ εστιν ώδε είδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν’’. [Μρκ}.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ
    Από τις πράξεις των Αποστόλων διαπιστώνουμε ότι η Παναγία παρέμεινε κοντά τους από την Ανάσταση μέχρι την Πεντηκοστή. ‘’ Πάντες ήσαν προσκαρτερούντες ομοθυμαδόν τη προσευχή και τη δεήσει συν γυναιξί και Μαρία τη Μητρί του Ιησού»» {Πράξεις}.
    Έτσι και η Θεοτόκος έλαβε το Άγιο Πνεύμα κατά την Πεντηκοστή που την ανέδειξε σε Παναγία. Από τότε η Παναγία έμενε στο σπίτι της χωρίς να σταματήσει ούτε στιγμή να δίνει συμβουλές και να βοηθάει όλο τον κόσμο. Οι μαθητές φυσικά διασκορπίστηκαν σε όλα τα μέρη θέτοντας σε εφαρμογή την εντολή του Κυρίου ‘’ πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα Έθνη’’.
Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
    Η Παναγία έζησε στον κόσμο 60 περίπου χρόνια.
    Άλλοι λένε 59, άλλοι 61 ή 62.
    Τρεις μέρες πριν την Κοίμησή Της ήρθε προς Αυτήν Άγγελος Κυρίου με ένα κλάδο φοίνικα και Της είπε:
Χαίρε Θεοτόκε. Μετά τρεις ημέρας μετατίθεσαι στα ουράνια. Ετοίμασε τα επιτάφιά Σου και περίμενε την Κοίμησή Σου, γιατί ο γιός σου θα σε παραλάβει’’ 
ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ
    Μόλις άκουσε αυτά η Παναγία από τον άγγελο, σηκώθηκε και πήγε στο Όρος των Ελαιών για να ευχαριστήσει με την προσευχή Της τον Κύριο για το ευχάριστο μήνυμα.
    Τακτικά ανέβαινε στο όρος και προσευχόταν.
    Αυτή όμως τη φορά από όπου περνούσε τα δέντρα λύγιζαν τις κορφές τους και προσκυνούσαν τη μητέρα του Χριστού, ενώ τα πουλιά κελαηδούσαν χαρούμενα.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ
    Μετά την προσευχή της γύρισε στο σπίτι, όπου άρχισε τις προετοιμασίες.
    Αφού το καθάρισε, ετοίμασε το κρεβάτι Της και τα απαραίτητα για την Ταφή.
    Ειδοποίησε τους συγγενείς και φίλους,  τους ανακοίνωσε τα γεγονότα και πρόσφερε τα υπάρχοντά Της στους φτωχούς.
ΣΥΝΝΕΦΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ
    Όταν  όλα ετοιμάστηκαν, ξαφνικά ένας δυνατός ήχος τάραξε το σπίτι.
    Οι Απόστολοι από τα πέρατα της Γης αρπάχτηκαν από σύννεφα και μεταφέρθηκαν θαυματουργικά, για να δουν για τελευταία φορά την Παναγία και να τη συνοδεύσουν στην τελευταία Της κατοικία.
 ’ Απόστολοι εκ περάτων συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω κηδεύσατέ μου το Σώμα. Και συ Υιέ και Θεέ μου παράλαβέ μου το πνεύμα’’. 
    Όταν έφθασαν όλοι οι Απόστολοι , η Θεοτόκος εξήγησε το λόγο για τον οποίο τόσο ξαφνικά τους συγκέντρωσε η Χάρη του Αγίου Πνεύματος και σαν αληθινή μητέρα τους παρηγόρησε.
    Στη συνέχεια αφού ύψωσε τα χέρια Της ευλόγησε τους Αποστόλους και προσευχήθηκε για όλο τον κόσμο.
    Μετά ξάπλωσε στο κρεβάτι Της και σε λίγο παρέδωσε την Πανάγια Ψυχή Της στα χέρια του Γιού Της και Θεού Της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου