Σάββατο 12 Μαΐου 2018

«Επικήδειος ομιλία του Πολεμικού Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» για τον Ήρωα Υπολοχαγό Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου 1974 Βασίλη Φθενό».


«Επικήδειος ομιλία του Πολεμικού Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» για τον Ήρωα Υπολοχαγό  Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου 1974 Βασίλη Φθενό».
Αθήνα  7 Μαΐου -2018// Αρ. πρωτ 79β
«Επικήδειος ομιλία του Πολεμικού Συλλόγου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» για τον Ήρωα Υπολοχαγό  Α΄ (35) Μοίρας Καταδρομών Κύπρου 1974 Βασίλη Φθενό.
    Αποφράς ημέρα για το Σύλλογό μας και ιδιαίτερα για τον πρόεδρο η 7η Μάη, γιατί. δύο (2) ήταν οι Ήρωες Μόνιμοι  Αξιωματικοί της Α΄(35)  Μοίρας Καταδρομών στην Κύπρο το έτος 1974 από την Κρήτη, που συμμετείχαν στην επιχείρηση «ΝΙΚΗ» και στις νικηφόρες μάχες  του Αεροδρομίου της Λευκωσίας, 23 Ιουλίου  και του Υψώματος Κολοκασίδη, 15-16 Αυγούστου 1974 κατά  των τούρκικων δυνάμεων εισβολής Αττίλα Ι  και ΙΙ  και ο ένας  από τους δύο, ο Στρατηγός Βασίλης Μανουράς με πήρε τηλέφωνο, για να μου αναγγείλει το θάνατο του άλλου, του Σχη Βασίλη Φθενού.
    Αητέ του Ψηλορείτη.-Εκλεκτέ του Παπαμελέτη.
    Επιστήθιε, γκαρδιακέ, φίλε και συμπολεμιστή Βασίλη
    Νιώθουμε οξύ πόνο και ανείπωτη οδύνη για το σωματικό σου θάνατο. Έσπασε για μας ο καθρέπτης, μέσα στον οποίο καθρεπτιζόμασταν και βλέπαμε ταυτόχρονα την τρυφερή παιδική καρδιά σου, γεμάτη αγάπη, αγνά και υψηλά αισθήματα, στολισμένη με μύριες αρετές και προτερήματα.
    Υπήρξες ο Υπολοχαγός με την υψηλή συναίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντός σου.
    Υπήρξες κυρίως όμως ο πραγματικός φίλος, συμπαραστάτης, εμψυχωτής, καθοδηγητής και προστάτης των ανδρών σου στη μάχη και την άσκηση και γιαυτό αγαπήθηκες ιδιαίτερα, βαθιά και ειλικρινά από τον καθένα μας.
    Ήξερες μόνο να δίνεις, να τρέχεις να φροντίζεις, να επιλύεις, να συμπαραστέκεσαι και να προσφέρεις αφειδώς και ανιδιοτελώς στον καθένα μας.
    Ο ακέραιος χαρακτήρας σου, το άμεπτο ήθος σου, η ευγενική και καλοκάγαθη καρδιά  σου, σ’ έκαναν να ξεχωρίζεις, να κερδίζεις τη συμπάθεια, την εκτίμηση, το σεβασμό και την αγάπη μας.
    Όμως παρηγορούμαστε στη σκέψη, ότι δε θα μπορούσες να δείξεις ανυπακοή, αδιαφορία στην Πρόσκληση-Διαταγή του Διοικητή μας ΠΑΠΑΜΕΛΕΤΗ. Είσαι ο πρώτος Αξιωματικός που έλαβες την τιμητική πρόσκληση να τον ακολουθήσεις  στο αιώνιο ταξίδι του. Είσαι ο εκλεκτός των εκλεκτών. Ίσως κι εκεί, στην  ουράνια Βασιλεία τού ανέθεσαν καινούργια αποστολή και σε χρειάζεται, γιατί ήσουν και ο πρώτος στην τάξη σου  έτους 1970, στη ΣΣΕ.
    Τεράστιο το κενό που αφήνεις σε όλους μας αείμνηστε, Βασίλη. Αβάσταχτος ο πόνος και η θλίψη μας.   Χάσαμε ένα ακόμα παλικάρι από 344 του σύγχρονου Λεωνίδα, του  Παπαμελέτη μας.
    Στον πόλεμο εναντίον του Αττίλα το 1974, στην Κύπρο, τη ζωή σου προστάτεψαν και την έσωσαν από την τουρκική φονική σφαίρα τα κιάλια σου. Ίσως το γεγονός αυτό, πέραν από τη σωτηρία αυτής καθευατής  της ζωής σου, να έκρυβε και κάποιο συμβολισμό.
    Να σε καλούσε η ζωή, όχι να τη βλέπεις και να την παρακολουθείς από μακριά ως παρατηρητής, αλλά ως πρωταγωνιστής.
    Σε καλούσε να τη βιώσεις, να την απολαύσεις  με όλο  το είναι σου και τις αισθήσεις σου , γιατί εσύ ανέκαθεν είχες  τη σοφία, να γνωρίζεις ‘ότι στη ζωή οι στιγμές αξίζουν πολλές φορές περισσότερο από την αιωνιότητα. Ποτέ δε σ ένοιαζε  το μήκος της ζωής, αλλά η ένταση, γιατί πάντα δήλωνες ότι, λίγα είναι τα εκατό (100) , λίγα και τα εβδομήντα (70).
    Και εσύ έτσι έζησες. Δεν πτοήθηκες, δε λύγισες από τις δυσκολίες της, αλλά  τις αντιμετώπισες με την ανεξάντλητη δύναμη της ψυχής σου, το ανυπέρβλητο θάρρος σου, τη γενναιότητά σου και τον πάντα αισιόδοξο χαρακτήρα σου και τραβούσες πάντα μπροστά  και  πάντα  ψηλά, περήφανος, απτόητος και ατρόμητος.
    Αγάπησες, βοήθησες και συμπαραστάθηκες στο Σύλλογο, τον οποίο έβλεπες σαν την οικογένεια σου.
    Αξιαγάπητος από τους συμπολεμιστές σου και πολύ περισσότερο από το σύνολο των συγγενών των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας. Θα αναφερθούμε σε λίγες ενέργειες του.
    Η αδιάλειπτη διοργάνωση των ετήσιων μνημοσύνων για τους πεσόντες συμπατριώτες και συμπολεμιστές του, η παρουσία του σε όλες τις ετήσιες παγκρήτιες συγκεντρώσεις των συμπολεμιστών μας, τις τοπικές εκδηλώσεις ετήσιων μνημοσύνων και ιδιαίτερα στο ετήσιο μνημόσυνο στο Μάλεμε, το ενδιαφέρον του για την επιστροφή των λειψάνων,  η περυσινή παρουσία  με την κατάθεση στεφανιού στα αποκαλυπτήρια των προτομών τους, η συνδρομή του στη συγγραφή του βιβλίου με την ιστορία μας και όχι μόνο.
    Προσωπικά θεωρώ υπερήφανο και προνομιούχο τον εαυτό μου, γιατί ευτύχησα να συνυπηρετήσω για αρκετούς μήνες με το Βασίλη στο Μάλεμε, με την ιδιότητες, αυτός του  Υπολοχαγού και εγώ  του απλού Καταδρομέα. Η σχέση μας, σε καμία περίπτωση, δεν είχε το χαρακτήρα του ανώτερου προς τον κατώτερο, ήταν μία αγαστή, φιλική συνεργασία και έτσι τη διατηρήσαμε μέχρι που έφυγε, από τη ζωή. 
    Κοντά του διδάχτηκα τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα.  Έννοιες στις οποίες έδωσε σάρκα και οστά, όταν άσκησε τα καθήκοντα του εκλεγμένου Δημάρχου Τυλίσου.
    Πολυαγαπημένε μας συμπολεμιστή και φίλε, το πνεύμα σου και το καθαρό σου φως θα κατοικεί ισόβια στην ψυχή  και την καρδιά μας, όλοι εμείς οι συνάδελφοι σου παρόντες και απόντες, τούτη τη στιγμή του οριστικού μας επίγειου αποχαιρετισμού, σε διαβεβαιώνουμε, ότι εμείς θα σε θεωρούμε αιώνια ζωντανό, η μορφή σου θα είναι πάντα στη σκέψη  και τα μάτια μας, το πνεύμα σου και το καθαρό φως θα κατοικεί ισόβια και στην καρδιά μας και θα κατευθύνει, θα παρηγορεί και θα οικονομεί τη ζωή μας. Θα σε θυμόμαστε πάντοτε με πολύ αγάπη και τις καλλίτερες των αναμνήσεων μας.
    Με τη δέουσα σεμνότητα και ευλάβεια, ενώνουμε  όλοι οι συνάδελφοι σου «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74»  την αγάπη μας, τη σκέψη μας και την καρδιακή προσευχή μας και παρακαλούμε απόν τα βάθη της  ψυχή μας τον πανάγαθο να χαρίσει στην ψυχή σου αιώνια ειρήνη μακαριότητα κι αγαλλίαση, τις άκτιστες ενέργειες του, τις θείες δωρεές του και το αιώνιο φως του, ας σε φωτίζει για πάντα, αείμνηστε Βασίλη
Τη δροσεδάρα του νερού,
τη φράσα του φαγητού
και τη φωτεράδα του κεριού
να βρει η ψυχή σου, συνάλφε Βασίλη.
    Είθε ο πολυεύσπλαχνος και ελεήμων θεός να δίνει υπομονή και παρηγοριά στη θλίψη στους πολυαγαπημένους σου και σε όσους σε αγάπησαν στη ζωή.
    Μακαρία η ψυχή σου - Μακαρία η ανάπαυσή σου
    Αιωνία  σου η μνήμη συμπολεμιστή Βασίλη .
                                   Ο πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου