Κυριακή 20 Μαΐου 2018

14 απαράβατες συμβουλές για Κοκορέτσι της προκοπής


14 απαράβατες συμβουλές για Κοκορέτσι της προκοπής
    Όπως μας τις παρέδωσαν οι θείοι μας από το χωριό.
    Έφτασε η μεγάλη ώρα φίλε μου: σε λιγότερο από ένα 24ωρο θα βάζεις στο στόμα σου την  αμβροσία των Θεών, την τροφή των τροφών, το βελούδινο σφυρί των γεύσεων, την τελειότητα προσωποποιημένη που ονόμασαν ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ.
    Όλα τα foodporn φαγητά του κόσμου βαράνε προσοχή όταν περνάει αυτό το δώρο των Ουρανών από μπροστά τους. Και καλά κάνουν γιατί κανένα δεν αντέχει τη σύγκριση μαζί του. Πλεμόνια, γλυκάδια και συκωτάκια τυλιγμένα σε
εντεράκια που ψήνονται για ώρες στη σούβλα. Ρε ποιος σκέφτηκε αυτό το ΕΠΟΣ να του δίνουμε αιώνια συγχαρητήρια;
    Έχεις μερικές ώρες μπροστά σου για να το ετοιμάσεις κι εμείς είπαμε να μοιραστούμε μαζί σου 14 ιερές συμβουλές για να το φτιάξεις σωστά. Έτσι όπως μας τους παρέδωσαν με δάκρυα στα μάτια οι μπαρμπάδες μας από το χωριό. Πάρε τη σκυτάλη από την παλιά γενιά αδερφέ μας και προχώρα στο παρασύνθημα.
ΟΙ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΟΙ ΝΟΜΟΙ
    1. Πλένουμε καλά όλα τα εντόσθια.
    2. Αν είναι κατεψυγμένα (πολλές φορές τα αντεράκια είναι κατεψυγμένα) φροντίζουμε να είναι καλά αποψυγμένα.

    3. Το πόσες συκωταριές θα αγοράσεις εξαρτάται από το μήκος της σούβλας.
    4. Πρέπει να προσέξεις το μέγεθος που θα κόψεις συκωτάκια, πλεμόνια, καρδιές. Ούτε πολύ μεγάλα να μην ψήνονται ούτε πολύ μικρά να πας να τα περάσεις στη σούβλα και να σου σκίζονται.
    5. Μην τσιγκουνευτείς τις μπόλιες. Πρέπει να έχεις αρκετή για το τύλιγμα στο τέλος (ανάμεσα στα περασμένα στη σούβλα συκωτάκια-πνευμόνια-καρδιες και τα αντεράκια περνάς τη μπόλια, που είναι ένα 'σεντόνι' λίπους). Δίνει γεύση από τη μία, σταθερότητα στην κατασκευή από την άλλη.
    6. Μια τυπική αναλογία περάσματος στη σούβλα είναι κάθε 2 πνευμόνια 1 συκώτι και οι καρδιές, που είναι και οι λιγότερες, σποραδικά, εδώ κι εκεί.
    7. Τα νεφρά, που είναι λίγα και πολύ νόστιμα, τα περνάμε με προσοχή. Είναι πολύ κρίμα να μας σκιστούν.
    8. Ανάμεσα στα περάσματα πλεμονιών-συκωτιών, κυρίως των δευτέρων που είναι και πιο 'ξερα', περνάμε και κανά γλυκάδι (ουσιαστικά είναι ένα πολύ λιπαρό κομμάτι των εντοσθίων). Έτσι δε μας ξεραίνεται το κοκορέτσι.
    9. Όταν περνάς τα συκωτάκια-πλεμονάκια στη σούβλα τα σφίγγεις αρκετά. Μην είναι χαλαρά γιατί μετά το κοκορέτσι δε θα γυρνάει. Είναι το χειρότερο πρόβλημα που μπορείς να αντιμετωπίσεις. Δλδ, αν τα βάλεις χαλαρά ή αν στο τέλος δεν τα δέσεις καλά με τα αντεράκια τότε, εσύ θα γυρνάς σούβλα και το κοκορέτσι θα μένει στην ίδια θέση, Γι'αυτό προς το τέλος του γεμίσματος της σούβλας τεστάρουμε σιγά σιγά αν γυρνά. Δεν το αφήνουμε για την τελευταία στιγμή. Τότε θα είναι αργά.
    10. Φροντίζουμε να είναι τυλιγμένη όλη η επιφάνεια με αντεράκια. Δεν πρέπει να υπάρχει κομμάτι ξεσκέπαστο με τίποτα. Αν δε φτάνουν, μειώνουμε το μέγεθος του κοκορετσίου.
    11. Δεν κάνουμε δοκιμές με εξωτικά μπαχαρικά, καρι και μαλακίες. Όσοι το δοκίμασαν έχασαν.
    12. Τα αντεράκια στερεώνονται με οδοντογλυφίδες. Ούτε πολλές ούτε λίγες.
    13. Το κοκορέτσι φτιάχνεται με 2 άτομα. Ούτε 1 ούτε 3.
    14. Εχουμε συνεχώς το νου μας καθότι το κοκορέτσι είναι πολος έλξης για τις μύγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου