Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Δεν τρώνε, δεν πίνουν τίποτα, ζουν μόνο με ανάσες -Τι είναι οι «αναπνευστές»



Δεν τρώνε, δεν πίνουν τίποτα, ζουν μόνο με ανάσες -Τι είναι οι «αναπνευστές»
    «Φάτε φρέσκο αέρα». Να μια έκφραση την οποία κάποιοι έκαναν καθημερινή πρακτική. Οι «αναπνευστές» ζουν χωρίς να τρώνε και να πίνουν, ή ελάχιστα. Θρέφονται αποκλειστικά από κοσμική τροφή την οποία τους χορηγεί το «πράνα» (σανσκριτικός όρος που σημαίνει «ανάσα»).
    400.000 άτομα στον πλανήτη ζουν σύμφωνα με αυτή την πρακτική. Ο τρόπος ζωής τους γίνεται αντικείμενο αυστηρής κριτικής και είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η αίρεση βασίζεται πάνω σε ένα ψέμα. Είναι ενδεικτικό ότι στις 8 Ιουνίου 2017 η βελγική αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για τον θάνατο μιας 60χρονης που οι Αρχές υποπτεύονται ότι έπεσε θύμα απάτης «αναπνευστών» και πέθανε από πείνα.
    Ωστόσο, η σέχτα διαφημίζει υγιείς οπαδούς της. Οπως ο Akahi Ricardo και η Camila Castello, ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι, με δύο παιδιά, οι οποίοι ζουν μεταξύ Καλιφόρνιας και Ισημερινού: ορκίζονται πως ζουν χωρίς να τρώνε και χωρίς να πίνουν τίποτα, εδώ και χρόνια, και ότι βρίσκονται σε τέλεια σωματική και πνευματική υγεία. Στον λογαριασμό της στο Instagram η 34χρονη Camila ανεβάζει στάσεις γιόγκα, δικές της ή των παιδιών της.
    Η Καμίλα διαβεβαιώνει (μίλησε στην Daily Mail) ότι στην πρώτη της εγκυμοσύνη έφαγε μόνο μια φορά στους εννέα μήνες και ότι έφαγε ελάχιστα στη δεύτερη. Ωστόσο, όπως λέει, αυτό δεν την εμπόδισε να γεννήσει δύο παιδιά «σε τέλεια υγεία».
    Το ζευγάρι ισχυρίζεται ότι δεν ένιωσε πείνα από το 2008 και ότι τρώει ελάχιστα, μόνο και μόνο για να μοιραστεί στιγμές με τα παιδιά του, στα οποία οι γονείς επιβάλλουν τον τρόπο ζωής τους. Αυτοί οι «αναπνευστές», «breatharians» στα αγγλικά, ισχυρίζονται, επίσης, ότι μπορούν να απέχουν από τις θεμελιώδεις ανθρώπινες ανάγκες. Οπως λένε, «τρέφονται αποκλειστικά από κοσμική τροφή», την οποία τους χορηγεί το «πράνα», σανσκριτικός όρος που μπορεί να μεταφραστεί ως «η ζωτική ανάσα».
    Το ζεύγος Akahi Ricardo και Camila Castello δηλώνουν ότι τρώνε ένα κομμάτι φρούτο ή λίγη σούπα λαχανικών τρεις φορές την εβδομάδα. Επιμένουν ότι έχουν ξεχάσει τι σημαίνει πείνα και ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι μπορούν να τραφούν αποκλειστικά από «την ενέργεια που υπάρχει στο σύμπαν και στον εαυτό τους».
     «Οι άνθρωποι μπορούν άνετα να ζουν χωρίς τροφή, όσο χρειάζεται για να συνδεθούν με την
ενέργεια που υπάρχει σε όλα τα πράγματα και μέσω της αναπνοής», δήλωσε η Καμίλα. «Επί τρία χρόνια, ο Akahi κι εγώ δεν φάγαμε τίποτα και σήμερα τρώμε ευκαιριακά και μόνο αν βρισκόμαστε με παρέα ή αν θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα φρούτο», συμπλήρωσε.
    Η Castello επιμένει ότι νιώθει πιο υγιής και πιο ευτυχισμένη ως «breatharian» και ισχυρίζεται ότι αυτό της έλυσε οριστικά το θέμα βάρους και υγείας. Το ζευγάρι διδάσκει «breatharianism» και ισχυρίζεται ότι η ζωή χωρίς φαγητό απέδειξε ότι δεν κάνει καλό μόνο στην υγεία αλλά και στην τσέπη, αφού δεν ξοδεύουν τίποτα σε σούπερ μάρκετ και τρόφιμα.
    «Προφανώς, το κόστος ζωής μας είναι ελάχιστο σε σχέση με άλλες οικογένειες. Αυτό μας επιτρέπει να ξοδεύουμε τα χρήματά μας σε πράγματα που έχουν αξία, όπως τα ταξίδια», δήλωσε ο κ. Akahi.
    Στην Ευρώπη, το κίνημα του «αναπνευστισμού» έφερε η Αυστραλή γκουρού Ellen Greve ή Jasmuheen, συγγραφέας του βιβλίου «Ζήστε με φως: Πέντε χρόνια χωρίς τροφή». Πρόκειται για μια βαθύπλουτη γυναίκα και έρχεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, στη Γαλλία και στο Βέλγιο ειδικά, για να κηρύξει την «αλήθεια». Οι ομιλίες και τα βιβλία της ανησυχούν τους ειδικούς και τους επαγγελματίες της υγείας.
    Στο Βέλγιο ο «αναπνευστισμός» παρακολουθείται στενά από το Κέντρο Πληροφοριών για της επιβλαβείς αιρέσεις (CIAOSN). Στη Γαλλία υπάρχει μια αντίστοιχη Διυπουργική Αποστολή Πρόληψης και Μάχης κατά των ακραίων αιρέσεων (Miviludes), η οποία διαπίστωσε ήδη δέκα θανάτους που σχετίζονται με το κίνημα.    Μάλιστα, ο γιατρός Serge Blisko κατήγγειλε ότι πρόκειται για «μια επικίνδυνη αίρεση», για την οποία προειδοποιεί εδώ και χρόνια ότι «απατεώνες κερδίζουν πολλά χρήματα λέγοντας ανοησίες».
     «Είναι επιστημονικά αδύνατο να ζεις 7 ή 13 χρόνια χωρίς να φας τίποτα και ακόμη πιο αδύνατο χωρίς να ενυδατωθείς», ανέφερε ο γιατρός Serge Blisko, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι γιόγκι της Ινδίας ή οι δάσκαλοι του «αναπνευστισμού» τρώνε κρυφά, την ώρα που βάζουν κάποιους οπαδούς τους σε κίνδυνο.
    Ο πρώτος θάνατος από «αναπνευστισμό» σημειώθηκε το 1999. Η Verity Linn, μια Αυστραλή 49
ετών, η οποία ακολουθούσε το πρόγραμμα των 21 ημερών της Jasmuheen, βρέθηκε νεκρή από πείνα. Το πρόγραμμα, το οποίο ακολουθούν ως σήμερα οι οπαδοί, συνίσταται στο «να μη φας τίποτα και να μην πιεις επί μια εβδομάδα» και στη συνέχεια να καταναλώσεις μόνο νερό και χυμούς.
    Η Jasmuheen, η οποία θεωρείται απατεώνισσα στη χώρα της, εξακολουθεί να βρίσκει οπαδούς στην Ευρώπη και να κερδίζει χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου