Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Τουρκικές προκλήσεις με ΝΑΤΟϊκό καπέλο και ΑWACS!



Ο «ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ»
Τουρκικές προκλήσεις με ΝΑΤΟϊκό καπέλο και ΑWACS!
    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλντεμπεργκ σ΄ εκείνη την αξέχαστη συνέντευξη στο CNN δεν είχε …ακούσει τίποτα για τις παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Χθες ένα ιπτάμενο ραντάρ της Συμμαχίας της οποίας είναι επικεφαλής, συμμετείχε στο επικίνδυνο “παιχνίδι των Τούρκων.
    Η τουρκο-νατοϊκή πρόκληση εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι, όταν έξι τουρκικά μαχητικά, δύο F-4 Phantom και τέσσερα F-16, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα, παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο στη Ρόδο. Εκεί τους ανέμενε νατοϊκό αεροσκάφος AWACS που είχε απογειωθεί από το Άκτιο! Ο σχηματισμός των έξι τουρκικών αεροσκαφών έκανε εναέρια συνεργασία με το νατοϊκό ιπτάμενο ραντάρ, παίζοντας με τα νεύρα των Ελλήνων επιτελών, οι οποίοι φυσικά διέταξαν απογείωση ελληνικών μαχητικών προς αναχαίτιση των Τούρκων! Σουρεαλισμός στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, με Έλληνες να αναχαιτίζουν Τούρκους και το ΝΑΤΟ να βλέπει …σε ζωντανή μετάδοση τις αερομαχίες!
    Η πρόκληση με “νατοϊκό μανδύα” έχει τη σημασία της καθώς αποδεικνύει ότι η Συμμαχία σταθερά έχει επιλέξει να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη σημασία στη παραμονή της νατοϊκής αρμάδας στο Αιγαίο, πιστεύοντας ότι λειτουργεί αποτρεπτικά στα τουρκικά σχέδια για κλιμάκωση της έντασης που το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει. Ελπίζει μάλιστα η Αθήνα, ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να επεκτείνει την ναυτική του παρουσία στο Αιγαίο, στέλνοντας κι άλλα πολεμικά πλοία που θα αναπτυχθούν στα Δωδεκάνησα. Ωστόσο την ίδια ώρα συμπεριφορές όπως η χθεσινή στον εναέριο χώρο της Ρόδου, κάνουν τις προσδοκίες της Αθήνας να μοιάζουν μάλλον ουτοπικές.
    Η Τουρκία χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ για να καλύπτει την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο. Και οι Βρυξέλλες δείχνουν μια εκνευριστική ανοχή σ΄ αυτές τις “προκλήσεις με ταμπέλα ΝΑΤΟ”. Τις τελευταίες ημέρες είναι σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο, τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 να πετά από τη Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο ή αντίστροφα, παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο σε κάθε ελληνικό νησί που περνά! Η πτήση που εκτελεί και καταγράφεται από την Ελλάδα ως “μαζική παραβίαση” είναι τυπικά νατοϊκή αποστολή! Το τουρκικό αεροσκάφος υποτίθεται ότι περιπολεί στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΝΑΤΟ να ελέγξει τις προσφυγικές ροές και τη πειρατεία! Η αποστολή έχει ανατεθεί στα τουρκικά αεροσκάφη, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί αυτή τη στιγμή. Μόνο που οι Τούρκοι μόνο τη νατοϊκή αποστολή τους δεν υπηρετούν. Οι ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι το τουρκικό αεροσκάφος CN-235 ψάχνει και καταγράφει τα κινητά ελληνικά αντοαεροπορικά που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά μας
     Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, αυξάνει τον προβληματισμό των επιτελών του ΓΕΕΘΑ, που διαπιστώνουν κλιμακούμενη αύξησή της και σε αριθμούς αλλά και σε ένταση. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 153 τουρκικά αεροσκάφη έκανα 390 παραβιάσεις και 16 υπερπτήσεις!  Ανησυχητικό το δεδομένο ότι από τα 153 αεροσκάφη, τα 42 μπήκαν παράνομα στο Αιγαίο οπλισμένα και ενεπλάκησαν σε αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, σε 18 περιπτώσεις αναχαίτισής τους. Όλα αυτά δείχνουν την ανησυχία για την πρόκληση ενός ατυχήματος. Ανησυχία την οποία εξέφρασε σε δημόσια τοποθέτησή του και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Παϊάτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου