Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

«Οι Αλβανοί προτιμούν τη Μεγάλη Αλβανία από την ένταξη στη ΕΕ»



«Οι Αλβανοί προτιμούν τη Μεγάλη Αλβανία από την ένταξη στη ΕΕ»
shqiperiaime.al/ Απόδοση Βαλκανικό Περισκόπιο
     «Οι Αλβανοί [σε όλα τα Βαλκάνια] έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι είναι αντιπαραγωγικό για αυτούς η ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας» δήλωσε στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό «Radio Free Europe» ο πρώην διευθυντής του τμήματος των Βαλκανίων στο Ινστιτούτο του Βερολίνου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας, Φραντζ Λόταρ Άλτμαν (Franz Lothar Altmann).
    Ο Άλτμαν σε συνέντευξή του στην υπηρεσία για τα Βαλκάνια, μίλησε για τις εξελίξεις, σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή, και αναφέρθηκε στην κατάσταση των Σκοπίων, με έμφαση στην «αλβανική πλατφόρμα που έχει τροφοδοτήσει πολιτική κρίση στη χώρα».
    «Αν μιλήσετε με τους Αλβανούς, θα δείτε ότι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι είναι πολύ αντιπαραγωγική η ιστορία της Μεγάλης Αλβανίας. Ωστόσο, μπορούν να ξεχάσουν την ένταξή τους στην ΕΕ, στο όνειρο της δημιουργίας της «Μεγάλης Αλβανίας». Επίσης, οι Αλβανοί των Σκοπίων και εκείνοι του Κοσσυφοπεδίου, είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την ιδέα να βρίσκονται υπό την αιγίδα των Τιράνων», είπε ο ειδικός.
    Αναφερόμενος στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Άλτμαν δήλωσε ότι «καμία πλευρά δεν έχει δείξει καμία προθυμία να βοηθήσει στην υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στις Βρυξέλλες».
    Σύμφωνα με τον ίδιο, καμία πλευρά «δεν έχει δείξει κατανόηση στην ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων γιατί ζούνε ο ένας δίπλα στον άλλον. Αντί αυτού αναδεικνύονται οι διαφορές», είπε.
    Ο Φραντζ Λόταρ Άλτμαν περιγράφει ως «αδύναμη την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή», διότι σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται αντιμέτωπη με «το πρόβλημα του Brexit με την σοβαρή κατάσταση στην Ουγγαρία, την Πολωνία και αναμένονται οι εκλογές στη Γαλλία και τη Γερμανία».
    «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ΕΕ να επικεντρώνεται περισσότερο στα εσωτερικά θέματα από ό, τι σε εξελίξεις στο περιβάλλον της. Αυτό, φυσικά, προσθέτει περισσότερο φόρτο στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια», είπε ο Άλτμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου