Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Γιατί τα διαβατήρια έχουν τέσσερα χρώματα.



Γιατί τα διαβατήρια έχουν τέσσερα χρώματα.
    Αν δεν είχατε το χρόνο να σκεφτείτε γιατί τα διαβατήρια ανά τον κόσμο, υπάρχουν σε τέσσερα χρώματα, η απάντηση δίνεται σε αυτό το κείμενο. Κόκκινο, πράσινο, μπλε και μαύρο είναι τα χρώματα που κυριαρχούν και φυσικά υπάρχει λόγος για το διαχωρισμό αυτό.
    Μπλε: Το μπλε είναι το δεύτερο πιο κοινό χρώμα διαβατηρίου. Οι χώρες των οποίων τα διαβατήρια είναι μπλε χρώματος πιστεύεται ότι ανήκουν στο λεγόμενο «νέο κόσμο». Αυτές οι χώρες είναι, μεταξύ άλλων, η
Ινδία, η Βόρεια Αμερική, η Νότια Αμερική και η Αυστραλία. Το μπλοκ των χωρών της Νότιας Αμερικής, μεταξύ των οποίων, η Βραζιλία, η Αργεντινή και η Παραγουάη, χρησιμοποιούν επίσης το μπλε διαβατήριο - το κάλυμμα συμβολίζει τη σύνδεση με τη Mercosur - μια συνδικαλιστική οργάνωση. Μπλε έχουν και 15 χώρες της Καραϊβικής ενώ τα διαβατήρια των πολιτών των ΗΠΑ άλλαξαν σε μπλε, το 1976.
    Κόκκινο: Είναι το χρώμα που επιλέγεται από χώρες με τρέχον ή παλαιότερο κομμουνιστικό
σύστημα
. Οι πολίτες σε
Κίνα, Σερβία, Λετονία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ρωσία, Γεωργία για παράδειγμα, έχουν τα διαβατήριά τους σε αυτό το χρώμα. Μπορντό και σε άλλες αποχρώσεις του κόκκινου, έχουν τα διαβατήρια των χωρών -μελών της Ε.Ε. (εξαίρεση η Κροατία). Οι χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, άλλαξαν επίσης τα διαβατήριά τους σε κόκκινο πριν από λίγα χρόνια. Άλλες χώρες που οι πολίτες της ταξιδεύουν με κόκκινα διαβατήρια είναι αυτές της Βολιβίας, την Κολομβίας, του Ισημερινού, και του Περού.
    Πράσινο: Οι περισσότερες μουσουλμανικές χώρες χρησιμοποιούν πράσινα διαβατήρια, όπως το
Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πράσινο θεωρείται ότι είναι το αγαπημένο χρώμα του Προφήτη Μωάμεθ. Πιστεύεται επίσης, ότι αποτελεί ένα σύμβολο της φύσης και της ζωής. Αρκετές χώρες της Δυτικής Αφρικής, συμπεριλαμβανομένων της Νιγηρίας, του Νίγηρα και της Σενεγάλης έχουν διαβατήριο σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου. Στην περίπτωσή τους, αυτό συμβαίνει επειδή ανήκουν στην ECOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής).
    Μαύρο: Το μαύρο είναι το πιο σπάνιο χρώμα στα διαβατήρια. Αφρικανικές χώρες όπως η
Μποτσουάνα, η Ζάμπια, το Μπουρούντι, η Γκαμπόν, η Αγκόλα, το Τσαντ, το Κονγκό και το Μαλάουι χρησιμοποιούν τέτοιο χρώμα στα εξώφυλλα των διαβατηρίων -μαύρο έχει και η Νέα Ζηλανδία-, γιατί το μαύρο είναι το εθνικό τους χρώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου