Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ποτάμι στη Νέα Ζηλανδία αποκτά… ανθρώπινα δικαιώματα !



    Την ιδιαίτερη σχέση των Νεοζηλανδών με τη φύση αλλά και το σεβασμό προς το περιβάλλον αποδεικνύει ένας – άνευ προηγουμένου, παγκοσμίως – νόμος που δίνει υπόσταση νομικού προσώπου σε ένα ποτάμι!    
    Όπως ορίζει ο νέος νόμος της κυβέρνησης που χαιρετίστηκε από τους Μαορί, “δύο άνθρωποι (δικηγόροι) θα ενεργούν και θα μιλούν εξ ονόματος του ποταμού. Θα εργάζονται για την προώθηση και προστασία της ευημερίας του”.
    Μερικοί θα ισχυριστούν ότι αυτό που συνέβη είναι αρκετά περίεργο, να δοθεί δηλαδή νομική υπόσταση σε μία φυσική πηγή. Ωστόσο, δεν είναι πιο περίεργο από τις εταιρείες και τις οικογενειακές παρακαταθήκες” επεσήμανε ο κυβερνήτης Christopher Finlayson. Βέβαια, αυτή η νομική αναγνώριση στον ποταμό παραμένει πρωτότυπη καθώς είναι η πρώτη φορά, που γίνεται κάτι τέτοιο παγκοσμίως. Ο συγκεκριμένος ποταμός είναι ο τρίτος μακρύτερος στη Νέα Ζηλανδία και οι Μαορί τον ονομάζουν Te Awa Tupua. Μάλιστα, από το 1870 μάχονται για τα δικαιώματά τους στον συγκεκριμένο ποταμό, μία δικαστική διαμάχη που είναι η μακροβιότερη στην ιστορία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου