Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

ΗΠΑ: Φυσικό αέριο μόνο από τον Νότιο Διάδρομο



ΗΠΑ: Φυσικό αέριο μόνο από τον Νότιο Διάδρομο
Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
www.tovima.gr
Στρατηγικός στόχος η απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία
    Δεν διαφοροποιούνται οι ενεργειακές ισορροπίες στην περιοχή και ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ για απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Το μήνυμα αυτό έστειλε από την Αθήνα η Ρόμπιν Ντάνιγκαν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδια για τη διπλωματία των ενεργειακών πόρων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ξεκαθαρίζοντας στην ουσία ότι δεν έχει βάση η ρητορική που είχε πυροδοτήσει η εκλογή Τραμπ, περί πιθανής προσέγγισης της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα.
    «Πάντα λέμε ότι η Ρωσία είναι και θα παραμείνει βασικός παίκτης στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα. Τα προβλήματα ωστόσο προκύπτουν όταν απουσιάζει ο πραγματικός ανταγωνισμός, όταν δηλαδή υπάρχει μόνο ένας ή ένας κυρίαρχος προμηθευτής σε μια αγορά, κάτι που φυσιολογικά οδηγεί σε πολιτική ή οικονομική αδυναμία» ήταν τα λόγια της Ντάνιγκαν.
    Για να προσθέσει ότι «αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τις ΗΠΑ και κομβική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η υλοποίηση του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου, αφού θα διαφοροποιήσει τις σημερινές πηγές προμήθειας της ΕΕ, φέρνοντας αέριο από την Κασπία».
    Έχει σημασία, σύμφωνα με «Τα Νέα» ότι τα λόγια αυτά προέρχονται από το πρώτο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά την αλλαγή στην αμερικανική διοίκηση, και ενώ είχε δημιουργηθεί η εντύπωση στροφής της πολιτικής των ΗΠΑ στα ενεργειακά.
    Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η Ντάνιγκαν μετέφερε δήλωση-μήνυμα από τον νέο υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Στο μήνυμα ο νέος ισχυρός άνδρας της αμερικανικής διπλωματίας επαναβεβαιώνει την υποστήριξη των ΗΠΑ στον Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο (μέρος του οποίου αποτελούν οι αγωγοί ελληνικού ενδιαφέροντος TAP, IGB), για τη μεταφορά αζερικού αερίου προς την Ευρώπη.
    Σημειωτέον ότι ήταν και οι στενές σχέσεις του Τίλερσον με τη Μόσχα ως πρώην επικεφαλής της Exxon Mobil που είχαν ενισχύσει τη σεναριολογία περί πιθανής αμερικανορωσικής προσέγγισης.
    Ούτε είναι τυχαίο ότι χθες το πρωί η Ντάνιγκαν είχε επαφές στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και με τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον οποίο και είχε συναντήσει προ ημερών στο Μπακού.
    Εκεί είχαν συζητηθεί εκτενώς, στο πλαίσιο της Διυπουργικής Συνάντησης για τον Νότιο Διάδρομο, οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τον TAP και τον IGB.
    Ενδεικτική είναι η απάντηση της Ντάνιγκαν σχετικά με τα σενάρια αναβίωσης του ελληνοϊταλικού αγωγού ITGI και του Turkish Stream που εξυπηρετούν ρωσικά συμφέροντα.
    «Εδώ υπάρχει ένα έργο αξίας 40 δισ. δολαρίων, ο Νότιος Διάδρομος, που κατασκευάζεται, και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωσή του. Η συζήτηση δεν αφορά κάποια ιδέα για κάποιο έργο που μπορεί να κατασκευαστεί στο μέλλον» είπε με νόημα.
    Ερωτηθείσα, δε, πώς σχολιάζουν οι ΗΠΑ, τη δεδηλωμένη πρόθεση της Gazprom να δεσμεύσει χωρητικότητα στον αγωγό TAP για τη μεταφορά μέσω αυτού στην Ευρώπη και ρωσικού αερίου, απάντησε ότι εφόσον το επιτρέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ, και συμφωνούν οι μέτοχοι του αγωγού, τότε κάποια στιγμή το αίτημα θα μπορούσε να ικανοποιηθεί. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ, ήταν και είναι, ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης διασφαλίζεται μόνο όταν η αγορά αερίου λειτουργεί ανταγωνιστικά, κυρίως με διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας.
    Το στέλεχος του Αμερικανού ΥΠΕΞ έδωσε επίσης έμφαση στο σχεδιαζόμενο έργο του πλωτού τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι συμβάλλει εξίσου στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και της Ευρώπης.
    Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρόμπιν Ντάνιγκαν συναντήθηκε χθες και με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο, επικεφαλής της εταιρείας Gastrade που προωθεί το πλωτό τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη. Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα και έφερε ως παράδειγμα το αμερικανικό fund Third Point, το οποίο συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Energean Oil.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου