Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Χειμερινά ελαστικά: Έγκλημα η χρήση τους σε νορμάλ συνθήκες



Χειμερινά ελαστικά: Έγκλημα η χρήση τους σε νορμάλ συνθήκες
newsauto.gr
    Πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν αναφέρουν ότι η μοιραία Porsche διέθετε χειμερινά ελαστικά ηλικίας 11 ετών. Αλήθεια πώς μεταφράζεται κάτι τέτοιο;
    Τα χειμερινά ελαστικά, που φέρουν κωδικό
M+S (Mud and Snow), είναι κατασκευασμένα ώστε να προσφέρουν κράτημα σε συγκεκριμένες συνθήκες. Η γόμωσή τους αποτελείται από διαφορετικό υλικό ώστε να εμφανίζουν πρόσφυση σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 7 βαθμών Κελσίου. Δηλαδή, εκεί που ένα συμβατικό ελαστικό «σκληραίνει» και δεν αποδίδει.
    Παράλληλα, διαθέτουν και διαφορετική χάραξη πέλματος ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται σε χιόνι, πάγο ή λάσπη. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν οι κατασκευαστές τα χειμερινά ελαστικά έχουν χαμηλότερους δείκτες ταχύτητας σε σύγκριση με αντίστοιχα θερινά λάστιχα. Ακόμα και σε αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων συστήνεται να μην υπερβαίνουν το όριο των 250 km/h όταν εξοπλίζονται με χειμερινά ελαστικά.
    Έτσι, σε αντίθεση με τα παραπάνω, τα χειμερινά ελαστικά δεν προορίζονται για γρήγορη οδήγηση και σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών (
την ημέρα του ατυχήματος η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 17 βαθμούς) η ειδική γόμωση τους σχεδόν παραμορφώνεται παρουσιάζοντας απώλεια πρόσφυσης.
    Φυσικά, είτε μιλάμε για χειμερινά είτε για θερινά, ένα ελαστικό ηλικίας 10 ετών είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.  Ειδικά σε υψηλές ταχύτητες όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει, είναι πολύ πιθανό να αποκολληθούν κομμάτια από πέλμα και να σκάσει το λάστιχο εκ κινήσει. Έτσι, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που όλοι είδαμε μιλάμε για μια εγκληματική αμέλεια που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο τραγικό συμβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου