Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Point guard – Ο ηγέτης μέσα στο γήπεδο



Point guard – Ο ηγέτης μέσα στο γήπεδο
Του Μιχάλη Λάγκη
Ψυχολογία
    Ο point guard πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη. Να έχει την ικανότητα να σκέφτεται θετικά και εποικοδομητικά σε κάθε πιθανή κατάσταση που θα συναντήσει μέσα στο γήπεδο. Θα πρέπει να έχει αυτογνωσία και να κάνει την αυτοκριτική του χωρίς φόβο.
    Επειδή ο
point guard είναι συνήθως και εξαιρετικός χειριστής της μπάλας θα πρέπει να περιμένει πως στα δύσκολα παιχνίδια και ειδικά στις δύσκολες στιγμές θα επωμιστεί και όλο το βάρος της ομάδας. Είτε γιατί θα είναι αναγκασμένος να κουβαλάει την μπάλα και με καθαρό μυαλό να κατευθύνει τους συμπαίκτες του είτε με το να εκτελεί ελεύθερες βολές εξαιτίας των φάουλ από τους αντιπάλους του. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να είναι εξαιρετικά ψύχραιμος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Είναι ο παίκτης που θα πρέπει να αψηφά τους μικροτραυματισμούς και να συνεχίζει μέχρι το τέλος και συνάμα να δέχεται την κριτική των προπονητών και των συμπαικτών του. Χρειάζεται να έχει εξαιρετική φυσική κατάσταση σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς και να είναι πάντα έτοιμος να παίξει οποτεδήποτε. Κατά τη διάρκεια που βρίσκεται στον πάγκο η προσοχή του δεν πρέπει να αποσπάται πουθενά αλλού εκτός από το παιχνίδι και να είναι προσηλωμένος και πλήρως συγκεντρωμένος. Ο point guard μισεί τις ήττες, προπονείται συχνά πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους παίκτες και δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να παρακολουθεί βίντεο και να αναλύει τους αντιπάλους του.
Εξυπνάδα
    Ο point guard θα πρέπει να διαθέτει υψηλό μπασκετικό IQ.Θα πρέπει να εκμεταλλεύεται εξαιρετικά το ανοικτό γήπεδο και να είναι σε θέση να γνωρίζει πάντα χρόνο,σκόρ και τις κατοχές. Είναι με λίγα λόγια ο προπονητής μέσα στο γήπεδο με την ικανότητα να ελέγχει το ρυθμό και την ροή του παιχνιδιού. Δεν είναι όμως τέλειος. Φωνάζει πάντα και κατευθύνει. Δεν έχει σημασία πάντα το τι λέει  αλλά πάντα υπάρχει μια φωνή που ακούγεται στο γήπεδο.
Καλός αμυντικός
    Οι πολύ καλοί point guard πάντα πρέπει να βρίσκουν έναν τρόπο για να επηρεάζουν το παιχνίδι. Το να είναι κάποιος καλός αμυντικός αναγκάζει τον αντίπαλο προπονητή να καταφύγει η να αλλάξει ενίοτε την στρατηγική του. Κανένας παίκτης δεν είναι τέλειος αμυντικός αλλά όλοι μπορούν να βελτιώσουν τις ικανότητες που έχουν στον αμυντικό τομέα.
Σκληρότητα
    Ο point guard θα πρέπει να είναι μαχητικός, να διαχειρίζεται το χρόνο σωστά και να είναι οδηγός όταν το παιχνίδι είναι στην κόψη του ξυραφιού.
Χειριστής μπάλας
    Ο point guard θα πρέπει να είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας χωρίς όμως να κάνει φανταχτερά πράγματα. Θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός χωρίς να χρησιμοποιεί όλα τα είδη ντρίμπλας που γνωρίζει για να προσπεράσει έναν αμυντικό όταν μπορεί να το κάνει μόνο με ένα είδος. Δεν πρέπει να σπαταλάει την ενέργεια του άσκοπα. Ο σπουδαίος point guard είναι εξαιρετικός χειριστής της μπάλας ακόμα και σε στενό χώρο και η δημιουργία των σωστών αποστάσεων είναι εξαιρετικά σημαντικά για τα σουτ,την επίθεση αλλά και τον ρυθμό.
Στρατηγός
    O point guard μοιάζει με ένα στρατηγό. Κάθε πάσα που κάνει έχει και τη σημασία της. Ειδικά όταν είναι στο σωστό χρόνο και στον στόχο. Θα πρέπει να αναγνωρίζει ποιος από τους συμπαίκτες του είναι σε καλή μέρα ώστε να τον εκμεταλλευτεί. Προπονούνται πάρα πολύ και συνεχώς στον τομέα της πάσας γι αυτό και κάθε Point guard είναι και πολύ μεγάλος Post feeder.
Λύσεις
    Ο point guard θα πρέπει να δίνει και τις λύσεις στο σκοράρισμα όταν όλη η ομάδα έχει κολλήσει. Είναι πολύ διάσημα τα back step jump shot πολύ σπουδαίων άσσων.
Σουτέρ
    Πολλές φορές η άμυνα μιας ομάδας επικεντρώνεται στον περιορισμό του σουτέρ η των σουτέρ. Γενικά δίνει βάση σε 2-3 επικίνδυνους παίκτες. Έτσι με αυτό τον τρόπο η πίεση προς τον Point guard είναι πιο χαλαρή και ταυτόχρονα υπάρχουν ανοικτοί διάδρομοι από τους οποίους μπορεί να διεισδύσει.
    Όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν αποτελούν συστατικά ενός ηγέτη. Η λέξη όμως ηγέτης σήμερα είναι πολυχρησιμοποιημένη, παρεξηγημένη και παρερμηνευμένη.Ένας παίκτης μπορεί να είναι πεισματάρης και αντιδραστικός αλλά να είναι ηγέτης. Απλά δεν είναι το είδος ηγέτη που όλοι οραματίζονται ακούγοντας αυτή τη λέξη.
    Η αρνητικότητα ενός παίκτη μπορεί επίσης να έχει ηγετικές αξίες και μπορεί επίσης να δημιουργήσει οπαδούς που ούτε καν και ο ίδιος να γνωρίζει ποιοι είναι.Ένας point guard μπορεί να φωνάζει, να ουρλιάζει, να παίζει φοβερή άμυνα και από τους οπαδούς να  αναγνωρίζεται ως ηγέτης. Ωστόσο με αυτό τον τρόπο δεν σημαίνει ότι αυτός ο παίκτης έχει και την πλήρη στήριξη των συμπαικτών του.
    Τα συναισθήματα των συμπαικτών του μπορεί να είναι εντελώς αντίθετα με αυτά που εκφράζει ο συγκεκριμένος παίκτης. Άρα λοιπόν σαν ηγετική ικανότητα χαρακτηρίζεται η ικανότητα ενός παίκτη να επηρεάζει τους συμπαίκτες του μέσα και έξω από το γήπεδο και να διατηρεί το στόχο και το σκοπό της νίκης πάντα με θετικό τρόπο.
    Δεν χρειάζεται ένας Point guard να είναι πάντα και ηγέτης. Η επιλογή είναι στα χέρια του κάθε παίκτη ξεχωριστά.Η επιλογή του να γίνει καλύτερος.Τα περιθώρια είναι πολύ στενά και ενίοτε πολύ μακρινά.Το αν κάποιος θα γίνει καλός και ηγέτης θα το μάθει πρώτα από τον προπονητή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου