Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Αλήθειες για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και μία μυθοπλασία



Αλήθειες για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και μία μυθοπλασία
    Με δύο νέες εκδόσεις αποχαιρετά το 2016 ο γνωστός δημοσιογράφος – συγγραφέας Στράτος Σιμιτζής.   Πρόκειται για τα βιβλία «Έργα και πάρεργα εν Θεσσαλονίκη» και «Δεσμοί ενοχής» που κυκλοφορούν αμφότερα από τις εκδόσεις «Μέθεξις».
    Ο Στράτος Σιμιτζής θητεύει στον Τύπο από το 1961, ενώ με τη συγγραφή βιβλίων ασχολείται από το 2001 με εξαίρεση ενός τόμου που κυκλοφόρησε το 1977. Είναι άνθρωπος της πόλης, γνωστός στη Θεσσαλονίκη τόσο για τη δημοσιογραφική όσο και για τη συγγραφική του παρουσία. Τώρα, στα τέλη του 2016, κυκλοφορούν δύο βιβλία των εκδόσεων «Μέθεξις», που φέρουν
την υπογραφή του.
    Το πρώτο αναφέρεται στην πόλη που ζει και δημιουργεί, τη Θεσσαλονίκη. Το βιβλίο με τίτλο «Έργα και πάρεργα εν Θεσσαλονίκη» πραγματεύεται όχι με τη μορφή έρευνας ή μελέτης τις χτυπητές, πολλές φορές κραυγαλέες ελλείψεις και παραλείψεις, που εμφανίζει η πόλη, αν και είναι χαρακτηρισμένη… συμπρωτεύουσα. Ελλείψεις όπως τις βλέπει ο συγγραφέας με «φιλοπόλιδα διάθεση και καλή πρόθεση», όπως τονίζει ο ίδιος. Εξάλλου, ο συγγραφέας σημειώνει για το βιβλίο: «Έχω γράψει πολλές φορές και με κάθε ευκαιρία πως η Θεσσαλονίκη άξιζε καλύτερης τύχης. Έχει τόσα πολλά να επιδείξει και όμως έχει δείξει τόσα λίγα, ενώ άλλες πόλεις έχουν λίγα και καταφέρνουν να δείξουν πολλά. Και η ειρωνεία είναι ότι είχαμε ένα σωρό ευκαιρίες και δεν τις αδράξαμε».
…Σ’ εκείνο το αρκοχώρι της Ιθάκης…
    Ο δεύτερος τόμος με τίτλο «Δεσμοί ενοχής» είναι ένα έργο μυθοπλασίας, που εκτυλίσσεται σε ένα γνώριμο και αγαπημένο νησί. Η έναρξή του σηματοδοτεί περίπου το πνεύμα του βιβλίου: «Ζεστό καλοκαιριάτικο πρωινό σ’ εκείνο το ακροχώρι της Ιθάκης. Ο Χρύσανθος γυμνασμένος και ‘μπρούτζινος’ από τον ήλιο κατέβηκε ξυπόλυτος από το ξενοδοχείο, κρατώντας ένα ποτήρι ουίσκι έφτασε στην αμμουδιά, απόλαυσε το γαλήνιο κύμα που του χάιδευε τις πατούσες και βλέποντας τα γραφικά σπίτια μακριά στην κοιμισμένη πολιτεία κατάπιε το ουίσκι του μονορούφι, πέταξε το ποτήρι και άρχισε να γελά βροντερά. Μετά αισθάνθηκε πως και το γέλιο του ήταν αμήχανη φυγή που κατέληξε σ’ έναν υπολανθάνοντα λυγμό. «Τι είναι η ζωή», μουρμούρισε δυνατά «ένα παζλ, ένα καλειδοσκόπιο ή μπούμεραγκ;», είπε
ερωτηματικά.
    Ο συγγραφέας υπήρξε συνιδιοκτήτης – διευθυντής της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς», εισήγαγε στον ημερήσιο Τύπο τη φωτοσύνθεση και την εκτύπωση offset.
    Υπήρξε, επίσης, ιδρυτής και εκδότης της απογευματινής εφημερίδας «Εσπερινή Ώρα», ενώ διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος (1972-73) αλλά και αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ (1965-1966).
    Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και παλαιότερα του Rotary και Propeller Club.
    Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
    Έχει συνεργαστεί με τοπικές και αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά.
    Βραβεύτηκε για την πολυετή προσφορά του στον χώρο των ΜΜΕ από την Ένωση Επιχειρήσεων Διαφήμισης και Επικοινωνίας Βορείου Ελλάδος.
    Για την προσφορά του στον Τύπο έχει τιμηθεί με το Μετάλλιο από τον «Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος».
    Στο ενεργητικό του έχει δεκατρία βιβλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου