Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ 83. Το λιοντάρι και ο ποντικός.



ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ
 ΑΙΣΩΠΟΥ ΜΥΘΟΙ 83. Το λιοντάρι και ο ποντικός. 
    Καθώς το λιοντάρι κοιμόταν, ένας ποντικός τρέχοντας έπεσε επάνω στο λιοντάρι και το ξύπνησε. Γραπώνει τότε το λιοντάρι τον ποντικό και θα τον έκανε μιά χαψιά.
    Το ποντίκι όμως ψύχραιμο παρακάλεσε
"Αφησε με να ζήσω! Για σένα ούτε μιά μπουκιά δέν είμαι! Και δέν ήθελα να σε ενοχλήσω, κατα λάθος τρέχοντας ήρθα επάνω σου. Άν με αφήσεις να ζήσω δέν θα σου κάνω κανένα κακό, αντίθετα, θα σε ευγνωμωνώ και θα σου ανταποδώσω την ευεργεσία!".
Το λιοντάρι γέλασε:
 "Τί ευεργεσία θα μου ανταποδώσεις εσύ βρέ; Αν είναι δυνατόν ποτέ ένα ποντίκι να ευεργετήσει ένα λιοντάρι! Άντε όμως, θα σε αφήσω, γιατί με έκανες και γέλασα, άλλωστε γιατί να σε φάω, δέν φτάνεις ούτε να γεμίσεις το κούφιο μου το δόντι!".
    Αργότερα, κάποιοι κυνηγοί κατάφεραν να πιάσουν το λιοντάρι, και το δέσανε με σκοινιά σε ένα δέντρο.  Καθώς βρυχόταν απελπισμένα, το άκουσε ο ποντικός, πήγε κοντά, μασούλησε τα σκοινιά  , τα έκοψε  και ελευθέρωσε το λιοντάρι. Και του  είπε:
"Εσύ τότε γελούσες που είπα οτι θα σε ευεργετήσω. Τώρα όμως πρέπει να κατάλαβες οτι ακόμη και τα ποντίκια αξίζει να σε ευγνωμονούν, ακόμα και ένας ποντικός μπορεί να σε σώσει".
Απόδοση από το πρωτότυπο Ανδρέας Μελεζιάδης
***************************************************************
Λέων καὶ μῦς ἀντευεργέτης
    Λέοντος κοιμωμένου μῦς τῷ σώματι ἐπέδραμεν. Ὁ δὲ ἐξαναστὰς καὶ συλλαβὼν αὐτὸν οἷός τε ἦν καταθοινήσασθαι. Τοῦ δὲ δεηθέντος μεθεῖναι αὐτὸν καὶ λέγοντος ὅτι σωθεὶς χάριτας αὐτῷ ἀποδώσει, γελάσας ἀπέλυσεν αὐτόν.
     Συνέβη δὲ αὐτὸν μετ᾿ οὐ πολὺ τῇ τοῦ μυὸς χάριτι περισωθῆναι· ἐπειδὴ γὰρ συλληφθεὶς ὑπό τινων κυνηγετῶν κάλῳ ἐδέθη τινὶ δένδρῳ, τὸ τηνικαῦτα ἀκούσας ὁ μῦς αὐτοῦ στένοντος ἐλθὼν τὸν κάλων περιέτρωγε καὶ λύσας αὐτὸν ἔφη·
    «Σὺ μὲν οὕτω μου τότε κατεγέλασας ὡς μὴ προσδεχόμενος παρ᾿ ἐμοῦ ἀμοιβὴν κομιεῖσθαι· νῦν δὲ εὖ ἴσθι ὅτι ἐστὶ καὶ παρὰ μυσὶ χάρις.».»
Ο ΜΥΘΟΣ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΟΤΙ…
Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι καιρῶν μεταβολαῖς οἱ σφόδρα δυνατοὶ τῶν ἀσθενεστέρων ἐνδεεῖς γίνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου