Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Αυτό το αναψυκτήριο ποιος θα το πάρει;



Αυτό το αναψυκτήριο ποιος θα το πάρει;
Για φωτογραφικό διαγωνισμό από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων μιλά ο Μιχάλης Ζορπίδης
Της Βαρβάρας Ζούκα
    «Φωτογραφικό» προς όφελος μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης το διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εκμίσθωση των αναψυκτηρίων τεσσάρων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.
    Ο διαγωνισμός, ο οποίος αναμένεται να διενεργηθεί στις 9 Μαρτίου, αφορά την εκμίσθωση για χρονικό διάστημα έξι ετών των αναψυκτηρίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου και του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.
    Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την προκήρυξη του διαγωνισμού, η οποία δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» στις 11 Φεβρουαρίου, η σύμβαση θα είναι ενιαία και για τα τέσσερα αναψυκτήρια.     
    «Διαμαρτυρηθήκαμε σε πολύ υψηλούς τόνους για αυτήν την προκήρυξη. Επί της ουσίας οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις αποκλείονται αυτομάτως από τη διαδικασία αυτή, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την εκμετάλλευση αναψυκτηρίων που βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της χώρας. Με αυτόν το διαγωνισμό ‘φωτογραφίζονται’ μόνο οι μεγάλες αλυσίδες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης.
    Εξάλλου, την παρέμβαση του υπουργού Πολιτισμού για το θέμα αυτό έχει ζητήσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εκμετάλλευσης Αναψυκτηρίων και συναφών καταστημάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη να προωθηθούν ανοικτές διαδικασίες, που θα διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Τα «αγκάθια» της προκήρυξης
    Οι επαγγελματίες που διαμαρτύρονται για τη διαγωνιστική διαδικασία που έχει επιλεγεί από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων κάνουν λόγο για τρία «φωτογραφικά» σημεία στη σχετική προκήρυξη, τα οποία θεωρούν ότι ευνοούν αποκλειστικά τις μεγάλες αλυσίδες, αποκλείοντας την ίδια ώρα τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις:
         1. Προβλέπεται η ταυτόχρονη μίσθωση τεσσάρων αναψυκτηρίων (Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τιμή εκκίνησης στα 5.000 ευρώ μηνιαίως, Αρχαιολογικού Μουσείου και αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας με τιμή εκκίνησης στα 11.000 ευρώ μηνιαίως, Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου και αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Μεσσήνης με τιμή εκκίνησης στα 500 και 800 ευρώ μηνιαίως). Με το συγκεκριμένο όρο θεωρείται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις επί της ουσίας αποκλείονται από το διαγωνισμό, αφού λόγω της γεωγραφικής διασποράς των αναψυκτηρίων δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν την ταυτόχρονη εκμετάλλευσή τους.
         2. Ζητούνται ισολογισμοί των τελευταίων τριών οικονομικών χρήσεων, από τους οποίους να προκύπτει ότι «ο μέσος κύκλος εργασιών είναι μεγαλύτερος του 120% του προϋπολογισμού του συνόλου των ελαχίστων προτεινόμενων μισθωμάτων για όλα τα μίσθια της διακήρυξης για χρόνο ίσο με το μισό της διάρκειας της μίσθωσης, δηλαδή για τρία χρόνια». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα πρέπει να παρουσιάσουν κύκλο εργασιών ύψους τουλάχιστον 747.360 ευρώ.
         3. Οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν κατάλογο παρόμοιων επαγγελματικών δραστηριοτήτων ανάλογης φύσης, από τον οποίο να προκύπτει ότι έχουν λειτουργήσει μέσα στην τελευταία εξαετία τουλάχιστον έξι καταστήματα συναφή με τα υπό εκμίσθωση. Ωστόσο, θεωρείται ότι οι μικροί ή οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του χώρου δεν θα μπορούσαν να έχουν λειτουργήσει έξι συναφή καταστήματα και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου