H Ιταλία πρότεινε η ναπολιτάνικη πίτσα να
συμπεριληφθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τον επόμενο
χρόνο.
Η εθνική επιτροπή για την UNESCO επισήμανε
σε μια ανακοίνωση ότι ψήφισε ομόφωνα υπέρ της προστασίας της ναπολιτάνικης
πίτσας ως τμήμα της πολιτιστικής και γαστρονομικής κληρονομιάς της χώρας. Εάν η
UNESCO αποδεχθεί την υποψηφιότητα αυτή η παραδοσιακή πίτσα της Νάπολης θα
συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας
ως «Η Παραδοσιακή Τέχνη
των Παρασκευαστών της Ναπολιτάνικης Πίτσας».
Η παραδοσιακή ναπολιτάνικη πίτσα έχει μια
σχετικά λεπτή ζύμη με εξαίρεση την κρούστα, η οποία όταν ψήνεται φουσκώνει σαν
ένα μικροσκοπικό ελαστικό ποδηλάτου. Το έδεσμα ψήνεται σε φούρνο με ξύλα και
έχει δύο βασικές εκδοχές: τη Μαρινάρα (ντομάτα, σκόρδο,
ρίγανη και ελαιόλαδο) και τη διασήμοτερη ίσως πίτσα στον κόσμο, τη Μαργαρίτα (ντομάτα, μοτσαρέλα, ελαιόλαδο και βασιλικό).
Σύμφωνα με την παράδοση η πίτσα Μαργαρίτα παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1889
από έναν Ιταλό σεφ προς τιμήν της βασίλισσας Μαργαρίτας, η οποία επισκεπτόταν
την πόλη. Τα υλικά της έχουν το κόκκινο, λευκό και πράσινο χρώμα της ιταλικής
σημαίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου