Σάββατο 24 Μαΐου 2014

9.Αλαλούμ με τις δηλώσεις Σόιμπλε

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.Αλαλούμ με τις δηλώσεις Σόιμπλε
http://www.real.gr/
    Πολιτικό θόρυβο σε Αθήνα και Βερολίνο προκάλεσε η  δήλωση του Β.Σόιμπλε Γκαιριγκσόιμπλε πως υπήρχε Έλληνας πολιτικός που είχε υποστηρίξει μιλώντας στον ίδιο ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την ευρωζώνη.
    Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προκάλεσαν ζωηρή συζήτηση σε πολιτικούς κύκλους σε Αθήνα, αλλά και σε Βερολίνο για το πρόσωπο που «φωτογράφιζε» ως αυτόν που πρότεινε την αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.
    Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Β.Σόιμπλε Γκαιριγκσόιμπλε μιλώντας στο Βερολίνο αμέσως μετά από αυτή τη δήλωση γεννήθηκε και η ιδέα του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή μη της χώρας μας στο ευρώ.
    Μάλιστα οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας για τον Έλληνα πολιτικό ήταν ιδιαίτερα σκληρές, καθώς υποστήριξε ότι αμφιβάλει για τα δημοκρατικά του αισθήματα.
«Ένας έλληνας πολιτικός, για του οποίου τα δημοκρατικά αισθήματα ευθύνης αμφιβάλλω, μού πρότεινε έξοδο από το ευρώ, αλλά δεν είναι δική μου υπόθεση να αποκαλύψω το όνομα του» είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας συνομιλώντας με ανταποκριτές στο Βερολίνο. Υποστήριξε επίσης ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση είχε εκπονήσει σχέδιο εξόδου από το ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι ανάλογες προτάσεις τού έκαναν και Ιταλοί πολιτικοί για τη δική τους χώρα.
    Επισήμανε δε ότι «είχαμε και σχέδιο β' και γ' και δ' για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ». «Η θέση της Γερμανίας ήταν σταθερή. Ότι οι Έλληνες πληρώνουν τα λάθη των ελίτ της χώρας» πρόσθεσε.
    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ,Χιτλερμέρκελ επέμεινε ότι η Ελλάδα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, και προανήγγειλε την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών στο Βερολίνο. «Στις 11 Ιουνίου, θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον κ. Στουρνάρα και πάλι» σημείωσε.
    Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε δόθηκε στη δημοσιότητα η ακριβής τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομα του εν λόγω πολιτικού. Ωστόσο οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε Γκαιριγκσόιμπλε έχουν βαρύνουσα σημασία. «Η κατάσταση εξελίχθηκε καλύτερα από ό,τι όλοι υποθέταμε - και στις υποθέσεις τις οποίες έβαλαν ως βάση το ΔΝΤ και η τρόικα όταν συνέτασσαν το δεύτερο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Γι αυτό παραμένουμε σε αυτό. Είναι όμως η απόφαση κάθε δημοκρατικού κυρίαρχου», τόνισε ο κ. Σόιμπλε Γκαιριγκσόιμπλε όταν κλήθηκε να διευκρινίσει αν είχε πρόθεση να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.
    Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας διευκρινίσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Γκαιριγκσόιμπλε.
    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, ο κ. Σόιμπλε Γκαιριγκσόιμπλε ρωτήθηκε σχετικά με «δημοσιεύματα που τον ήθελαν να πρωτοστάτησε στην προώθηση το 2012 της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ» και σχετικώς με το εάν η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει ένα σχέδιο Β για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις επόμενες Ευρωεκλογές.
Βενιζέλος: Κάτι θα ξέρει ο Σόιμπλε
    Εντυπωσιασμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το περιεχόμενο των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ο Ευ.Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι ο Β. Σόιμπλε Γκαιριγκσόιμπλε είναι πάντα πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του.
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών έκανε λόγο για ένα σκληρό διαπραγματευτή αλλά έντιμο και ειλικρινή. «Άρα κάτι θα ξέρει που δεν το ξέρω εγώ βέβαια γιατί αυτό προφανώς θα είναι πριν αναλάβω τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνοντας έτσι μια χρονική διάσταση στις δηλώσεις του Β.Σόιμπλε Γκαιριγκσόιμπλε πριν τον Ιούνιο του 2011.
    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έχουν ρεαλιστική βάση τα όσα υποστήριξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Μπορεί κάποιος να του είχε πει κάτι ενδεχομένως θεωρώντας ότι έτσι ασκεί πίεση υπέρ των ελληνικών απόψεων. Αλλά ξέρετε τέτοιου είδους πιέσεις, μπλόφες, τέτοιου είδους προσεγγίσεις δεν οδηγούν σε αποτελέσματα» είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.
    Πάντως, πέραν των δηλώσεων του Ευ.Βενιζέλου και των αμφίσημων διευκρινίσεων του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κανένα άλλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα δεν σχολίασε τις δηλώσεις του Β.Σόιμπλε Γκαιριγκσόιμπλε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου