Κυριακή 25 Μαΐου 2014

3.14 λόγοι για να τρώτε αγγούρι!

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
3.14 λόγοι για να τρώτε αγγούρι!
Υπάρχει και 15ος λόγος, το ΤΙ και το ΠΩΣ το ξέρει πολύ καλά ο Έλληνας.
    Τo αγγούρι είναι το τέταρτο σε καλλιέργειες λαχανικό στον κόσμο και είναι γνωστό ότι είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για τη γενική υγεία των ανθρώπων, ενώ συχνά οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτό χαρακτηρίζοντάς το "υπερτροφή».
1. Ενυδατώνει
    Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό, καταναλώστε ένα αγγούρι, το οποίο αποτελείται κατά 90% από νερό. Θα βοηθήσει στην αντιστάθμιση της απώλειας ύδατος.
2. Καταπολεμά τη θερμότητα εσωτερικά και εξωτερικά του οργανισμού
    Εάν έχετε καούρα, το αγγούρι βοηθά στην ανακούφισή της, ενώ εάν το καλοκαίρι καείτε από τον ήλιο, πάλι το αγγούρι δίνει τη λύση, ανακουφίζοντας από τα εγκαύματα.
3. Βοηθά στην αποβολή των τοξινών
    Το νερό που περιέχει, λειτουργεί σαν "σκούπα», απομακρύνοντας τα ανεπιθύμητα απόβλητα προιόντα από το σώμα. Η τακτική κατανάλωσή του, είναι γνωστό ότι διαλύει τις πέτρες στα νεφρά!
4. Αναπληρώνει τις απαραίτητες καθημερινές βιταμίνες
    Τα αγγούρι έχει τις περισσότερες από τις βιταμίνες που χρειάζεται το σώμα μέσα σε μια μέρα.
5. Έχει φιλικά προς το δέρμα μέταλλα
    Το αγγούρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και πυρίτιο.
6. Βοηθά στην πέψη και την απώλεια βάρους
    Λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε νερό και της χαμηλής θερμιδικής του αξίας, το αγγούρι είναι ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, ενώ η καθημερινή του κατανάλωση βοηθά στη χρόνια δυσκοιλιότητα. Εκ παραλλήλου, η κίνηση που κάνει το σαγόνι κατά τη μάσηση αγγουριού, αλλά και οι ίνες του, βοηθούν στην πέψη.
7. Αναζωογονεί τα μάτια
    Οι κρύες φέτες αγγουριού πάνω στα πρησμένα μάτια, τα βοηθούν να δείχνουν πιο ξεκούραστα μετά και να μειώνονται οι σακούλες κάτω από αυτά, εξαιτίας των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του.
8. Καταπολεμά τον καρκίνο
    Το λαχανικό περιέχει secoisolariciresinol, lariciresinol και pinoresinol, δηλαδή τις τρεις ουσίες που συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης αρκετών τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, του μαστού, του προστάτη και του καρκίνου της μήτρας.
9. Βελτιώνει το διαβήτη, μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθά τον έλεγχο της πίεσης
    Ο χυμός του αγγουριού περιέχει μια ορμόνη που χρειάζονται τα κύτταρα του παγκρέατος ώστε να παράγουν ινσουλίνη, βοηθώντας τους ασθενείς με διαβήτη. Επίσης, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι, οι στερόλες που υπάρχουν στα αγγούρια, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενώ οι πολλές φυτικές ίνες, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν επίσης, λειτουργούν αποτελεσματικά για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
10. Αναζωογονεί το στόμα
    Ο χυμός αγγουριού θεραπεύει και ανανεώνει τα άρρωστα ούλα, ενώ σκοτώνει τα βακτήρια, που είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή.
11. Κάνει τα μαλλιά και τα νύχια πιο δυνατά και λαμπερά
12. Ανακουφίζει από τους πόνους των αρθρώσεων
    Το αγγούρι αποτελεί εξαιρετική πηγή διοξειδίου του πυριτίου, προάγοντας την υγεία των αρθρώσεων με την ενίσχυση των συνδετικών ιστών. Όταν δε αναμιγνύεται με χυμό καρότου, μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους της ουρικής αρθρίτιδας, μειώνοντας το ουρικό οξύ.
13. Προλαμβάνει τον πονοκέφαλο από το ξενύχτι (hangover)
    Για να αποφευχθεί η πρωινή κεφαλαλγία ή το hangover, μπορεί κανείς να φάει μερικές φέτες αγγουριού πριν πάει για ύπνο. Το αγγούρι, σύμφωνα με το mother.gr, περιέχει αρκετή βιταμίνη Β, σάκχαρα και ηλεκτρολύτες, αναπληρώνοντας πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν την οξύτητα τέτοιων πονοκεφάλων.
14. Βοηθά στα νεφρά
    Το αγγούρι μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα, διατηρώντας τα νεφρά υγιή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου