Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

6.Το τέλος της φθηνής σοκολάτας;

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
6.Το τέλος της φθηνής σοκολάτας;
Τελικά, η ΚΙΝΑ ΤΩΝ 2.000.000.000 κινέζων περίπου, είναι ο ‘’μπαμπούλας’’ σε πολλά πράγματα.
Τι θα λέγατε εάν απαγορευόταν η σοκολάτα στην Κίνα ? ( ΕΚΕΙ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ )
Από την Άννα Μιχαήλ
    Μπορεί η αγαπημένη μας σοκολάτα να είναι σε λίγα χρόνια απρόσιτη; Μπορεί και ...να αλλάξει η γεύση της; Ο ανελέητος νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν θα κάνει μια εξαίρεση για τη σοκολάτα; Οι Κινέζοι chocoholics... θα αλλάξουν για πάντα τη μοίρα της και τη μορφή της;
    Αν και όλοι το απευχόμαστε, η αύξηση της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές οδηγούν σταθερά σε αύξηση στην τιμή του κακάο ενώ υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της γεύσης, αν η ζήτηση αποδειχθεί μεγαλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ξηρασία που αναμένεται στη Δυτική Αφρική, όπου παράγεται το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στην παραγωγή.
    Κι ενώ τα futures ( συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ) του κακάο έχουν σημειώσει άνοδο 10% μέχρι στιγμής φέτος, φθάνοντας μέχρι και τα 3.195 δολάρια τον τόνο, το Μάρτιο, ενώ το 2013, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 20%. Μόνο στην Κίνα η κατανάλωση έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 4 χρόνια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα έτη αφού η αύξηση του κατα κεφαλήν εισοδήματος συνδέεται άμεσα με την αύξηση στην κατανάλωση των σνακ.
    Η τιμή της σοκολάτας αναμένεται να αυξηθεί στο εγγύς μέλλον, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση ξεπερνά την προσφορά , και οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2020 η τιμή θα είναι απαγορευτικα υψηλή.
    Όπως σημειώνει ο Χρήστος Μπιτσακτσής του ζαχαροπλαστείο Μέλισσα στο Περιστέρι και "οι τιμές αυξήθηκαν ήδη κατα 6% από την αρχή του χρόνου, αλλά προς το παρόν απορροφούμε τις αυξήσεις και δεν τις περνάμε στον καταναλωτή, προκειμένου να κρατάμε σταθερές τις τιμές μας. Ωστόσο αν οι αυξήσεις συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες κάποια στιγμή θα περάσουν και στις τελικές τιμές των προϊόντων".   
    Όπως εξηγεί ο κ. Μπιτσακτσής που το ζαχαροπλαστείο που προσφέρει από τις πλέον ποιοτικές ποικιλίες σοκολάτας στην Ελλάδα "υπάρχουν πολλές ποικιλίες σοκολάτες και αντίστοιχα πολλές τιμές, ανάλογα την ποιότητα και τη χώρα προέλευσης. Αυτό που θα συμβεί καθώς ανεβαίνουν οι τιμές θα ειναι να γίνουν κάποια ειδη σοκολάτας ακόμη πιο ακριβά και επομένως...είδη πολυτελείας"
    Αυτό οφείλεται , ουσιαστικά , σε μια αυξανόμενη προτίμηση για τη σοκολάτα στην Ασία , κυρίως την Κίνα και όλοι μπορούμε να φανταστούμε τι θα σημαίνει για τη ζήτηση η αύξηση των Κινέζων chocoholics.
    “Εάν οι τιμές ανέβουν πολύ, οι σοκολατοποιοί θα αναζητήσουν υποκατάστατα και αντί για βούτυρο κακάο, το οποίο δίνει αυτή τη γεύση που λιώνει στο στόμα, θα χρησιμοποιούν φοινικέλαιο ή ακόμη και σπορέλαιο”, λέει ο Edward George, επικεφαλής στα soft commodities στην Εcobank στο CNBC. "Φυσικά, υπάρχουν όρια.  Εάν χρησιμοποιήσεις πολλά υποκατάστατα, δεν θα έχεις δικαίωμα να αποκαλείς το προϊόν σοκολάτα”, σημειώνουν οι ειδικοί του χώρου. «Κοιτάζοντας στο μέλλον, η σοκολάτα θα μπορούσε να γίνει, στην Ευρώπη, κάτι σαν τη σαμπάνια. Κάτι που είναι πολυτελές και δεν μπορούμε όλοι να το αγοράσουμε», καταλήγει ο Edward George.
    Τον περασμένο Δεκέμβριο , ο Διεθνής Οργανισμός Κακάου ανακοίνωσε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα έλλειμμα 150.000 τόνων του ποσού των κόκκων κακάο που παράγεται το 2014 λόγω των καιρικών συνθηκών.
    Από την πλευρά της βιομηχανίας η κ. Ξανθη Χριστοφιδου εκ μερους της Mondelez International.σ. της νέας ονομασίας της Kraft η οποία είναι γνωστή στην χώρα μας κυρίως από τις σοκολάτες Παυλίδης) μας επιβεβαιώνει τις ανοδικές τάσεις στην τιμή της σοκολάτας, σημειώνοντας ότι το προϊόν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο από τις συνθήκες παραγωγής.
    Ωστόσο μας καθησυχάζει ότι οι σοκολατοβιομηχανίες λαμβάνουν μέτρα, όπως ο πρόγραμμα cocoalife με το οποίο η mondelez επενδύει στις συνθήκες παραγωγής του κακάο. " Με το cocoalife η Mondelez συμβάλλει στο μέλλον του κακάο, επενδύοντας τουλάχιστον 400 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια για να συμβάλει στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ζωής του 1 εκατομμυρίου ανθρώπων στην Γκάνα στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γκάνα, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Δομινικανή Δημοκρατία και τη Βραζιλία, ώστε να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η συνέχεια στην παραγωγή του κακάο”, σημειώνει η κα Χριστοφιδου.   
Μία αιρετική άποψη έχει ο Κώστας Τσίγκας, δημοσιογράφος γεύσης αλλά και ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου Vespa Rossa. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του το WE του news247 ανέφερε ότι είναι επιφυλακτικός γύρω από τον θόρυβο που έχει προκύψει για την τιμή του κακάο. Μας υπενθυμίζει ότι και στο παρελθόν ότι και άλλα τρόφιμα που είναι αντικείμενο χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης έχουν εκτοξευθεί (και στην συνέχεια ξεφουσκώσει) υπό την απειλή της έλλειψης και την αύξησης της ζήτησης από την Κίνα.    
    Μας υπενθύμισε το παράδειγμα του ρυζιού πριν μερικά χρόνια όπου από τα 5 σεντς έφθασε σε χρόνο ρεκόρ στα 95 για εξομαλυνθεί λίγο διάστημα αργότερα αλλά και του σιταριού που η εκτόξευση της τιμής του οδήγησε στις εξεγέρσεις σε αρκετές φτωχές χώρες του πλανήτη αλλά και στην “Αραβική Άνοιξη”.
    “Το δυστύχημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι από αυτή την σπέκουλα κερδισμένοι βγαίνουν μόνο όσοι έχουν ποντάρει στα futures των προϊόντων και οι εταιρείες όχι όμως οι παραγωγοί τους στις χώρες του τρίτου κόσμου. Θα είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι εάν σε ένα αγαθό η αξία του τριπλασιάζεται σε ένα χψ χρόνο ότι αντίστοιχα θα αυξηθούν και τα έσοδα του αγρότη. Στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε από καθόλου έως ψίχουλα” καταλήγει ο Κώστας Τσίγκας βλέποντας την λύση μέσα από την επέκταση των προγραμμάτων Fair Trade.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου