ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
5.Τα 8 συχνότερα λάθη που κάνουμε στο μαγείρεμα
www.in2life.gr
Είναι τόσο απλά και «αθώα» κι όμως, μπορούν
να κάνουν ένα φαγητό σκέτη αποτυχία, τα λαχανικά «μαραμένα» αντί για ζωντανά
και λαχταριστά και το κρέας σας στεγνό αντί για ζουμερό και νόστιμο. Ιδού τα
οκτώ πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην κουζίνα και οι τρόποι να τα
αποφύγετε ώστε τα μαγειρέματά σας να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.
*Δεν διαβάζετε ολόκληρη την συνταγή πριν αρχίσετε το
μαγείρεμα
*Δεν έχετε μάθει τον φούρνο σας
*Δεν προθερμαίνετε αρκετά
Είτε πρόκειται για φούρνο, είτε για τηγάνι,
το να τα έχετε προθερμάνει επαρκώς πριν βάλετε τα τρόφιμα να μαγειρευτούν είναι
σημαντικό για την υφή τους και το τελικό αποτέλεσμα του φαγητού. Για παράδειγμα,
η υψηλή θερμοκρασία ενός τηγανιού
είναι σημαντική για να κρατήσει τους «χυμούς» των τροφίμων και να σωταριστούν
σωστά τα υλικά, καθώς και για να μην κολλήσουν στον πάτο του σκεύους. Θυμηθείτε
να θερμαίνετε για λίγα λεπτά τα σκεύη σας πριν προσθέσετε το λάδι, και αφήστε
το με τη σειρά του να «κάψει» πριν προσθέσετε τα υλικά.
*Ζυμώνετε παραπάνω από όσο πρέπει
Είτε πρόκειται για ζύμη (ψωμιά, κέικ,
ζαχαροπλαστική, πίτες), είτε για κιμάδες, φροντίστε να αναμιγνύετε τα υλικά και
να ζυμώνετε ή να χτυπάτε στο μίξερ όσο
πρέπει και όχι παραπάνω, καθώς αυτός είναι ο λόγος που μπορεί το
τελικό αποτέλεσμα να βγει σκληρό. Τα υλικά απαιτούν τόση «ανάμιξη» όση
χρειάζεται για να τα ενώσει σε μια ομοιογενή μάζα – περισσότερη «δουλειά» απλώς
θα… κουράσει τα υλικά σας.
*Ρίχνετε στο τηγάνι υγρά τρόφιμα
*Βάζετε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα στο τηγάνι
Αν γεμίζετε όλη την επιφάνεια του τηγανιού
με τρόφιμα ταυτόχρονα, παγιδεύετε την θερμότητα και δημιουργείτε ατμό. Έτσι,
είναι πιθανότερο να αποτύχετε να παγιδεύσετε την γεύση στη χρυσαφένια υφή που
θα έπαιρναν τα τρόφιμα αν τους δίνατε αρκετό χώρο να «αναπνεύσουν» όσο
μαγειρεύονται μέσα στο σκεύος. Για να αποφύγετε αυτό το λάθος, μαγειρέψτε σε
δόσεις ή χρησιμοποιήστε περισσότερα του ενός τηγάνια.
*Φοβάστε το αλάτι
Μην «λυπάστε» το αλάτι και τα καρυκεύματα.
Οι πρέζες πιπεριού, μυρωδικών, αλλά κυρίως αλατιού είναι αυτές που βοηθούν στην
ανάδειξη των πραγματικών γεύσεων του φαγητού. Κι αν φοβάστε ότι μπορεί το
φαγητό σας να βγει αλμυρό, ερχόμαστε στο επόμενο μαγειρικό λάθος…
*Δεν δοκιμάζετε στην πορεία του μαγειρέματος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου