3.Λεφτά τέλος στους αγρότες φαντάσματα
Κώστας Νάνος
Αυστηρές προδιαγραφές για τις αγροτικές επιδοτήσεις θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που θα ισχύσει από το 2014, αποκλείονται από τη χρηματοδότηση επιχειρήσεις και ιδιώτες που η ενασχόλησή τους με τη γεωργία βρίσκεται μόνο στα χαρτιά. Ταυτόχρονα προσφέρονται κίνητρα στους νέους παραγωγούς. Ξεπερνούν τα 19,7 δισ. τα κονδύλια για την Ελλάδα, τονίζει ο επίτροπος Ντατσιάν Τσίολος.
Μεγάλες ανατροπές στο καθεστώς αγροτικών επιδοτήσεων φέρνει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2014-2020, με αποκλεισμό από την «πίτα» των ενισχύσεων των μη ενεργών αγροτών, οριζόντιες περικοπές της τελευταίας στιγμής για όλους, αλλά και πρόσθετες άμεσες ενισχύσεις για τους νέους αγρότες.
Πρώτη στη λίστα των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται η κατάργηση των επιδοτήσεων για τους «μη ενεργούς» αγρότες.
Πρόκειται για ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την παραγωγή και δεν τις καλλιεργούν.
Βασικός σκοπός της αλλαγής αυτής που φέρνει η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ είναι η καθιέρωση του ορισμού του «ενεργού γεωργού».
Σκοπός είναι με την κατάρτιση καταλόγων και κριτηρίων να αποκλείονται επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες που εισέπρατταν μέχρι σήμερα επιδοτήσεις παρότι η κύρια δραστηριότητά τους δεν ήταν γεωργική.
Η Κομισιόν έχει θέσει πλαφόν το 5% του εισοδήματος να προέρχεται από αγροτικές δραστηριότητες, αλλά παρέχεται η δυνατότητα άσκησης πολιτικής για περαιτέρω αύξηση του ποσοστού από το κάθε κράτος-μέλος.
Παράλληλα, εισάγεται πρόσθετη πενταετής ενίσχυση στους νέους αγρότες. Προβλέπεται να δοθεί σε αυτούς το 2% από τον 1ο πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων, που ειδικά για την Ελλάδα μεταφράζεται σε 300 εκατ. ευρώ κατά την προσεχή επταετία. Στόχος, η ενίσχυση των νέων αγροτών έως 40 ετών στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα, χωρίς εγγυητικές επιστολές.
Επίσης, επιβάλλεται οριζόντια μείωση των άμεσων ενισχύσεων σε όλους τους παραγωγούς κατά 4% για δημιουργία αποθεματικού κρίσης.
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα οποία αναφέρθηκε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Ντατσιάν Τσίολος, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Τσαυτάρη στο πλαίσιο του 2ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου με θέμα την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Οι πιστώσεις που έχουν δοθεί στην Ελλάδα και ανέρχονται σε περισσότερα από 19,7 δισ. ευρώ -επισήμανε ο κ. Τσίολος- είναι σχεδόν στα ίδια επίπεδα παρότι τα κράτη-μέλη είναι πλέον 28 και παρ' όλες τις δεδομένες δυσκολίες του συνολικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο οποίος μειώθηκε.
Τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά υπάρχει χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση προϊόντων κυρίως προς την κατεύθυνση των αναδυόμενων αγορών, ενώ για τους νέους αγρότες είπε ότι η στήριξη προς αυτούς καθίσταται υποχρεωτική και υπογράμμισε ότι η νέα ΚΑΠ έχει στόχο την ενίσχυση των ενεργών αγροτών.
Η βασική διαφοροποίηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2020, είναι η μετάβαση από το «ιστορικό» μοντέλο ενισχύσεων στο νέο «περιφερειακό» μοντέλο. Μέχρι σήμερα οι αγρότες έπαιρναν επιδοτήσεις με βάση τον αριθμό των δικαιωμάτων που είχαν εξασφαλίσει όταν άλλαξε το σύστημα (δηλαδή την τριετία 2000-2002).
Πλέον όμως θα πληρώνονται με κριτήρια την έδρα και το είδος της εγκατάστασής τους. Ουσιαστικά η νέα ΚΑΠ σηματοδοτεί την επιστροφή στις στρεμματικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα όμως από το είδος της καλλιέργειας.
Ενα από τα κυριότερα δηλαδή στοιχεία της νέας ΚΑΠ θα είναι και το «πρασίνισμα» των άμεσων ενισχύσεων. Το 30% του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου θα δίνεται σε όσους τηρούν προκαθορισμένες πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον, που υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Πρακτικές Αυτές οι πρακτικές είναι η εναλλαγή καλλιεργειών, η διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων και η διατήρηση εκτάσεων οικολογικής εστίασης (ζώνες ανάσχεσης, αναβαθμίδες, ακαλλιέργητες εκτάσεις, δάσωση κ.λπ.).
Δικαιούχοι της πράσινης συνιστώσας θα είναι αυτομάτως οι παραγωγοί για τις εκτάσεις όπου ασκούν βιολογική γεωργία, ενώ θα αναγνωριστούν ως ισοδύναμες με το πρασίνισμα πρακτικές ορισμένα φιλοπεριβαλλοντικά μέτρα του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ και εθνικά συστήματα πιστοποίησης (π.χ. ολοκληρωμένη διαχείριση εφόσον εγκριθεί από την Κομισιόν).
Αναφορικά με το καθεστώς βασικής ενίσχυσης, τα κράτη-μέλη θα διαθέτουν το 70% των εθνικών κονδυλίων για τις άμεσες ενισχύσεις στο νέο καθεστώς βασικής ενίσχυσης - μετά την αφαίρεση των ποσών που έχουν δεσμευθεί ως πριμοδοτήσεις για τους νέους γεωργούς και άλλων ποσών, όπως για πριμοδοτήσεις σε μειονεκτικές περιοχές, το καθεστώς μικρών εκμεταλλεύσεων, την αναδιανεμητική ενίσχυση, καθώς και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Για την ΕΕ των 12, η ισχύς του απλούστερου, κατ' αποκοπήν καθεστώτος ενιαίας στρεμματικής ενίσχυσης θα παραταθεί έως το 2020.
Ακόμα, τα κράτη-μέλη έχουν επίσης το δικαίωμα να χορηγούν αναδιανεμητική ενίσχυση για τα πρώτα εκτάρια (στρέμματα), για την οποία μπορούν να λάβουν μέχρι και το 30% των εθνικών κονδυλίων και να το αναδιανείμουν σε γεωργούς για τα πρώτα τους 30 εκτάρια (300 στρέμματα) (ή μέχρι τον μέσο όρο της έκτασης των εθνικών εκμεταλλεύσεων εάν οι εκτάσεις τους ξεπερνούν τα 30 εκτάρια ).
Επίσης, για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα της εσωτερικής σύγκλισης για συγκεκριμένους τομείς σε ορισμένες περιφέρειες και να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες που επικρατούν, τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν περιορισμένα κονδύλια για «συνδεδεμένες» ενισχύσεις, δηλαδή να καταβάλλουν ενισχύσεις που συνδέονται με συγκεκριμένα προϊόντα.
ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ
15 δισ. ευρώ στην 7ετία
15 δισ. ευρώ στην 7ετία
Το ποσό των 4,2 δισ. ευρώ έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα για διαρθρωτικές και αναπτυξιακές δράσεις για την επταετία 2014-2020 από τον πυλώνα ΙΙ της επικείμενης ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική). Η χώρα μας είχε ήδη διασφαλίσει περί τα 15 δισ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις (Πυλώνας Ι).
ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ
'Μη ζητιανεύετε από τα άλλα κράτη'
'Μη ζητιανεύετε από τα άλλα κράτη'
Την πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα της αγροτικής οικονομίας καταδίκασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσίολος, ενώπιον δεκάδων Ελλήνων βουλευτών στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.
«Η Ελλάδα βρισκόταν πάντα στο περιθώριο και ερχόταν πάντα και ζητούσε εξαιρέσεις από τον κανόνα για να μπορέσει να στηρίξει τη γεωργία της. Τώρα έρχεστε και μου λέτε ότι δεν συμφωνείτε με τη νέα ΚΑΠ. Σαν να λέμε, περιμένετε και πάλι ανοχή για εσάς. Και πάντοτε να πηγαίνετε στο Συμβούλιο και να ζητιανεύετε από τα άλλα κράτη-μέλη. Να ζητάτε εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις, για να μπορέσετε να επιβιώσετε στη γεωργία σας. Αυτό θελήσαμε να αποφύγουμε, να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την προσέγγιση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου